Een ongeluk zit in een klein hoekje.. Jaarlijks komen duizenden kinderen bij de huisarts of spoedeisende hulp in verband met een mogelijke vergiftiging. Ruim tweeduizend kinderen moeten vervolgens in het ziekenhuis worden opgenomen.
Oorzaken
Vergiftigingen komen het meest voor bij kinderen tussen de twee en de vijf jaar. Op deze leeftijd zijn kinderen erg ondernemend, onderzoeken van alles en stoppen daarbij veel in hun mond. Bijkomend nadeel is dat een vieze geur of smaak lang niet altijd afschrikt.
Geneesmiddelen leveren het grootste aandeel in alle vergiftigingen. Denk hierbij niet alleen aan op recept verkregen medicijnen. Ook middelen die je zelf bij de apotheek of drogist kunt kopen, zoals vitamines en pijnstillers, kunnen in kleine hoeveelheden al schadelijk zijn. Verder staan tabak, alcohol, wc-verfrisser, giftige kamerplanten, cosmetica en schoonmaakmiddelen hoog op de gevarenlijst.
Eerste hulp bij vergiftiging
Bel meteen de huisarts of 112 wanneer je vermoedt dat jouw kind een giftige stof heeft binnen gekregen. Probeer er achter te komen waarmee het kind is vergiftigd. Laat de hulpverlener de verpakking zien en vertel hoeveel ervan is ingenomen.
De behandeling van een vergiftiging is afhankelijk van het materiaal dat het kind heeft ingenomen. Is het kind suf, bewusteloos of kan het niet zelfstandig drinken? Geef het kind dan geen drinken en laat het niet braken. Er is dan namelijk kans op verstikking. Leg het kind op de zij en bel onmiddellijk 112.
Wanneer een kind met medicijnen, alcohol, tabak of gifplanten is vergiftigd en aanspreekbaar is, moeten ten eerste de eventuele resten uit de mond verwijderd worden. Laat het kind daarna overgeven. Steek hiervoor een vinger in de keel. Als het kind heeft overgegeven, moet het daarna veel water drinken. Het is heel belangrijk dat een kind bij vergiftiging met reinigings-, ontkalkings- of bleekmiddelen niet overgeeft. De giftige stoffen kunnen op de ’terugweg’ namelijk net zo veel schade aanrichten als toen het ingeslikt werd. Het beste is om het kind kleine slokjes water of melk te geven.
Bij vergiftiging met petroleumproducten het kind niet laten drinken maar alleen de mond spoelen met water. Bij een vergiftiging met waspoeder of afwasmiddelen moet een kind een ‘ontschuimend’ middel innemen. Geef iets vets, bijvoorbeeld: koffieroom, klontje boter, slagroom, mayonaise of volle melk. Dit voorkomt schuimvorming, laat het kind niet braken want dat kan de situatie verergeren.
Hoe kun je een vergiftiging voorkomen?
- Bewaar geneesmiddelen altijd in een afgesloten (medicijn) kast en leg de sleutel op een onbereikbare plaats.
- Lever oude en niet gebruikte medicijnen in bij jouw Alphega apotheek
- Bewaar geneesmiddelen altijd in de originele verpakking met de bijsluiter
- Leg geneesmiddelen niet in iets dat ook voor eten en drinken gebruikt wordt
Heb je zelf kleine kinderen of regelmatig kleine kinderen in huis? Schaf dan de Gifwijzer aan. Deze geeft aan wat je moet doen bij vergiftigingen en is te koop bij Alphega apotheek. Mocht u over bovenstaande vragen hebben, of juist vragen van andere aard, aarzel dan niet om binnen te lopen bij Alphega apotheek Nederweert. Wij staan u graag te woord!
Tot de volgende keer,
Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Er zijn nog geen reacties geplaatst