Skip to content

Aanleg glasvezel in buitengebied stap dichterbij

16 september 2016 | 9:00

Ondertekening intentieovereenkomst glasvezel buitengebiedDe aanleg van glasvezel in het buitengebied is een stap dichterbij gekomen. Op woensdag 14 september ondertekenden de gemeenten Nederweert, Weert, Leudal, Peel en Maas, Maasgouw en Venlo samen met de Provincie Limburg, LLTB, MKB, LWV en VKKL een intentieovereenkomst met het bedrijf CIF.

Gemeente Nederweert sluit intentieovereenkomst

“Voor de leefbaarheid en de economische ontwikkeling in het buitengebied is het belangrijk dat bewoners beschikken over snel internet”, aldus wethouder Coumans. Veel dagelijkse zaken zoals sociale media, internetbankieren, grote bestanden down-/uploaden en zorg op afstand worden immers via internet geregeld. Ook leerlingen zijn voor hun huiswerk steeds vaker afhankelijk van een snelle verbinding. Daarnaast zijn bedrijven in het buitengebied voor hun bedrijfsvoering steeds meer aangewezen op internet.

Initiatiefgroep
De initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Nederweert, bestaande uit bewoners van het buitengebied, heeft daarom al een aantal jaren geleden bij de gemeenteraad aangedrongen op de aanleg van glasvezel. De afgelopen tijd verrichtte de initiatiefgroep hiervoor al het nodige werk.

Momenteel is snel internet niet mogelijk doordat in het buitengebied alleen een koperleiding ligt. Deze kan maar een beperkte hoeveelheid data per seconde verzenden. Glasvezelnetwerken bieden momenteel de snelste verbindingen en zijn ook toekomstbestendig. Door de grote afstanden in het buitengebied is de aanleg van glasvezel echter erg duur. Hierdoor zijn er weinig partijen die dit willen doen.

CIF bereid glasvezel aan te leggen
De provincie Limburg heeft CIF als mogelijk geschikte partij gevonden om glasvezel in het buitengebied aan te leggen. Om de kosten omlaag te brengen en de aansluit-/abonnementstarieven laag te houden, stelt CIF een aantal voorwaarden aan de gemeenten. Het bedrijf wil bijvoorbeeld de glasvezel minder diep gaan aanleggen om de graafkosten te verminderen. Ook wil ze minder legeskosten betalen. Daarnaast wil ze een voldoende groot gebied in één keer kunnen aanleggen. Vandaar dat de samenwerking met meerdere gemeenten is gezocht. De komende maanden gaan ze met CIF in onderhandeling over deze voorwaarden. Uiteindelijk zullen deze vastgelegd worden in een convenant.

Inwoners aan zet
Het convenant is een belangrijke stap. Zodra alle partijen hiermee akkoord zijn gegaan, zal CIF overgaan tot vraagbundeling. Dit betekent dat aan de burgers in het buitengebied wordt gevraagd of ze bereid zijn een glasvezelabonnement af te sluiten. Bij een deelname van minimaal 50% is het voor CIF financieel haalbaar. Wordt dit percentage gehaald, dan gaat het bedrijf het netwerk uitwerken en financieel regelen. Als dit achter de rug is, kan gestart worden met de aanleg. De verwachting is dat dit proces twee jaar zal gaan duren.

Deelname van groot belang
Wethouder Coumans benadrukt: “De inwoners zijn straks aan zet zijn om in ieder geval de 50% deelname te halen. We gaan ervoor dat binnen twee jaar de schop in de grond kan”. Als de deelname minder dan 50% bedraagt, dan wordt er geen glasvezel in het buitengebied aangelegd. In dat geval is de kans erg klein dat dit op korte termijn alsnog gebeurt. CIF gaat samen met de gemeente en de initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Nederweert bekijken hoe ze de vraagbundeling succesvol kunnen laten verlopen. Hierbij worden mogelijk ook andere partijen, zoals de LLTB, (buurt-)verenigingen en MKB, betrokken.

Advertentie

7 Reacties

  1. “De inwoners zijn straks aan zet zijn om in ieder geval de 50% deelname te halen. We gaan ervoor dat binnen twee jaar de schop in de grond kan”. Als de deelname minder dan 50% bedraagt, dan wordt er geen glasvezel in het buitengebied aangelegd. ”

    Dat ligt natuurlijk nogal aan de kosten die er bij gaan komen.
    Bedrijven kunnen natuurlijk een hoop af gaan schrijven, maar als ik als burger een paar duizend uit eigen zak moet gaan ophoesten dan zal ik toch nee moeten gaan zeggen.
    Nemen ze dat ook mee in hun percentages?

    Terwijl ik dolgraag glasvezel wil met mijn snelheid van 2, 5 Mbit/sec.
    Terwijl ik al jaren het volle tarief betaal voor veel sneller internet wat ik nooit heb gekregen.
    Terwijl ondertussen mijn modem er elke dag een paar keer uit ligt door de fec fouten op de lijn en hij opnieuw opstart om die kwijt te raken. Wat dus betekend dat je dan niet eens kunt bellen! Of je gesprek uit valt.

    Als alles wat ik teveel betaald zou hebben, want dat is wat je gewoon gedaan hebt, in een potje was gegaan, had elke buitengebied bewonder de glasvezel nu dubbel en dwars betaald.

  2. Niet terugkijken, maar vooruitkijken nu! Goede zaak dat er een partij is die het wil aanleggen. Het is nu of (waarschijnlijk) nooit. Of sukkelen we liever door?

  3. Als gemeente Nederweert verder had gekeken dan zijn neus lang is dan hadden ze bij de aanleg van glasvezel afgedwongen dat het buitengebied was meegenomen. Dit is bij een.buurgemeente wel gebeurt en daar ligt overal glasvezel.
    Doordat de dikke krenten al vergeven zijn (de kern) is het voor een partij minder interessant.
    Echter omdat behalve Adsl er geen alternatieve zijn zal (hopelijk) de participatie hoog zijn.

  4. Dit is natuurlijk een farce.
    Alle inwoners van Nederland hebben jarenlang betaald aan voormalig staatsbedrijf PTT (nu deels KPN) om te ‘sparen’ voor de noodzakelijke upgrades voor de toekomst. Dit geld is door KPN/PTT/’de staat’ voor een gedeelte in het voor bedrijven interessante ISDN gestopt, De meeste burgers hebben later kunnen profiteren van ofwel glasvezel of coax, maar zoals hierboven al aangekaart, de gemeenten hadden een alles in een deal moeten sluiten met de kabelboeren (vnl KPN) destijds 3 jaar geleden in midden Limburg. Dat is helaas niet gebeurt en nu zit het buitengebied, dat net zoveel belasting afdraagt aan de gemeente, te kijken met de gebakken peren.
    Geloof maar dat de gemeenten in Midden Limburg een slaatje geslagen hebben met deze deals door toe te staan dat er alleen in de kernen glasvezel kwam, zodat men zelf flink kon cashen op de leges kosten. Als ik als particulier een glasvezel zou willen aanleggen naar het dichtstbijzijnde relais station, moet ik een bedrag ter grootte van de komplete vervangingswaarde in depot houden voor de gemeente. Ik geloof er niets van dat de huidige glasboeren dit nu ook moeten doen!

    Hoe dan ook, dit aanbod wat nu voor ligt is gedoemd te sterven. Er is nauwelijks concrete informatie beschikbaar, er komen in veel deelgemeenten geen informatie bijeenkomsten (of ze worden niet afdoende geadverteerd), op de verschillende websites van de provincie en de gemeenten is er geen enkele link te vinden naar de aanbieder, de koppelverkoop met een zeer select groepje aanbieders uit een kompleet andere regio zint me ook niet (ik wil bij mijn huidige provider blijven), op de websites van de internet aanbieders is geen enkele concrete informatie te vinden over de technische levering van het internet, echt helemaal niets, nul komma nul.

    Zeer slecht en zeer amateuristisch opgezet.

    Tijdens de initiele aftrap in 2017 in Heythuysen werd, op de vraag waarom het hier zoveel duurder is als in andere gebieden waar de glasboer actief is, doodsimpel gezegd dat het hier om een groot gebied gaat… Alsof men tegen een zaal mongolen stond te praten… Echt heel, heel slecht. Ik wacht af tot 4G officieel beschikbaar komt unlimited en dan mogen ze de glasvezel aan me voorbij laten gaan met hun farce aanbiedingen en nul komma nul informatie en technische inhoud.

  5. Helemaal mee eens. Ook ik overweeg te wachten op 4G.

    Zeer kwalijk ook dat de gemeente nu de bal bij burger neerlegt en doet alsof ze het toch maar allemaal mooi geregeld hebben voor ons.

    Voor de zoekenden, voor de Nederweertse burger in het buitengebied zijn er 2 aanbieders:
    Caiway. Zie https://www.buitengewoonglasvezel.nl/site/nl
    DELTA. Zie https://www.deltaglasvezel.nl/site/nl
    DELTA geeft nog de meeste informatie. Caiway is echt belabberd.

  6. Echt belachelijk dat het buitengebied destijds niet is meegenomen. Zo slecht onderhandeld en geregeld wederom van de Gemeente…


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

20241221_Brand-bij-transportband-in-meelfabriek-Weert_12
Moeilijk bereikbare brand
21 december 2024 | 17:27
20241221_Kop-staart-botsing-op-kruispunt-N275-in-Nederweert_1
Niemand raakte gewond
21 december 2024 | 15:32
2024_12_21-Ne-Gruuetse-daeke
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
21 december 2024 | 12:01

Advertentie