Ze waren van mening dat Festeynder toe was aan een revival, een lang gekoesterde wens van de nieuwe generatie vrijwilligers en figuranten die het traditionele dorpsfeest in Nederweert Eind al jaren tot een uniek feest maken. Niet omdat het oude niet meer paste, maar omdat de geschiedenis de afgelopen jaar langzaam mee verschoven is van 1900 naar 1950. Dat betekent concreet dat op zondag 17 juli Nederweert-Eind weer terug gaat in de tijd, waarbij aan het vertrouwde programma dit jaar de Flower Power tijd is toegevoegd. Voor de meeste 40+-ers de herinnering ophalen aan de hippies en de nozems, peace not war, Motown, de jukebox en de flipperkast. Festeynder 2016 laat je de Flower Power tijd tot in de puntjes zien en beleven.
Festeynder staat al 40 jaar garant voor een heerlijk dagje uit voor het hele gezin. De bevolking van het Nederweerter kerkdorp Eind neemt je mee terug in de tijd. Oude boerengebruiken en ambachten herleven. Rond 1900 moest fysiek hard gewerkt worden want de meeste arbeid was toen nog noest handwerk en de boeren in de Peel hadden een tevreden maar zwaar leven. Maar ze waren trots en deelden in de opbrengst. Van het werken op het land tot het bereiden van eten in de keuken. Tijdens Festeynder is het allemaal van dicht bij te zien en vooral te proeven. De trots van weleer is voelbaar en de vele vrijwilligers heten de bezoekers op een warme manier welkom. Tijdens Festeynder zijn tal van figuranten aanwezig die het straatbeeld aankleden in de sfeer van toen. Ook is er doorlopend straattheater te zien en natuurlijk veel straatmuziek op de vele gezellige terrassen op het festivalterrein.
Een jukebox vol herinneringen
Nieuw dit jaar is het Flower Power plein waar een hippiemarkt met hippies, zigeuners, Volkswagen kevers- en bussen, Puchs en Zundapps, een diner-café uit de jaren ’50 met flipperkasten en jukeboxen en live muziek uit die tijd te vinden zijn. Een kleurrijk en unieke aanvulling op de traditionele taferelen van Festeynder in Eind.
Gratis naar het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof
Het openluchtmuseum Eynderhoof is het decor van het dagelijks leven van 1900 en 1950 in het gebied tussen de Peel en de Maas. Honderden vrijwilligers, allen gekleed in de klederdracht van toen, beelden het boerenleven uit en laten de ambachten van toen zien. De terrassen met nostalgische muziekgroepen stralen een Bourgondische sfeer uit, waar men kan genieten van authentieke streekgerechten zoals kerboêt, huidvleis en bokkeskook. Een dorp in een dorp, voor alle Festeynder bezoekers op deze dag gratis toegankelijk.
Kinderen t/m 12 jaar hebben niet alleen gratis entree, maar kunnen ook voor nop in alle attracties. Denk daarbij aan clownvoorstellingen, poppentheater, nostalgische kermisattracties, kindervolksspelen, een sprong in de unieke maïsbak, het hooidoolhof en veel groot en klein vee om aan te raken.
Dorpsschieten en kunstplein
In dit straatbeeld mag de traditie van de schutterij natuurlijk niet ontbreken. Schutterijen kennen een lange geschiedenis en wie wil en durft kan op de traditionele manier meedoen met het dorpsschieten. Nederweert-Eind heeft veel plaatselijke hobby kunstenaars. Zij zijn tijdens Festeynder aan het werk op het speciaal ingerichte Kunstplein.
Thema optocht: “Je moet er maar in geloven”
Voor de meeste bezoekers is de Festeynderoptocht het hoogtepunt van de dag. Een kleurrijk spektakel met ruim 500 deelnemers trekt door de straten van Eind. Dit jaar is het thema; “Je moet er maar in geloven”, een thema dat niets aan het toeval overlaat. Bijgeloof, ook wel volksgeloof genoemd, is iets van alle tijden. Meestal heeft het te maken met het verwerven van geluk of het afweren van ongeluk. In de optocht wordt dit thema uitgebeeld door zigeuners die handlezen, een boom die aanbeden wordt, spokende heksen, witte wieven en aardmannetjes. De optocht roept de sfeer van het bijgeloof door spel, uitbeelding en interactie met het publiek op.
Meer informatie over Festeynder 2016 is te vinden op de website (www.festeynder.nl). Deze zondag terug in de tijd kost voor volwassenen € 7,50. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen. Er is een bewaakte fietsenstalling en voldoende parkeergelegenheid.
Er zijn nog geen reacties geplaatst