Skip to content

Extra maaien vanwege extreme groei beschoeiing

Redactie
1 september 2016 | 14:00

Advertentie

Wateroverlast akker-1Na een natte en koele start van de zomer leidt deze warme periode tot een explosieve groei van de beschoeiing in de oeverbeken. Waterschap Peel en Maasvallei staat aan de lat voor oevers die vlot water kunnen afvoeren bij hevige regenval. Deze beschoeiing houdt die afvoer tegen waardoor er problemen kunnen ontstaan. Daarom is er maar liefst 250 kilometer beschoeiing gemaaid naast het reguliere maairegime.

Het waterschap wil vooral niet te veel en niet te weinig maaien. Ze houden zoveel mogelijk rekening met het omliggend grondgebruik en de kosten, want maaien is duur. Rondom natuurgebieden is daarbij meer ruimte voor vegetatie, terwijl in intensieve landbouwgebieden en in stedelijk gebied vaker wordt gekozen voor intensiever maaien. Har Frenken, lid algemeen bestuur van het waterschap: “omdat weersomstandigheden steeds veranderen, is ons maaibeleid ook dynamisch. Ze hebben een maaikalender, maar daarnaast kijken ze steeds of aanpassingen of aanvullingen nodig zijn. Deze extra 250 kilometer is daar een goed voorbeeld van.

Het maaien gebeurt vanaf de zijkant van het water, veelal op de akkers van agrariërs. Hier heeft het waterschap toestemming voor, maar toch wordt het maaien met enige regelmaat bemoeilijkt door agrariërs die alsnog geen toestemming geven het land te betreden. Dat heeft er in een enkel geval toe geleid dat het waterschap een strook land heeft moeten aankopen om zichzelf onbelemmerd toegang te verlenen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00
Het verhaal van Jeordi Touil uit Weert
27 september 2024 | 16:22
Kunstovaal-Koopzondag-Nederweert-21
Ga jij met een dino op de foto?
27 september 2024 | 16:00
2024_09_27 Herfstmodeshow InBtween-18
Bekijk hier de trends
27 september 2024 | 15:00

Advertentie