Skip to content

Allemaal gezonde scholen in Nederweert!

Glendi
13 september 2016 | 14:55

Advertentie

Gezonde schoolkantine Schaal 2016Zes van de zeven basisscholen in de gemeente Nederweert hebben één of meer deelcertificaten ‘Gezonde school’ en hebben daarvoor een vignet ontvangen. Daarmee mogen deze scholen zich voor een periode van drie jaar ‘Gezonde school’ noemen. Nederweert is daarmee in Limburg voor het basisonderwijs koploper. Ook Citaverde/Mavo in het groen werkt er hard aan om zich gezonde school te mogen noemen.

Wat is (het vignet) Gezonde School?
Een Gezonde School is een school die veel aandacht besteedt aan de gezondheid en leefstijl van haar leerlingen. Daarvoor worden gezondheidsproblemen van leerlingen gesignaleerd en is er in de lessen aandacht voor gezondheid. Gezond gedrag wordt gestimuleerd en alle maatregelen voor de gezondheid van leerlingen en leraren zijn vastgelegd in het schoolbeleid. Als aan deze voorwaarden is voldaan, komt de school in aanmerking voor een vignet. Het vignet Gezonde School is dus een erkenning voor scholen die de gezondheid van hun leerlingen hoog in het vaandel hebben staan. Met het vignet Gezonde School mag een school zich gedurende drie jaar Gezonde School noemen.

Deelcertificaten
Binnen het thema gezonde school kan gekozen worden voor één of meer van zeven deelcertificaten. De basisscholen in onze gemeente richten zich nu vooral op ‘Bewegen en sport’ en ‘Welbevinden en sociale veiligheid’ Alle basisscholen in onze gemeente komen in aanmerking voor het deelcertificaat “bewegen en sport”, daarbij ondersteunt door combinatiefunctionaris Karin Mennen. “Twee basisscholen hebben er bewust voor gekozen om dat deelcertificaat niet aan te vragen,” aldus Karin Mennen. “Wél heeft één van deze scholen het deelcertificaat ‘Welbevinden en Sociale veiligheid’. Basisschool Budschop is op dit moment de enige school in onze gemeente die de beide deelcertificaten heeft behaald.”

Deelcertificaat ‘Bewegen en sport’
Kinderen vinden het leuk om te bewegen en te sporten. Ook leren ze tijdens beweegactiviteiten om samen te werken en zich beter te concentreren. Met het aanbieden van een gevarieerd beweeg- en sportaanbod voor, tijdens en na schooltijd levert de school een belangrijke bijdrage aan een actieve leefstijl van kinderen.

Deelcertificaat ‘Welbevinden en sociale veiligheid’
Het is voor alle leerlingen van belang dat zij zich prettig en veilig voelen op school. Zij moeten de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen, fouten te maken en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen. Dit themacertificaat helpt basisscholen om de sociale veiligheid te waarborgen en het welbevinden van de leerlingen te bevorderen.

Deelcertificaat ‘voeding’
Ook voeding is één van de deelcertificaten. Het is belangrijk dat leerlingen op school leren, zien en proeven dat gezond en lekker prima samen gaan. En dat zij bewuster leren kiezen. Ouders spelen hierbij een grote rol. Alle (combinatie)groepen 6 van de basisscholen nemen jaarlijks deel aan het programma KERNgezond, dat onder andere door de gemeente wordt ondersteund.

Citaverde/Mavo in het groen
Ook Citaverde/Mavo in het groen blijft niet achter. Directeur Eric Bouwmans zegt daarover. “Wij gaan komend schooljaar nog meer investeren in een gezonde school. We doen al veel op dat gebied. Onder andere wordt 1 keer per week gratis fruit aangeboden. Het assortiment in de snoepautomaten is aangepast. We doen veel aan sport en beweging. We hebben fitness apparaten aangeschaft en we informeren leerlingen over gezonde voeding en de gevaren van genotsmiddelen.” Voor welke deelcertificaten de heer Bouwman wil gaan, kan hij nog niet zeggen. “Ik wil in ieder geval gaan voor het predicaat ‘gezonde school’.”

Wil je meer weten over de ‘Gezonde school’, raadpleeg dan de website www.gezondeschool.nl. Hier vind je ook een lijst met alle scholen die zich gezonde school mogen noemen.

Advertentie

1 Reactie

  1. Alleen de Schrank in Ospel nog niet!!
    Wat een verrassing.
    Kom op Henk Martens een tandje erbij kan geen kwaad.
    Of ben je, je tijd tot aan het pensioen uit aan het zingen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie