In het Weerterbos zijn afgelopen jaren diverse natuurherstelmaatregelen uitgevoerd. Vennen werden hersteld, het monotone naaldbos werd omgevormd naar een gevarieerd bos en ook de bosranden werden daarbij niet ontzien. Voor een aantal bijzonder soorten dagvlinders, ‘de dikkopjes’, wordt door een actieve groep vrijwilligers al sinds jaar en dag specifiek vlinderbeheer uitgevoerd. Hoog tijd om op zondag 3 juli eens te kijken wat dat beheer heeft opgeleverd voor dagvlinders.
Geleidelijke overgangen
Gevarieerde bosranden zijn een belangrijk leefgebied voor zoogdieren, vogels en insecten, waaronder dagvlinders. Natuurlijke bosranden kennen van nature een hoge soortenrijkdom door de afwisseling in licht, warmte en microklimaat en biedt zo op een kleine oppervlakte een breed scala aan mogelijke leefgebieden voor vele soorten. Zo is van ruim twintig soorten dagvlinders bekend dat zij sterk verbonden zijn met natuurlijke bosranden.
Kleine ijsvogelvlinder
De kleine ijsvogelvlinder is een typische ‘goedweervlinder’. Deze fraai gekleurde vlinder heeft een voorkeur voor kleinschalige bosranden en open plekken in vochtige loofbossen. Van groot belang is het voorkomen van kamperfoelie, die als voedselplant wordt gebruikt. Door het kleinschalige beheer in combinatie met dunningen in de bosgebieden, zijn er in de afgelopen jaren nieuwe overgangssituaties ontstaan in de vochtige loofbossen. Een combinatie van deze open plekken met het voorkomen van kamperfoelie leverde nieuwe vliegplekken op van deze ijsvogelvlinder. De soort kan nu worden aangetroffen in een groot deel van het Weerterbos.
Vlinderexcursie
Op zondagochtend 3 juli verzorgt Stichting het Limburgs Landschap een vlinderexcursie door het Weerterbos. Aanmelden voor deze excursie is verplicht via www.limburgs-landschap.nl
Tijdens de vlinderexcursie op zondag 3 juli van Het Limburgs Landschap kun je zien dat de kleine ijsvogelvlinder heeft geprofiteerd van het bosbeheer (foto: ©Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers).
Er zijn nog geen reacties geplaatst.