Skip to content

Activiteiten openluchtmuseum Eynderhoof – juli 2016

Glendi
29 juni 2016 | 9:30

Advertentie

Activiteiten EynderhoofElke maand staan er veel leuke, leerzame en plezierige activiteiten gepland bij openluchtmuseum Eynderhoof. Maandelijks wordt hier een overzicht geplaatst voor de lezers van Nederweert24 wat er allemaal te doen is.

Zondag 3 juli – Vlas-dag
Op zondag 3 juli kun je informatie krijgen over het verbouwen van vlas en de vele bewerkingen die dit gewas moet ondergaan om ten slotte tot een linnen draad gesponnen te kunnen worden. In de heemtuin werd het vlaszaad gezaaid, het heeft gebloeid met lila of witte bloemetjes en was rijp om te oogsten. Vlas wordt niet gemaaid, deze eenjarige plant wordt met de wortel uit de grond getrokken. De vrijwilligers van Eynderhoof spinnen het vlas vanuit een vlas rok. Dit jaar doet een enthousiaste groep spinsters uit Melick mee aan een workshop vlasspinnen om de fijne kneepjes van het vlas spinnen onder de knie te krijgen.
Vlas is de enige textielplant die het goed doet in ons vochtig klimaat. Tegenwoordig zie je weer vlas in aanbouw in Zeeland en West-Brabant, maar ook in de Noordoostpolder worden weer grote percelen ingezaaid. België was vroeger het land met een lange vlashistorie. Het tot linnen gesponnen vlas werd veel gebruikt door de kantklossters. Geweven werd het linnen voor de uitzet.
Verder zijn er tal van kinderactiviteiten, zoals weven, spinnen, vlechten met repen stof, borduren, band- en heupweven enz. De vrijwilligers van de Linnenkamer van Eynderhoof zullen proberen al je vragen te beantwoorden en er een gezellige middag van te maken.
In de herberg kun je genieten van het gebak dat op ambachtelijke wijze gebakken is door de eigen bakkers. Ook wordt er kaas gemaakt en boter gekarnd. De muziek wordt gebracht door “Fer Hendrix”.

Woensdag 6 juli – Kinderbakdag en springtouw maken
Kinderen klein en groot, bak met ons een brood
en draai gauw een echt springtouw
ben je met dit alles klaar, zoek naar clown Guit met zijn gitaar
Woensdag 6 juli is het weer de eerste woensdag van de maand. Dat betekent op Eynderhoof: bakdag! Kinderen gaan als echte bakkertjes, compleet in kledij, aan de slag met mengen, kneden, rollen, vlechten en tot slot… Voilà: het deeg is klaar! Dan gaat het deeg de oven in en gaan de kinderen bij de touwslager een springtouw draaien. Daarmee heb je vast dolle spring-pret. Heb je zin in zingen dan kun je Clown Guit met zijn gitaar opzoeken en zingen maar… Kortom: veel plezier deze dag voor zowel klein als groot.

Zaterdag 9 juli – Midzomerconcert Pro Musica
Op zaterdag 9 juli vindt het Midzomerconcert plaats van harmonie Pro Musica uit Nederweert-Eind. Tevens is er een gastoptreden van harmonie Melodie der Peel uit Ospel en treden er enkele vocalisten op tijdens deze mooie muziekavond in het sfeervolle openluchtmuseum Eynderhoof.
De toegangsprijs is € 5 inclusief koffie met vlaai

Zondag 10 juli – Oogstdag en Zichtenzondag
Oogsttijd op Eynderhoof. Met zicht en pik trekken de boeren naar de akker om het rijpe graan te maaien en met de hand te oogsten. Zo ging dat vroeger, er moest een zogenaamd “aanwerk” worden gemaakt voordat het paard met maaimachine op het land mocht. Eerst waren er eenvoudige maaiers maar later waren er al zelfbinders.  Graat Peeters uit Nederweert komt met zijn paard demonstreren hoe het maaien met een paard vroeger ging. Je kunt zien hoe de tarwe en andere granen worden gemaaid en in schoven wordt opgebonden. Ook de trekker van net na de oorlog wordt aan het werk gezet.  De smeden laten zien hoe een zeis weer scherp gemaakt werd en kinderen mogen helpen dorsen met de “vlegel”.
In de herberg kun je genieten van een lekker stukje vlaai, dat door de bakkers is gebakken op ambachtelijke wijze. Er is muziek van accordeonist Jan Braakhuis en Clarinet Choire uit Weert die een jubileum optreden verzorgen.

Woensdag 13 juli – Kindervlechten en optreden kinderkoor “de Sleutels’
Kindervlechters gevraagd
… en we hebben een en al oor: voor ons kinderkoor
Woensdag 13 juli gaan de kinderen onder leiding van ervaren mandenvlechters met wilgetenen vlechten. Wordt het een mepper, een vis of een muis? Verder is kinderkoor “de Sleutels” uit Nederweert-Eind te gast. Ze verrassen de kinderen met vrolijke zang, soms gecombineerd met een leuke act.

Zondag 17 juli – Festeynder 2016
Voor de 41ste keer trekt de folkloristische optocht door Nederweert-Eind. Het thema is dit jaar “Volksgeloof”. Het hele dorp is dan een openluchtmuseum met meer dan 1.600 figuranten in kleding van rond 1900. In het museum wordt stroop en wijn gemaakt, bier gebrouwen en boter gestoten. In Eynderhoof treedt de Shantigroep “Aan Paol 60” op.
Verder is er overal folkloristische muziek en ouderwetse gerechten. Dit alles maakt dit festival tot een uniek zomerspektakel voor het hele gezin. Voor extra informatie www.festeynder.nl

Woensdag 20 juli – Kabouterpad lopen met Oma en Opa en huifkartocht
Loop met opa en oma het kabouterpad
en ben je moe, dan lekker de huifkar in gekropen
Op woensdag 20 juli zijn opa en oma welkom om samen met de kleinkinderen het kabouterpad te lopen. Er worden oude versjes opgezegd en liedjes gezongen. Opa en oma kennen ze vast nog wel. Zo leren de kinderen deze oude versjes en liedjes ook. Soms hoort er een kringspelletje bij. Kindergidsen helpen een handje. Moe van dit alles; dan maak je een lekker rustig huifkartochtje.

Zondag 24 juli – Boerenmarkt met veiling
Het hele museum staat vol kramen waar kooplui en boeren hun waren te koop aanbieden. En er zijn standwerkers die hun verkoopkunsten zullen tonen. De ambachtslieden tonen de oude ambachten, zoals smeden, hout bewerken, potten bakken en mandenvlechten. In de zagerij “Bi-j Maantje” zaagt de verticale boomzaag boomstammen tot planken en balken.
In de herberg kun je lekker genieten van een hapje en drankje en van het gebak dat door de eigen bakkers op traditionele wijze is gebakken in het bakhuis.

Woensdag 27 juli – kinderactiviteit met de textielgroep en speurtocht door het museum
Met textiel is veel te maken,
kinderen kunnen borduren, breien en haken…
en snuit je speurneus maar uit,
en speur, speur, speur naar een… buit!
Woensdag 27 juli is de textielgroep aan zet om de kinderen een leuke middag te bezorgen. Met textiel worden pompoenen gemaakt, kinderen gaan borduren en figuren maken van muizentrapjes. Wat dat alles betekent: een goede vraag, we gaan het nog niet verklappen. Het is een verrassing. De kinderen kunnen ook opdrachten uitvoeren, dwars door het museum. Een speurtocht als detective Sherlock Holmes: op zoek naar… een opdracht of buit.

Zondag 31 juli – De dag van de bij
Imkers en hun bijenvolk staan deze dag centraal. Er is hard gewerkt aan een nieuw doe- en beleefgebied rond de imkerij. Het hele gebied is heringericht en bijen en vlinders zullen zich hier thuis voelen. De oude kiosk is ingericht als informatieruimte voor bijen en insecten. Het geheel wordt straks geïntegreerd met een speelbos en de groentetuin. De imkers geven diverse demonstraties. Zij vertellen graag over het nut van bijen voor de natuur, maar ook geven ze aandacht aan de gevaren voor het milieu en het bijenvolk. Er draait een interessante bijenfilm in de imkerij over het leven van de bij. Ook vertellen de imkers graag over het nut van de bijen in de natuur en wijzen ze je op de gevaren in het milieu die schadelijk zijn voor het bijenvolk. Eynderhoof verkoopt niet voor niets al jaren honing van eigen bijen en kaarsen van eigen was gemaakt.
Ook voor de kinderen zijn er allerlei activiteiten. Het beschilderen van een heus bijenhuis, het maken van waskaarsjes, het in elkaar zetten van insectenhuisjes en het maken van zaadbollen staan op het programma.
In de herberg kun je genieten van koffie met gebak gemaakt door de bakkers in het eigen bakhuis. Er is muziek van de groep “Man’s zat” uit Maarheeze. En in de stroopmakerij wordt stroop en kaas gemaakt.

Openluchtmuseum Eynderhoof bevindt zich aan Milderspaat 1 in Nederweert-Eind en is vanaf 1 april t/m 31 oktober elke dinsdag-, woensdag-, vrijdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.eynderhoof.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie