Een inmiddels 56 jarige man uit Weert is vandaag veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op 29 juni 2014 op de Ringbaan Zuid in Weert. Hij krijgt een taakstraf en een voorwaardelijke rijontzegging.
Rechtbank
De verdachte heeft volgens de rechter beduidend harder gereden (105 km/u) dan ter plaatse was toegestaan (70 km/u). Ook had hij teveel alcohol gedronken (een promillage van 0,93). Verdachte kende de weg goed. Hij wist dat hij een gevaarlijk kruispunt naderde en zag daar twee auto’s zijn richting op rijden. Dat alles was voor hem echter geen aanleiding om zijn snelheid te minderen. Daardoor kon hij niet meer tijdig reageren toen de auto van het slachtoffer de kruising opreed. Op het kruispunt heeft een botsing plaatsgevonden. Ten gevolge van haar (inwendige) verwondingen is de bestuurster van de andere auto ter plaatse overleden.
Geen enkele straf kan volgens de rechtbank recht doen aan het verlies van het slachtoffer en aan het verdriet van de nabestaanden, haar familie en vrienden. Op de zitting hebben de moeder en zus van de overleden jonge vrouw verteld wat het tragisch ongeval voor hen betekent. Verdachte heeft oprecht spijt van het ongeval. Ook hij gaat er onder gebukt dat een jonge vrouw ten gevolge van het ongeval is overleden. Hij zal met die schuld moeten leven en heeft professionele hulp gezocht om daar mee om te leren gaan.
Vanwege het tijdsverloop – de zaak is pas twee jaar na het ongeluk op zitting gekomen – en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte vindt de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf niet (meer) op zijn plaats. De verdachte is veel voor zijn werk op de weg. Hij heeft één enkele snelheidsovertreding op een verder blanco strafblad. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou voor het bedrijf waarvan hij directeur is, de nodige gevolgen hebben. Aan de verdachte wordt daarom de maximale taakstraf opgelegd van 240 uur.
Om de ernst van het strafbare feit tot uitdrukking te brengen, legt de rechtbank wel nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden op, met een proeftijd van 2 jaar. Dat is een hogere straf dan door de officier van justitie is geëist. Een voorwaardelijke gevangenisstraf was niet geëist.
Een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid vindt de rechtbank nu niet meer passend. Dit met name omdat de verdachte al weer geruime tijd over zijn rijbewijs beschikt. Hij heeft zich niet opnieuw aan verkeersovertredingen schuldig gemaakt. Hij heeft het rijbewijs ook voor zijn werk nodig. Wel wordt een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 jaar opgelegd om de verdachte er van te doordringen dat hij zich voortaan aan de snelheidslimieten moet houden. En ook om te voorkomen dat hij met alcohol op achter het stuur gaat zitten.
Het Openbaar Ministerie (OM) had een taakstraf van 240 uur geëist voor het veroorzaken van het dodelijk verkeersongeval op de Ringbaan Zuid in Weert. Ook eist het OM één jaar ontzegging van zijn rijbevoegdheid.
Er zijn nog geen reacties geplaatst