Vanochtend hebben Waterschap Peel en Maasvallei en 13 gemeenten zich met elkaar gebogen over de ontstane situatie met betrekking tot de wateroverlast. Alle partijen onderkennen dat er sprake is van een nationale ramp.
Daarop is vandaag in Weert een brief aangeboden aan staatssecretaris van Dam van Economische Zaken. De brief is overhandigd door Jan Loonen, wethouder uit Venray en Kees van Rooij, burgemeester van Horst aan de Maas, namens de 13 gemeenten Mook en Middelaar Gennep, Bergen, Venray, Venlo, Horst a/d Maas, Beesel, Leudal, Peel en Maas, Weert, Nederweert, Maasgouw en Roermond.
Tijdens het bezoek werd duidelijk dat Van Dam niet met geld over de brug komt maar hij wil de getroffen boeren wel helpen. Hij wil de gevolgen van het noodweer niet aanmerken als nationale ramp maar zal wel met de banken gaan praten voor extra overbruggingskrediet zoals de LLTB heeft gevraagd. Ondanks de toezeggingen is de LLTB niet tevreden. De totale schade in Limburg wordt geschat op zo’n 50 tot 100 miljoen euro en daar is meer voor nodig.
13 Limburgse gemeenten vragen steun van staatsecretaris Van Dam in het veld vanwege wateroverlast. pic.twitter.com/KdVHsFkZ0v
— theo verbruggen (@theoverbruggen) June 29, 2016
[pdf issuu_pdf_id=”160629134613-f6579a493ddb4102bc66bfec513f1861″ width=”740″ height=”600″ ]
6 Reacties
Mijnheer van Dam was het maar de randstad dan was er wel iets te regelen hé .
Hoezo? Bij andere bedrijven en particulieren die schade hebben geleden van het noodweer, is alles wat niet onder een verzekering valt voor eigen rekening. Waarom zou dit voor agrarische bedrijven anders zijn? Die kunnen zich daar ook voor verzekeren.
Was het maar zo simpel. Wat mij als ex-(niet geboren)westerling verbaast is dat sloten, watergangen en lossingen in de regio niet uitgebaggerd/geschoond zijn (nog steeds niet of nauwelijks). Zuid-Holland kent 58.000 km watergang en daar geldt dat die aan het eind van het jaar uitgebaggerd moeten zijn. Afspraken dat dat hier niet voor 01-06 gebeurd, zijn onzinnig. Het gaat om droge voeten.
Mee eens, de waterschappen moeten beter voor goede doorgang van het water zorgen. Rechte en schone beken!!
Hans, vroeger gebeurde dat ook en toen hadden we ook nog diepe rechte beken , maar die moesten weer terug in zog. oude staat met bochten en een hoop plantengroei erin onder druk van de groene jongens!
Het resultaat zien we nu, het water kan nergens meer naar toe!
En precies zoals Truus zegt, lange rechte en diepe beken zonder plantengroei dat scheelt al de helft.
In Den Haag houd bij Eindhoven Nederland op.dat is toch met alles.