Tweelingen hebben meestal een innige relatie. Die begint al voor hun geboorte. Recent medisch onderzoek wijst uit dat tweelingen in de baarmoeder al een emotionele band ontwikkelen, die van grote invloed blijkt te zijn op de verdere rest van hun leven. Niet alleen de fysieke gelijkenis (in het geval van eeneiige tweeling), maar ook hun onderlinge relatie verbindt hen levenslang.
Tweelingen kunnen ook heel oud worden. Dat bewees de tweeling Francis en Christina Hekers (bijgenaamd Neule Cis resp. Hoof Stien), geboren op 7 november 1860. Toen zij in 1949 de 89-jarige leeftijd bereikten, werd dat breed uitgemeten in de Zuidnederlandse kranten. Zij zouden de oudste tweeling van Nederland zijn. Daar kwam al gauw een reactie op uit Waspik, waar de 93-jarige Melchior en Johanna Stravers pretendeerden die titel te mogen dragen. De Limburger Koerier moest inbinden en riep Stien en Cis toen maar uit tot Limburgs oudste tweeling, wat natuurlijk nog steeds heel eervol was. Toen de reporter Jos Kirkels aan de Hekersen vroeg of ze veel meegemaakt hadden in hun leven, kwam het stoïcijnse antwoord: ‘Och, eigenlijk niets bijzonders’. En op de vraag hoe oud ze zouden willen worden sprak Stien, getuigend van veel vertrouwen in onze lieve heer: ‘ik denk zo dat Die van boven mij nog niet nodig heeft of dat Hij denkt dat ik hier nog maar wat moet bidden. En dat doe ik dus maar’. Of het aan haar vele bidden gelegen heeft is niet bekend. Maar waar Francis al een paar weken na de heugelijke mijlpaal kwam te overlijden, plakte tweelingzus Christina er nog ruim tien jaar aan vast. Op 21 april 1960 overleed zij in de leeftijd van 99 jaar.
Hoewel er natuurlijk wel meer tweelingen geboren werden, vond een van de meest opmerkelijke gevallen uit de Nederweerter geschiedenis meer dan een eeuw geleden plaats. Dat gebeurde in het gezin van Hendrik Weekers en Petronella Maria Bongaerts. Het landbouwersechtpaar was afkomstig uit Weert-Leuken en woonde vanaf 1885 in Nederweert-Eind, in de Braakpeel. Op woensdag 6 augustus 1884, dus vlak voor hun verhuizing naar Nederweert, beviel Petronella van een tweeling. Dochtertje Elisabeth Weekers zag het levenslicht om vijf uur in de namiddag en een half uur later volgde haar tweelingzus Maria. De tweeling ging in Nederweert naar school, groeide daar op en ontving er in de kerk het sacrament van het heilig vormsel. Tot zover niet iets heel bijzonders, zou men zeggen. Maar op 20-jarige leeftijd, in het voorjaar van 1905, raakten de meisjes op onverklaarbare wijze tegelijk ernstig ziek. Samen ontvingen zij de heilige sacramenten en in de vroege ochtend van dinsdag 30 mei overleden zij beiden binnen anderhalf uur. De doodsoorzaak is helaas niet overgeleverd. Die gelijktijdigheid trok wel de nodige aandacht en ook deze Nederweerter tweeling haalde de pers. De levens van de Weekers-tweeling liepen volkomen parallel, letterlijk van de wieg tot in het graf.
Alfons Bruekers
Er zijn nog geen reacties geplaatst