Skip to content

Horeca-heimwee


18 juni 2016 | 20:00

ruben WeekersNederweert verandert. Complete nieuwbouwwijken en appartementencomplexen schieten als prei uit de grond in dit dorp. Waar een kleine drie jaar geleden nog het vraagstuk speelde of Nederweert ooit zou worden opgeslokt door grote broer Weert, dijt Nederweert tegenwoordig eigenhandig uit.Eindelijk groeit de bedrijvigheid en beleving weer in het centrum. Toch kijken veel Nederweertenaren nog altijd terug naar een tijd waarin Nederweert zo’n dertig kroegen en discotheken kende. Een tijd die wezenlijk verschilt met vandaag. Een tijd die überhaupt nooit terug zal komen.

Iedereen kent de welbekende verhalen van the good old days wel: bussen vol uitgaanspubliek afkomstig van heinde en verre die hun zuurverdiende guldens hier kwamen spenderen. De tijd waarin o.a. Santa Domingo, ’t Babbeltje en de Riva gouden tijden kenden. De Brugstraat, waar ieder weekend net zoveel mensen liepen als tegenwoordig tijdens een kermis, was hét Stratumseind in de wijde omtrek. Van vrijdagavond tot en met zondagavond zat je goed in dit promillageparadijs. Helaas bleek niets voor altijd en waren veel cafés genoodzaakt hun deuren te sluiten. Jaren verstreken en brachten Nederweert nieuwe bewoners, huizen en horeca. Toch bleek duidelijk dat een tijd zoals dertig jaar geleden niet meer haalbaar is. Daardoor dienen de alcoholveteranen hun verdriet te stillen met het schaarse aantal kroegen dat we vandaag de dag kennen.

Deze vloek uit het verleden zal ons daarom nog lang bijblijven. Bij elke poging van wederopbouw zal men namelijk herinnerd worden aan hoe het vroeger was. Vroeger is namelijk altijd beter. Vroeger, toen Nederweert nog niet was veranderd.

Advertentie

4 Reacties

  1. en wat weet jij daar nu van?
    je komt net kijken man!

    • Het is wel waar. Toen ik voor het eerst op stap ging (dik 20 jaar geleden) had je in de brugstraat nog santa, madeira, de scheur, de stiek, lambiek, dri-j kroeëne. Om de hoek de kleine winst en matchpoint. Over de brug het eikske, de taphook, de riva/future en niet te vergeten: de waal

      Maar ja… de jeugd gaat niet meer op zondag op stap, en al helemaal niet om 01:00 naar huis! Dat was toen wel zo…

  2. Het is fout gegaan door stug aan de zondag vast te houden.

    De Riva heeft 20 Jaar geleden nog geprobeerd om zaterdags wat te organiseren, maar er was te weinig animo. Voor 100 man kun je geen band laten komen.
    Stappen verplaatste zich toen al naar de latere uren en op zondag gaat het dan al snel knellen wanneer je er evengoed om 7 uur uit moet….

    En niet te vergeten de drankprijzen…… iemand van 16 moet nu een hele zaterdag werken om een blad bier te kopen terwijl wij destijds maar een uurtje Kuuke hoefde te laaien.

  3. Iemand van 16 mag nu geen blad bier meer kopen, of hij nu “Kuuke” laadj of “Verrekus”.
    De tijd is niet te vergelijken, veel anders was er ook niet voor “ons” de jeugd van toen.
    Voor onze ouders zag de jeugd er ook heel anders uit wat betreft uitgaan, ieder tijd en generatie heeft zijn eigen “dingen”.
    Er werd vroeger, als de muziek tenminste niet te hard stond, ook nog gebuurt en geouwehoerd tijdens het stappen.
    Tegenwoordig is ieder veel meer met zijn eigen wereld bezig m.n. door het “mobieltje”.
    Ik veroordeel het niet maar juich het zeker niet toe, zoals gezegd, ieder tijd en generatie heeft z’n eigen “ding”.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie