Skip to content

Fijnstof metingen met iPhone stopgezet

Redactie
28 juni 2016 | 14:00

Advertentie

iSPEX NederweertHet onderwerp fijnstof in relatie tot de intensieve veehouderij en gezondheid is een actueel thema. Om die reden is begin vorig jaar in de gemeente Nederweert een iSPEX-pilot opgestart om zelf, heel lokaal, de hoeveelheid fijnstof in de lucht te meten. Tijdens dit pilotproject hebben ongeveer 25 deelnemers uit Nederweert met hun iPhone metingen uitgevoerd. De groep is op 1 september 2015 gestart en heeft afgelopen halfjaar meerdere metingen uitgevoerd.

Recent is een evaluatie gehouden om de metingen te analyseren. Duidelijk werd dat het aantal van 25 deelnemers te laag is om betrouwbare metingen te kunnen doen. Juist het aantal deelnemers en het aantal metingen binnen 2 à 3 uur is hiervoor van belang. Deze aantallen blijken niet haalbaar op deze schaal. De pilot stopt nu stopt mede doordat het project ISPEX landelijk stopgezet wordt. Geen één meetpunt heeft betrouwbare resultaten opgeleverd om iets te kunnen zeggen over de hoeveelheid fijnstof.

Wethouder Houtman heeft maandagavond, op vragen van raadslid Jan van Nierop van de PvdA, aangegeven dat binnen het project Buitengebied in Balans gekeken gaat worden hoe er op een andere manier meer betrouwbaar inzicht gekregen kan worden op de hoeveelheid fijnstof in Nederweert. Landelijk staan er meerdere meetpunten, maar in de regio Nederweert staan er geen. Het dichtstbijzijnde meetstation bevindt zich in Posterholt Horst. Daarmee is deze regio eigenlijk een witte vlek.

Wat is iSPEX

Op van tevoren aangegeven dagen en tijdstippen (onder geschikte weersomstandigheden) worden gezamenlijk, maar ieder op zijn of haar eigen locatie in Nederweert, metingen uitgevoerd. De metingen gebeuren met behulp van een opzetstukje dat je voor de lens van de iPhone klikt, de zgn. iSPEX. Aangezien één enkele iSPEX-meting niet nauwkeurig genoeg is, moesten er minimaal 25 maar liever nog 50 personen zijn die min of meer gelijktijdig metingen den. Eén zo’n gezamenlijke meting levert één meetpunt op voor fijnstof in Nederweert.

Bekijk hier de kaart www.luchtmeetnet.nl/stations

Meetpunten fijnstof Nederland

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie