Skip to content

Molens De Windlust en St. Joseph morgen open

1 oktober 2016 | 11:00

molen de Windlust RoevenTijdens de Limburgse Molendag op zondag 2 oktober zijn windmolen De Windlust op Roeven en de St. Joseph molen op Kreijel van 11.00 tot 16.00 uur geopend voor het publiek.

In windmolen De Windlust wordt olie geslagen uit walnoten met een traditioneel olieslagwerk zoals dat voor de industrialisatie van een eeuw geleden gebruikelijk was. De molenaars en olieslagers geven uitleg en tonen het hele proces van walnoten kraken tot het uitpersen van de olie. Bezoekers kunnen walnoten meebrengen, zij ontvangen hiervoor gratis een flesje notenolie. De notenolie is te gebruiken in salades en dressings, en is tevens geneeskrachtig bij allerlei aandoeningen (zie internet). Bij voldoende wind draaien de wieken en geven de molenaars rondleidingen en uitleg over het maalproces van granen.

Bij voldoende wind wordt er op de St. Joseph molen volop maïs gemalen. De molenaars geven rondleidingen door de hele molen en informeren bezoekers over allerlei werkzaamheden van de mulder. In de molen zijn nog vele originele constructies en mede daarom een bezoek waard.

Vrijwilligers
Heb je nog tijd over en zoek je een leuke bezigheid? Meld je aan bij de molen. Het molenaarster leidt je intern op tot molenaar en/of olieslager en je verricht allerlei klusjes in de molen. Het team om de molen draaiende te houden zodat dit oer-Hollands monument en vakmanschap blijft bestaan. Aanmelden kan bij een van de aanwezige molenaars. Zij kunnen je ook informatie geven over het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

Het molenaarsteam: Piet Heldens, Harrie Rooijakkers, Jan van Lierop, Jo Hennen, Wel Wijen, Ton Smeets, Franz Jonkers, Ton Charlier en Peter Kneepkens.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie