Skip to content

Activiteiten openluchtmuseum Eynderhoof – augustus 2016

Glendi
31 juli 2016 | 15:00

Advertentie

Activiteiten EynderhoofElke maand staan er veel leuke, leerzame en plezierige activiteiten gepland bij openluchtmuseum Eynderhoof. Maandelijks wordt hier een overzicht geplaatst voor de lezers van Nederweert24 wat er allemaal te doen is.

Woensdag 3 augustus – Bakdag en springtouw maken
Met deeg, muts en schort: een vlaatje of broodje op je bord
In spring, de bocht gaat in… Uit spruit, de bocht gaat uit…
De bakker en zijn helpers zijn druk in de weer met kinderen die zelf bakker mogen zijn. Leuk om te doen en de kinderen nemen allerlei lekkers mee naar huis. De touwslager en zijn vrouw laten de kinderen ervaren hoe ze een springtouw maken. Ook het springtouw gaat mee naar huis. Als dat niet een mooie verrassing is…  Ook clown Guit is die middag aanwezig.

Zondag 7 augustus – Dag van de smaak (Preuve in Eynderhoof)
In de stroopmakerij wordt stroop gemaakt. Ook wordt er bier gebrouwen en wijn gemaakt. Verder wordt er ook kaas gemaakt en kan natuurlijk ook van deze lekkernijen geproefd worden. De mensen van Eynderhoof vinden het belangrijk dat je uitleg krijgt over hoe dit alles in zijn werk gaat.  Het hele museum staat in het teken van smaak en “preuven”. Zo worden er ook gerechten bereid met vergeten groenten en kun je zien hoe vroeger het eten werd geconserveerd en bewaard.
Restaurant Diverso uit Nederweert en het Boerenerf uit Nederweert-Eind zijn aanwezig en presenteren iets aparts. Kinderen mogen gratis poffertjes bakken. Er wordt jam gemaakt en de opbrengst daarvan gaat naar een goed doel. Ook worden er heerlijke appelschijven gebakken. De muziek wordt verzorgd door de Coconbazers.

Woensdag 10 augustus – Kindervlechten, schilderen en stroop maken
Mannenvlechters zijn van alle markten thuis, ze vlechten met jou een kat of muis
of schilder kat, hond of egel en maak zo je eigen Delfts blauwe tegel
en dan nog stroop indikken… om je vingers bij af te likken…
Kinderen kunnen met wilgetenen vlechten en schilderen. Wilgetenen die nat gemaakt zijn, breken niet , je kunt er mee vlechten. Verder gaan de kinderen deze middag op elektrische plaatjes sap indikken tot stroop. De stroop gaat in een potje mee naar huis. Lekker op de boterham. Ook kan er geschilderd worden. Op een houten tegel kun je een eigen voorstelling maken of je kunt hem versieren met verf zodat het een mooie “Delfts blauwe” tegel wordt. Leuk om iemand cadeau te geven of om op je kamer te zetten.

Zondag 14 augustus – Bromfietsen- en motorfietsendag
Een aantal klassieke motoren en bromfietsen staan gestald in het museum en de eigenaren zullen met trots over hun klassiek vervoermiddel vertellen. Verder zijn ook veel van de ambachten in bedrijf. De muziek wordt verzorgd door Fer Hendrix op zijn accordeon.

Woensdag 17 augustus – Kindergidsen, een tinnen figuur gieten en huifkartocht
Kinderdoedag: maak je sterk en ga keihard aan het werk,
giet warme tin in een mal en is het afgekoeld dan zie je het resultaat al
De kinderen gaan aan het werk met oude volksspelen. Stelten lopen, rijpen, knikkeren, zak lopen, touw trekken of kegelen. Altijd dolle pret, vooral tijdens de wedstrijden. Ook gaan ze met de tingieter werken. Met een mal gieten ze een dier in tin. Wordt het een hond, kat of is een paard je lievelingsdier? Je mag het dier uitkiezen. Een eigen beeldje in tin voor op je kamer. Niet moeilijk, maar o zo mooi! En ben je moe van al dit werk, dan rust je lekker uit tijdens een huifkartocht door de mooie omgeving.

Zondag 21 augustus – Houtbewerkersdag
De houtsnijders maken en versieren allerlei gebruiksvoorwerpen. Dit Friesch houtsnijwerk is een van de oudste hobby’s. Een enthousiaste groep houtsnijders demonstreert en geeft uitleg over de geheimen er van. Ook de houtdraaier is actief en draait tollen. Anderen laten zien hoe je deze tollen een hele lange tijd kunt laten tollen. Er komt geen einde aan.
In de houtzagerij ”Bi-j Maantje” worden met behulp van de verticale zaag, die stamt uit het midden van de 19e eeuw, bomen tot planken en balken gezaagd. De kuiper maakt tonnen en vertelt er over. Ook wordt er stroop gemaakt in de stroopmakerij. Deze stroopmakerij is enkele jaren geleden nagebouwd van een bestaande loonstroopmakerij van de familie Heldens uit Roermond.
Daarnaast is er een optreden van toneelgroep Chaos 2.0 uit Munstergeleen. Zij spelen twee keer een kort toneelstuk (± 45 min.) in het Limburgs dialect met als titel “D’n Dreuvige”. Het publiek wordt meegenomen naar de jaren vijftig van de vorige eeuw.  Waar gaat het stuk over:
Frenske woont nog bij zijn vader en moeder op de boerderij en ook oma maakt onderdeel uit van het gezin. Alle aandacht van Frenske gaat uit naar de boerderij. Daarnaast hebben zijn ouders hem ook ‘niet onder de mensen laten komen’. Maar nu vinden vader en moeder het de hoogste tijd dat Frenske zijn blik gaat verruimen, liefst naar het vrouwelijk geslacht en het huis gaat verlaten. Zij smeden een plannetje om Frenske aan de vrouw te krijgen en daarbij hebben zij Annemieke op het oog, het mooiste en rijkste meisje uit de omgeving. Maar zelfs de uitvoering van het plannetje lijkt hij niet te snappen…

Woensdag 24 augustus – Werken met de textielgroep en speurtocht door het museum
Doornroosje prikt zich aan het spinnenwiel, waarna ze omviel
Kinderen leren alles over ‘linnen’ en mogen zelf weven en spinnen
Loop ook eens het Kabouterpad en doe dan dit en doe dan dat…
Er wordt een spannend verhaal verteld, waarna de kinderen gaan weven en spinnen. Voor jongens en meisjes heel leuk om te leren. Ook kunnen de kinderen het kabouterpad lopen en daarbij oude liedjes zingen, spelletjes doen of een versje opzeggen (met de hulp van een ouder of de grootouders moet het zeker lukken).

Zondag 28 augustus – Historische brandweerdemonstraties
De brandweer was net als tegenwoordig in de leefgemeenschappen onmisbaar. Er worden demonstraties gegeven van het blussen van brand in het museum, zoals het zo’n 100 jaar geleden zijn ging. Met behulp van brandblusapparatuur uit lang vervlogen tijd wordt dit gedemonstreerd. Ook kun je authentieke brandweerwagens uit vroeger tijden bekijken.
In de stroopmakerij wordt op ouderwetse manier bier gebrouwen en er is tevens onze kaasmaker actief. Deze mensen vertellen over hun hobby maar je mag ook proeven van het bier en de kaas. Verder zijn alle ambachten weer vol in bedrijf.
In de herberg kun je genieten van koffie met vlaai, die door de bakkers gebakken is in het eigen bakhuis.

Woensdag 31 augustus – Kinderen knutselen met klei en ze kunnen een knapzakwandeling maken
Kinderen gaan knutselen met klei, dat is niet zo’n moeilijk karwei,
en wandel met een ouder, met een knapzak op je schouder…
Altijd leuk, uitdagend en lekker creatief bezig zijn. Ook kunnen de kinderen met een ouder een knapzakwandeling maken door de omgeving. Er gaat gezond en lekkers mee in de knapzak, die met een stok over de schouder gedragen wordt. Hopelijk schijnt het zonnetje, dan kan deze middag niet meer stuk.

Openluchtmuseum Eynderhoof bevindt zich aan Milderspaat 1 in Nederweert-Eind en is vanaf 1 april t/m 31 oktober elke dinsdag-, woensdag-, vrijdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.eynderhoof.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_27 Herfstmodeshow InBtween-18
Bekijk hier de trends
27 september 2024 | 15:00
Politieauto-politie-stock 2024
Laat je niet neppen, wees alert
27 september 2024 | 13:56
Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00

Advertentie