Skip to content

Gratis pizza of dikke duim

Redactie
8 september 2016 | 15:00

Advertentie

Uit een onderzoek van de gedragseconoom Dan Ariely (Payoff: the hidden logic that shapes our motivations 2016) is gebleken dat beloning een positief effect heeft op de arbeidsproductiviteit. Wat voor soort beloning heeft het meeste effect. Waar ga je harder van werken. Een bonus, een compliment van je baas of gratis pizza?

De meeste mensen steken pas echt de handen uit de mouwen als ze in aanmerking komen voor één van de twee laatste opties. Dus: Gratis pizza of een compliment van de baas. Een extra bonus geeft ook meer arbeidsproductiviteit maar substantieel minder dan de andere twee opties. Uiteindelijk wint de dikke duim het.

Complimenten van de baas doen iets met je eergevoel, werken motiverend. Je voelt je gezien. Als je je gezien voelt stijgt je eigenwaarde, merk je dat er ruimte is voor je eigen kwaliteiten en durf je ook meer van jezelf te laten zien en horen. Als de baas geen werkelijke interesse toont dan hou je in, durf je jezelf niet te tonen. Laat staan als er negativiteit heerst op de werkvloer. Hoe zou het Nederlands voetbalelftal gespeeld hebben als er vooraf positief geschreven werd door de pers over al hun kwaliteiten? De invloed van positieve energie mag je niet onderschatten. Bij negativiteit maakt de medewerker zichzelf kleiner, raakt gedemotiveerd, blokkeert misschien zelfs. Mensen vallen stil en nemen afstand, het vuur om er helemaal voor te gaan dooft.

Succes
Complimenten zijn simpel te maken, kosten geen geld, dus waarom maken we hier zo weinig gebruik van. Wat maakt dat we eerder aan bonussen denken dan aan waardering uitspreken.

Heb je hart voor je medewerkers dan laat je je hart spreken en is een pluim geven makkelijk. De zakelijke wereld is vooral hoofd, maar er is niets mis mee om ook je hart te laten spreken. Mocht je voor gratis pizza kiezen dan handel je nog deels vanuit je hoofd. De echte interesse voor de ander hoeft er niet te zijn.

Ben je hard voor de zaak maar wil je meer hart inbrengen dan kan KernWijZe hierin ondersteuning bieden. Meer hart genereert meer betrokkenheid, meer productiviteit en dat vind je uiteindelijk terug in de omzet. Het is verrassend hoe dit kan veranderen.

Kernwijze is een samenwerking van twee Rebalancers, Nell Ketelaars (www.rebalancingnederweert.nl) en Annemiek Heijnen (www.praktijkleefruimte.nl). Daarnaast hebben we beiden veel ervaring in het werkveld. Als Rebalancers bundelen we onze krachten en inzichten om vernieuwend de sfeer binnen het bedrijf of de organisatie om te vormen, zodat het werkklimaat verbetert. Ben je nieuwsgierig hoe je werkplezier en vitaliteit op de werkvloer kunt verhogen? Wil je meer inzicht in hoe te handelen en te veranderen? KernWijZe biedt verrassend snelle analyses, draagt concrete oplossingen aan, waardoor veranderingen meteen zichtbaar worden. In dit traject krijgt het persoonlijke aspect van de werkgever als ook van de werknemer alle aandacht.

Meer informatie vind je op www.kernwijze.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie