Ons onderwijs systeem heeft een bepaalde volgorde. Zo gaan alle leerlingen na het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Je hebt op het voortgezet onderwijs het VMBO (4 niveau’s; basis – kader – theoretisch – gemengde leerweg ), de Havo en het VWO. Leerlingen van het VMBO gaan meestal naar het MBO, van de Havo naar het HBO en van het VWO naar het HBO of WO. Voor het grootste gros van onze jongeren is het een passende structuur, maar wat als jouw kind door omstandigheden buiten de boot valt?
HBO 21 plus regeling
Toevallig kwam ik in aanraking met een jongere die door omstandigheden van het VWO op het VMBO is terechtgekomen. Op het MBO blijkt geen enkele studie te passen bij haar interesses. Na twee MBO studies gevolgd te hebben, worden deze afgebroken door een motivatieprobleem. Nu is ze een voortijdig schoolverlater zonder starterskwalificatie.
Daarnaast blijkt deze studente heel hoog te scoren op capaciteiten. Hieruit blijkt dat ze qua intelligentie zeker een WO niveau aankan. Tja, niet raar dat zij te kampen heeft met een motivatieprobleem. Ga jij maar eens jarenlang gemotiveerd in de schoolbanken zitten zonder genoeg geprikkeld te worden en bij een studie die je niet interessant genoeg vindt.
Hoe kun je dan toch nog op een niveau komen die beter bij je past? Met andere woorden, is er een manier om ons onderwijs systeem te omzeilen? Hiervoor is er de 21 plus regeling op het HBO. Je kind kan hier gebruik van maken als het minimaal 21 jaar is. Je moet dan een speciaal toelatingsexamen doen. Iedere school of opleiding doet dat op zijn eigen manier.
Er zijn nog geen reacties geplaatst