Naar aanleiding van de invoering van de wet Werk en Zekerheid is iemand ontslaan goedkoper geworden. Maar niet makkelijker.
Is het wel de beste weg om iemand aan de kant te schuiven??? Wat maakt dat iemand weg moet, waardoor ontstaat wrijving. Per slot van rekening is iemand toch aangenomen omdat hij past in een bepaalde functie.
Het lijkt gemakkelijker maar je hebt een goed dossier nodig om aan te tonen dat ontslag gegrond is. In veel gevallen beslist de rechter tegenwoordig om te komen met een verbeterplan of bijvoorbeeld bijscholing.
En wat dan???
Goed werkgeverschap houdt in dat je ook functioneringsgesprekken moet houden en vastleggen. Je kunt dit niet afdoen met de woorden: ”Er is geen ruimte voor opslag, dus een functioneringsgesprek hoeft niet” of “Als je ergens mee zit dan vraag je maar een functioneringsgesprek aan en maak zelf het verslag even”.
Wat dan???
Je moet verder met de werknemer waar je eigenlijk van af wil. De verhoudingen zijn vaak verstoord wat de weg naar verbetering nog minder toegankelijk maakt. Waar gaat het over. Je wordt niet gezien, niet gehoord, niet serieus genomen, je wordt er ziek van.
Je raakt steeds meer verwikkeld in de negatieve aspecten van het verhaal.
Wat dan???
De enige weg om te komen tot een eerlijk traject is beiden, zowel werkgever als werknemer, te leren omgaan met kritiek; je moet duidelijk kunnen maken waar het aan schort. Soms houdt dit in dat je kritiek moet durven uiten. Ook al betekent dit dat je dan niet aardig wordt gevonden. Het gaat erom om in deze situatie een objectieve blik en houding aan te nemen. In feite volwassen reageren op een probleem.
Geen ontslag is veel goedkoper!
Het is vaak lastig om de blinde vlek te doorzien. Middels systemisch werk en zelfonderzoek kunnen wij de vinger op de juiste plek leggen. Het gaat er om dat mensen bewust worden van de onderliggende feiten. Als dit duidelijk wordt komt het probleem in een ander daglicht te staan en is er ruimte om met een andere instelling van beide partijen te werken naar een oplossing; een optimaal verbeterplan.
Het is verrassend hoe dit kan veranderen.
Kernwijze is een samenwerking van twee Rebalancers, Nell Ketelaars (www.rebalancingnederweert.nl) en Annemiek Heijnen (www.praktijkleefruimte.nl). Daarnaast hebben we beiden veel ervaring in het werkveld. Als Rebalancers bundelen we onze krachten en inzichten om vernieuwend de sfeer binnen het bedrijf of de organisatie om te vormen, zodat het werkklimaat verbetert. Ben je nieuwsgierig hoe je werkplezier en vitaliteit op de werkvloer kunt verhogen? Wil je meer inzicht in hoe te handelen en te veranderen? KernWijZe biedt verrassend snelle analyses, draagt concrete oplossingen aan, waardoor veranderingen meteen zichtbaar worden. In dit traject krijgt het persoonlijke aspect van de werkgever als ook van de werknemer alle aandacht.
Meer informatie vind je op www.kernwijze.nl
Er zijn nog geen reacties geplaatst