Skip to content

Bijeenkomst over schrijver Herman Maas

Glendi
6 oktober 2016 | 18:00

Advertentie

Herfst in de Groote PeelOp dinsdag 11 oktober organiseert Heemkundevereniging Nederweert een bijeenkomst die in het teken van schrijver en onderwijzer Herman Maas staat. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Centraal, Kerkstraat 59, in Nederweert. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst te bezoeken.

Herman Maas (geboren in Oostrum in 1877 en gestorven in Eindhoven in 1958) schreef zijn bekendste, en ook wel beste, werken in de periode dat hij in Nederweert woonde (in de Paulus Holtenstraat) en onderwijzer was in Ospel. Naast het reeds genoemde ‘Het goud van de Peel’ is dat met name ‘De verstooteling’. De Krottepoffers hebben jaren geleden nog een toneelbewerking van deze roman gemaakt. Beide werken zijn felle aanklachten tegen de omstandigheden waaronder boeren en peelwerkers moesten leven, tegen de uitbuiting door ondernemers en grootgrondbezitters en tegen de kongsi van bestuurders en clerus.

Het werken in Ospel werd hem onmogelijk gemaakt. Na een aantal omzwervingen en korte aanstellingen in het onderwijs kwam hij terecht in Eindhoven, waar zijn woede zich richtte op Philips. Mede door een ongelukkig familieleven raakte hij steeds meer verbitterd en belandde zelfs in de kringen van het Brabantse Aristo: een blad dat zich richtte op het Italiaanse fascisme van Mussolini.

Jan Tindemans zal aandacht besteden aan zijn levensloop, aan zijn totale literaire werk en in het bijzonder aan zijn Nederweerter periode. In de genoemde romans en korte verhalen vervlecht Herman Maas waargebeurde feiten met fictie.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Asfalt-wegwerkzaamheden-Winnerstraat-Uliker-Nieuwstraat-Nederweert-4
De werkzaamheden duren een kleine maand
17 september 2024 | 12:24
1Overlijdensbericht Kitty Houtappels - Gielen
Van Deursen Uitvaartverzorging
 
17 september 2024 | 8:30
2024_09_16 Arbeidsmarktregio Midden-Limburg zet koers met ondertekenen intentieverklaring
Samen arbeidsmarktregio Midden-Limburg versterken
17 september 2024 | 7:00
Succesvol congres Europese carnavalsbonden in Weert 4
Opmaat naar het aankomende Vastelaovendseizoen
16 september 2024 | 21:02

Advertentie