Skip to content

Nederweert Anders – naar een ander landbouwbeleid

1 september 2016 | 19:00

Nederweert Anders politiek 2Ingezonden brief

Een 40-tal Nederweertenaren heeft de stoute schoenen aangetrokken en wil aan de slag met een nieuwe lokale politieke beweging. De groep maakt zich grote zorgen over de toekomst van Nederweert. Ook de wijze waarop de gemeentelijke politiek opereert en de belangrijke besluiten genomen worden, is aanleiding voor het initiatief. 6 oktober vindt een informatiebijeenkomst plaats met als doel Nederweertenaren te informeren en te polsen of er animo is voor het initiatief.

Naar een ander landbouwbeleid

In de ogen van veel Nederlanders is Nederweert een typische varkensgemeente. Daarmee wil men zeggen dat de economie, de arbeid en het landschap van Nederweert wordt bepaald door intensieve veehouderij, met varkens en kippen. Als je niet in Nederweert woont zal het je een zorg zijn. Woon je hier echter wél, dan is het pas echt een zorg. Voor de meeste burgers herken je de intensieve veehouderij aan haar stank. Veel belangrijker is het fijnstof dat vrijkomt bij de productie van varkens en kippen. Het Rijksinstituut RIVM heeft onlangs met langjarig en gedegen onderzoek aangetoond dat dit fijnstof schadelijk is voor de gezondheid, niet alleen voor wie in het buitengebied woont, maar ook voor wie in de dorpskernen woont. Daarnaast produceren al deze dieren veel mest, en het door het voer gemengde antibiotica komt uiteindelijk in ons grondwater. Vroeger was dat nog beheersbaar, maar het aantal dieren is inmiddels zover toegenomen dat er nu vijf keer meer dieren worden gehouden dat we nodig hebben voor onze consumptie. Vier vijfde van al het in Nederweert geproduceerde vlees gaat naar het buitenland. En wij blijven met de mest, de fijnstof, de antibiotica en de grote industriële megastallen in het buitengebied zitten.
Het wordt tijd dat onze gemeente anders gaat denken. Waarom het door de burger ongewenste beleid van uitbreiding van nog meer stallen gewoon blijven doorzetten ? Voor wie ? De boeren zelf klagen ook steen en been over hun inkomen, ondanks regelingen en subsidies. Hun markt is door hun eigen overproductie ernstig verziekt.

Wij vinden dat het anders kan, én anders moet. We weten dat de agrarische sector goed is voor 20 % van de economische omzet in Nederweert. Na aftrek van intensieve dure teelten zoals asperges, bollen en fruitboompjes rest er hooguit 5 % als bijdrage vanuit de intensieve veehouderij. Ook betekent de intensieve veehouderij weinig voor de regionale werkgelegenheid. Een groot deel van het personeel, inclusief de vrachtrijders voor de vele transporten van dieren en mest  komen uit Oost-Europese landen.
Nederweert Anders wil de intensieve veehouderij beperken door veel minder vee toe te staan. In ruil daarvoor kan Nederweert zich richten op moderne eigentijdse economieën zoals alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Daar zit veel potentiele  werkgelegenheid in bij economisch gezonde bedrijven. Daarover zullen we in een volgend artikel nader op ingaan. “Anders” betekent voor ons: verouderde vervuilende economieën inruilen voor eigentijdse schone en rendabele bedrijven met voldoende regionale werkgelegenheid.

Voelt u zich aangesproken op dit thema? Kom dan 6 oktober 2016 om 19.30 uur naar sporthal De Bengele. Dan willen wij in gesprek met mensen  die dit gedachtengoed delen of daar een mening over hebben. Als er genoeg animo is willen we vervolgens aan de slag met een Programma van standpunten voor een nieuwe politieke groep, een groep die andere politiek wil en brengt. Op weg naar de verkiezingen voor de gemeenteraad in het voorjaar van 2018.
NEDERWEERT ANDERS? Yes we can!

Advertentie

14 Reacties

  1. Er wordt al jaren geroepen over hoe fijnstof een probleem in Nederweert is!
    Hoe komt dat dan gemiddeld genomen de mensen hier op hoge leeftijd sterven!
    En vandaag staat op RTL-Nieuws een artikel over kanker, en via RTL Buurtfacts las ik dat Nederweert 13% onder het landelijke gemiddelde ligt wat kanker betreft.
    En wat me ook verbaasd dat die figuren die naar de landbouwsector wijzen, als de kwaaie pier wat fijnstof betreft!
    Oorverdovend stil zijn wat betreft fijnstofuitstoot,van vrachtwagens die dwars door de bebouwde kom rijden over de N266.
    Raar vind ik dat.

    • en dat je gelijk hebt!!!!
      en voor alle tegenstanders van de randweg,…. bij deze een uitnodiging om hier de ramen eens te komen wassen zodat jullie zien dat het de spuigaten uitloopt met het verkeer op de n266 wat de laatste 10 jaar zowat is verdubbeld en dat het alleen maar meer zal worden in de toekomst!
      dus die randweg is hard nodig!!!

    • Nou dan mag je hier de ramen komen wassen , en dan willen ze hier ook nog een randweg aanleggen , gelijk langs de A2?

    • En verkeer zal alleen maar toenemen langs het kanaal, want in Brabant zijn ze nu de weg tussen Den Bosch en Veghel aan het verdubbelen.
      En als die verdubbeling klaar is, dan zijn er plannen om de verdubbeling door te trekken van Veghel naar Asten.
      Dan weet je wat dat voor gevolgen heeft voor het verkeer langs het kanaal.
      Dus daarom aanleggen die randweg, daardoor kun je het verkeer vanaf brug 14 omlieden om Nederweert richting de A2
      Want het algemeel belang is belangrijker dan dat van die enkelen die tegen randweg zijn!
      Want een drukke verkeersweg door dichtbevolkt gebied is niet meer van deze tijd.

    • Algemeel moet Algemeen zijn

    • Kijk daar is de A2 voor ,gewoon afsluiten de N266.
      Het doorgaand verkeer over de N266 heeft Nederweert niks aan levert niks op kost alleen maar.

    • Want een drukke verkeersweg door dichtbevolkt gebied is niet meer van deze tijd.
      En over 30 jaar loop er dus ook een (Nieuwe)randweg door Nederweert.

  2. In de brief worden mest, antibiotica, fijnstof en de grootte van de stallen weer eens aangevoerd.

    Wat de mest betreft: slechts een klein gedeelte van de geproduceerde mest gaat op het land, volgens strenge normen. De rest van de mest wordt (veelal buiten Nederweert) verwerkt. Dus hoezo: wij blijven in Nederweert met de mest zitten.

    Antibiotica standaard onder het voer mengen mag al jaren niet meer. Zieke dieren mogen alleen nog individueel behandeld worden. Bij uitzondering wordt een koppel dieren behandeld met antibiotica, in nauw overleg met de eigen dierenarts, die dit ook moet verantwoorden. Ook dit wordt streng gecontroleerd. Antibiotica van de veehouderij in het grondwater??

    En grotere moderne stallen kunnen voor het milieu gunstig zijn, omdat het juist bij zulke stallen eerder rendabel is om de nieuwste technieken toe te passen ter bescherming van het milieu en ter voorkoming van fijnstof. Die overigens bij lange na niet alleen van de veehouderij afkomstig is.

    En ja, de veehouderij produceert ook voor het buitenland. Nederland is ook op economisch gebied geen eiland. Er is marktwerking vanuit Europa, en vanuit de wereldeconomie, en dat geldt ook voor de veehouderij, of je dat nu leuk vindt of niet.

    Wij hebben zelf een varkenshouderij van klein tot gemiddelde grootte, en geen behoefte om groter te groeien. Maar als je mensen wilt “informeren”, doe dat dan wel eerlijk, en met kennis van zaken.
    Dit is de veehouderij voor de zoveelste keer met ongefundeerde stemmingmakerij in de hoek zetten.

    Voor de schrijver van dit artikel: kijk eens op http://www.nvv.nl. Daar kun je een factsheet downloaden, met feiten over de varkenshouderij. Wel nuttig in jouw geval lijkt me 🙂

    • Hanna, ik had het niet beter kunnen verwoorden. Super en met volledige feiten onderbouwd.
      Raar dat een partij zo vreselijk de plank kan misslaan.
      Maar geen nood, blijkbaar lopen we als agrarische sector al 15 jaar voor op de kennis van NWa, en doen we nu al wat NWa graag zou willen.

      Oh, en NWa, doe iets aan jullie slogan. “Joa, det kenne vae”, en “yes, we can” is behoorlijk achterhaald en totaal niet origineel, en blijkbaar ook niet echt van toepassing wat betreft ‘kennis van zaken’.

  3. Nederweert Anders gaat toch nieuwe politiek bedrijven. Het enige nieuwe is op basis van onjuiste feiten alvast stelling nemen….

    Het is gewoon de PvdA in een ander jasje, maar nog steeds tegen ondernemers. Nederweert vooringenomen is een betere naam.

    • Inderdaad PvdA 2.0, als die ,,nieuwe” partij zich eens meer druk ging maken om glasvezel in het buitengebied te krijgen, dan kunnen de boeren ook van de nieuwste techniek gebruik maken!

    • Niet alleen de boer.
      Ik als burger in het buiten gebied wil ook wel eens een filmpje bij een artikel kunnen laden zonder tussentijds bufferen.
      Of niet steeds uitval van de modem hebben omdat er te veel fouten op de lijn zitten en dat zelfs dan de telefoon uitvalt.

      En ik heb overigens geen last van de boeren, stank of wat ook..
      Ik geniet van de rust hier in het buitengebied.
      En dat er dan eens modder op de weg ligt, er eens een geurtje voorbij waait, dat wist ik ook voordat ik hier kwam wonen.
      En fijnstof alsof alles van de boer komt met steeds modernere techniek op de stallen.
      Kijk eerst maar eens hoe druk bevolkter ons landje wordt en de vervuiling die daar bij hoort.

  4. Hoe was de bijeenkomst vanavond van Nederweert Anders.
    Is er niemand geweest voor een verslag?

    • Aap,

      We stonden met een aantal belangstellende voor de deur maar er was niemand aanwezig. Helaas is ons niet ter oren gekomen dat het niet doorging.
      Er waren mensen die zich afvroegen of het allemaal wel echt is. Vele hebben het vermoeden dat het weer een bonte avond grap is zoals in 2014 Lieëst 11 VGP (vastgepintj).

      Bijzonder slechte start.

      Noot.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie