Ingezonden brief
Een 40-tal Nederweertenaren heeft de stoute schoenen aangetrokken en wil aan de slag met een nieuwe lokale politieke beweging. De groep maakt zich grote zorgen over de toekomst van Nederweert. Ook de wijze waarop de gemeentelijke politiek opereert en de belangrijke besluiten genomen worden, is aanleiding voor het initiatief. 6 oktober vindt een informatiebijeenkomst plaats met als doel Nederweertenaren te informeren en te polsen of er animo is voor het initiatief.
Openbaar bestuur anno 2016 is eigenlijk niet meer te vergelijken met pakweg de situatie van 30 /40 jaren geleden. Er hebben zich maatschappelijk en economisch zo veel ontwikkelingen en veranderingen voorgedaan en dat lijkt zich enkel een steeds hoger tempo te blijven herhalen. Denk hierbij aan de (doorgeschoten) individualisering, de globalisering, de ontkerkelijking, de ontzuiling, de digitalisering, de introductie van de marktwerking in overheidstaken, de toegenomen mondigheid van de burger, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
De wijze waarop het openbaar bestuur in Nederland gestalte krijgt, is daarop maar mondjesmaat aangepast. Eigenlijk is ons democratische systeem nog steeds afgestemd op de situatie na de 2e Wereldoorlog. Eens per 4-5 weken komt de gemeenteraad pf het college van provinciale staten bij elkaar om een lijstje voorstellen van het college van burgemeester en wethouders dan wel gedeputeerde staten af te werken. Dat college weet zich op voorhand gesteund door een (vaak) stilzwijgende meerderheid van coalitiepartijen en de politieke discussie is daarmee vaak al in een pril stadium beslecht.
Actief burgers betrekken bij beleidsvorming is nog lang geen gemeengoed, laat staan dat sprake is van structureel en gestructureerd partnership en gelijkwaardig samen optrekken. Nieuwe communicatietechnieken en –middelen om de lijn met de burger te onderhouden, worden nauwelijks benut. Beleid en besluiten komen tot stand op grond van onduidelijke argumenten en coalities .Insprekers en belanghebbenden lopen grote frustraties op als ze merken dat soms heel andere argumenten de besluitvorming bepalen. De logische relatie tussen de problemen van deze tijd en de daarvoor bedachte oplossingen, is soms ver te zoeken.
Burgers herkennen zich daardoor niet meer in hun overheid, of dat nu de landsregering is, de provincie of de gemeente. Méér en méér ontstaat het gevoel: ze doen toch wat ze willen! Gevolgen: lage opkomstcijfers bij de verkiezingen, groeiend onbegrip over het beleid, een groeiende kloof tussen burger en overheid: een vicieuze cirkel. Terwijl……., we iedere dag op tv en internet zien hoe zeer een echt democratisch systeem te waarderen is! Iedere dag zien we misstanden en gruwelijkheden die verbonden zijn aan dictaturen of anarchie. Democratie lijkt dan toch steeds de minst slechte optie…
Is dat allemaal ook in Nederweert aan de hand? Dreigen we in Ospel en Leveroy af te glijden naar een lokale dictatuur? Moeten we in Nederweert-Eind vrezen voor erbarmelijke misstanden? Nee natuurlijk niet, zo’n vaart loopt het niet en zal het ook niet snel lopen. Maar het is wel zaak werk te maken van onze lokale democratie! Mopperen alléén helpt niet. Verandering begint bij ons zelf. Ook als het gaat om het tot stand brengen van een eigentijdse gemeentelijke overheid die mét haar burgers de problemen van Nederweert te lijf gaat, de goede belangenafwegingen laat plaatsvinden, het juiste evenwicht vindt tussen ambitie en gezond verstand. Een overheid en bijbehorend bestuur die maximaal zijn afgestemd op de omstandigheden van nú, de mogelijkheden van nú, de mensen van nú.
Voelt u zich aangesproken op dit thema? Kom dan 6 oktober 2016 om 19.30 uur naar sporthal De Bengele. Dan willen wij in gesprek met mensen die dit gedachtengoed delen of daar een mening over hebben. Als er genoeg animo is willen we vervolgens aan de slag met een Programma van standpunten voor een nieuwe politieke groep, een groep die andere politiek wil en brengt. Op weg naar de verkiezingen voor de gemeenteraad in het voorjaar van 2018. NEDERWEERT ANDERS? Joa, det kunne vae!!
Meer informatie kan worden ingewonnen bij Frank Voss (06 20020048) of Ton Weekers (0495 625470)
8 Reacties
Misschien is PVNA een goede naam? Partij voor Neijwieert Anders..? Het is slechts een suggestie…
Gewoon een nieuwe pvda.
We hebben al meer dan genoeg aan een partij van de alachtonen.
Twee maal is twee maal nederweert om zeep helpen.
je lijkt zelf wel een allochtoon, heb je je eigen woorden nog eens nagelezen?
Zoals ik al zei, oude wijn in nieuwe zakken!
Een gevestigde partij die op sterven na dood is, probeert onder een nieuwe naam stemmen te winnen!
Maar ik trap er niet in!
Schrik van digitalisering, terugkijken met weemoed naar de fijne invloed van de kerk (>30 jaar geleden) en haar verzuilende werking. Lijkt mij een prima partij voor de toekomst. Ik heb wel zin in knapkook met koffie op 6 oktober. Graag vantevoren De Bengele even laten inwijden. Komt de opkomst ten goed.
Vind uw ingezonden brief nogal pessimistisch voor een progressieve partij . Al meerdere jaren heeft de coalitie CDA VVD in Nederweert de meerderheid. Afgelopen verkiezingen zelfs een ruime overwinning voor het CDA. Lijkt me toch een blijk van steun en waardering. Dus dat niemand vertrouwen heeft in de huidige politiek is een slechts een stelling van uw zijde.
Elk initiatief om de politiek te doen opleven helpt. Maar begin in ieder geval met een visie vanuit de eigen partij.
Kritiek gehad op het vorige persbericht of zo? Toen werd er door dit PVDA2 rechtstreeks op groep/persoon aangevallen, licht discriminerend zelfs. En nu niks van dat alles, alleen even trappen tegen het democratisch systeem, maar even niet shoqueren om zoveel mogelijk bezoekers te vergaren voor de avond in De Bengele, om daar dan een hoop propaganda te maken op een manier die 70 jaar geleden ook al eens slecht heeft uitgepakt…
Nederweert is 1 van de beste gemeentes wat betreft hoge opkomst bij verkiezingen, een zeer hoog aandeel van lokale kandidaten die democratisch worden gekozen. Dat PVDA daarin het onderspit heeft moeten delven door wanbeleid en kauwgomballenmentaliteit (vandaag rood, morgen groen, overmorgen blauw) heeft niets te maken met een verouderd gemeentelijk beleid.
Om dan vervolgens weer een nieuwe partij op te richten heeft geen zin. Eerst uit die ruif lopen vreten, daarna schoppen tegen het systeem. Nee, nog meer splinterpartijen zorgt voor een beter beleid? Tijd voor een maximum aantal partijen. Beste 2 of 3 gaan beleid maken, rest kan thuisblijven en over 4 jaar opnieuw proberen. Dat zou helpen…
Maar ik wil best komen luisteren hoor. Of zijn we niet welkom als er kritiek word geuit?
Misschien geen slecht idee, volgens “Mien Meining” is er in Nederweert behoefte aan een echte plaatselijke partij, JAN is dit ook, welke geen binding heeft met een landelijke partij.
Noodzakelijk is dan wel om de PVDA Nederweert te liquideren.
Ik kan mij voorstellen dat de plaatselijke PVDA genoeg heeft van de landelijke “draaikonterij” welke bij de komende verkiezingen, zeer waarschijnlijk, wordt afgestraft.
Of ziet de plaatselijke PVDA de bui al hangen en verwacht men nog meer zetelverlies.?
Ik verwacht dat de waarheid ergens in de midden zal liggen maar wens desondanks de nieuwe “stroming”, met “oude” gezichten, veel succes en wijsheid voor de komende tijd.
Hopelijk gaat er een andere wind waaien.