De babyhuid is na de geboorte nog onvolledig van structuur en kan zich nog niet goed verdedigen tegen invloeden van buitenaf. De babyhuid is vatbaar voor infecties en schimmels, omdat de beschermende zuurmantel nog ontbreekt. Ook de hoornlaag is nog niet volgroeid, waardoor sneller irritaties op kunnen treden.
Vlak na de geboorte stopt de talgproductie tijdelijk bijna volledig, met als gevolg dat de babyhuid gemakkelijk uitdroogt. Pas in het vierde levensjaar is de hoornlaag compleet. Een goede verzorging van de babyhuid is daarom erg belangrijk. Hieronder lees je er meer over.
Verzorging van de babyhuid
De eerste maanden kun je het beste alleen een paar druppels milde badolie in het badwater doen. Daarmee hou je de babyhuid soepel en zacht en voorkom je dat deze uitdroogt. Kies voor badolie die zich vermengt met water en niet als een laagje op het water blijft liggen. Was de baby met een katoenen washandje en gebruik geen zeep. Zeep vermindert de werking van de badolie. Als de baby drie tot vier maanden oud is, kunt je overschakelen op een milde babyzeep.
Babypoeder
Na het baden kun je de baby het beste droog deppen met een katoenen luier. Die neemt meer vocht op dan een handdoek. Let er op dat ook de huidplooien goed droog zijn. Om vochtige huidplooien te voorkomen kun je ze eventueel voorzien van een dun laagje poeder. Strooi het poeder eerst op een gaasje en breng het vervolgens aan in de huidplooien. Zo voorkom je dat het poeder in contact komt met oogjes, neus of mond. Eventueel kun je de baby na het afdrogen insmeren met een bodylotion voor baby’s of -als de huid erg droog is- met een vette huidcrème.
Huid- en zonnebrandcrème
Gaat de baby naar buiten, gebruik dan een huidcrème om uitdrogen van de babyhuid door kou en wind te voorkomen. Laat de baby niet in de volle zon zitten of spelen. Gebruik altijd een antizonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, ook in de schaduw.
Luieruitslag
Luieruitslag is voor een baby erg vervelend. Als de babyhuid in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De huid onder de luier is plaatselijk schraal, rood en pijnlijk. Op de billen en in de liezen zijn vaak kleine blaasjes te zien. De tere huid kan zelfs stuk gaan en open, vochtige plekken vertonen. De darmbacteriën in de ontlasting verergeren de klachten. Over het algemeen geven stoffen luiers eerder klachten dan beter absorberende papieren luiers. Luieruitslag kan worden voorkomen door te zorgen voor schone en droge billen. Verschoon daarom de luier zo vaak mogelijk en laat de baby ook eens een tijdje zonder luier liggen.
Zinkolie en zinkzalf
Door de billen een aantal malen per dag te wassen met lauw water en ze daarna in te smeren met babyzalf, kun je voorkomen dat luieruitslag ontstaat. Bij beginnende huidirritatie kun je de billetjes het beste insmeren met zinkolie of zinkzalf. Zinkolie is goed smeerbaar. Zinkzalf is stugger, maar dekt beter af. Smeer de zalf of olie dik op en breng dit bij iedere verschoning opnieuw aan. Let wel op: zinkolie en zinkzalf geven vlekken in kleding en beddengoed, die lastig te verwijderen zijn.
Mocht u over de verzorging van de babyhuid vragen hebben, of juist vragen van andere aard, aarzel dan niet om binnen te lopen bij Alphega apotheek Nederweert. Wij staan u graag te woord!
Tot de volgende keer,
Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert
Er zijn nog geen reacties geplaatst