Na een natte en koele start van de zomer leidt deze warme periode tot een explosieve groei van de beschoeiing in de oeverbeken. Waterschap Peel en Maasvallei staat aan de lat voor oevers die vlot water kunnen afvoeren bij hevige regenval. Deze beschoeiing houdt die afvoer tegen waardoor er problemen kunnen ontstaan. Daarom is er maar liefst 250 kilometer beschoeiing gemaaid naast het reguliere maairegime.
Het waterschap wil vooral niet te veel en niet te weinig maaien. Ze houden zoveel mogelijk rekening met het omliggend grondgebruik en de kosten, want maaien is duur. Rondom natuurgebieden is daarbij meer ruimte voor vegetatie, terwijl in intensieve landbouwgebieden en in stedelijk gebied vaker wordt gekozen voor intensiever maaien. Har Frenken, lid algemeen bestuur van het waterschap: “omdat weersomstandigheden steeds veranderen, is ons maaibeleid ook dynamisch. Ze hebben een maaikalender, maar daarnaast kijken ze steeds of aanpassingen of aanvullingen nodig zijn. Deze extra 250 kilometer is daar een goed voorbeeld van.
Het maaien gebeurt vanaf de zijkant van het water, veelal op de akkers van agrariërs. Hier heeft het waterschap toestemming voor, maar toch wordt het maaien met enige regelmaat bemoeilijkt door agrariërs die alsnog geen toestemming geven het land te betreden. Dat heeft er in een enkel geval toe geleid dat het waterschap een strook land heeft moeten aankopen om zichzelf onbelemmerd toegang te verlenen.
Er zijn nog geen reacties geplaatst