Skip to content

Pieter Verstappen : “De natuur blijft me inspireren”

Redactie
4 november 2016 | 8:00

Advertentie

strijkende-eendenDe Meijelse kunstschilder Pieter Verstappen (64)  houdt vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 november zijn jaarlijkse herfstexpositie  Focus on Nature in zijn Wildlife Art Galerie aan de Kanaaldijk 3 in Meijel. Deze expositie van bronssculptures en  schilderijen is tijdens deze dagen geopend van 11.00-17.00 uur.

Het is voor de veertiende keer, dat Pieter Verstappen in zijn eigen galerij deze expositie organiseert. In de galerij wordt veel nieuw werk tentoongesteld. Zowel de bronzen sculptures als de schilderijen geven een goed beeld van het oeuvre van Pieter Verstappen. Dit jaar brengt  de Meijelse kunstschilder ook voor de 14e  keer zijn natuurkalender en wenskaarten uit, Rode draad  is en blijft de natuur in de ruimste zin des woords.

Speciale gast op zondag 13 november is de Limburgse boetseerkunstenares Maria Stams, die is gespecialiseerd is het boetseren van portretten in klei. Portretten, waarbij zowel mimiek als emotie tot uitdrukking komen.  Enkele werken van haar zijn te bewonderen. Daarnaast geeft zij een demonstratie en boetseersessie. Een boeiende tentoonstelling van schilder-, bronssculptuer- en kleiboetseerkunst.

Natuurliefhebber

 rietganzen-2“De natuur, het landschap, de vogels, de zoogdieren, de planten en de bloemen. Eigenlijk alles, wat groeit en bloeit, inspireert me”, opent hij het gesprek. “Voor mijn inspiratiebron hoef ik nier ver te gaan. Bij wijze van spreken komt de natuur naar mij toe. Ik woon immers vlak bij mijn inspiratiebron. De flora en fauna zijn het hele jaar erg bijzonder ongeacht de jaargetijden. Je mag gerust stellen, dat de levenscyclus  van de natuur mij  heel veel te bieden heeft. Winter, lente, zomer of herfst hebben allemaal iets speciaals. De natuur is voortdurend in beweging. Ieder jaargetijde is anders en dat is duidelijk in mijn schilderijen te zien.

Wanneer ik door de bossen of over de hei loop zie ik steeds iets nieuws. De natuur vindt zich ieder jaar weer opnieuw uit. De natuur heeft ook zijn eigen kleurenpalet. Neem bijvoorbeeld  de opkomende en ondergaande zon in de herfst. De natuur verveelt nooit. In Peel en Maas en in Limburg droogt mijn inspiratiebron nooit op. “Praten met Pieter Verstappen over de natuur verveelt niet. In de loop der jaren heeft  de Meijelse kunstschilder  schitterende natuurkalenders uitgegeven. Bij de echte liefhebbers zijn de kunstkalenders collectors items geworden. Bij die jaarlijkse kalender van Pieter Verstappen valt me op, dat de kalendermaanden een natuurlijke jaarcyclus volgen. “Dat heb ik bewust gedaan’, merkt de Meijelse kunstschilder op. “Mijn kalender kun je beschouwen als een almanak van de natuur. Overigens zorg ik ervoor, dat de zoogdieren en de vogels gelijkelijk over de 12 kalendermaanden zijn  verdeeld. Zij maken met de bloemen en de planten het beeld van de natuur compleet. Een maand  van  de kalender heb ik ieder jaar voor mijn favoriete vogel de patrijs gereserveerd.”

Landschapsschilderijen en  natuurschilderijen zitten weer in de lift .”Ik denk, dat mensen weer terug verlangen naar de pure natuur, naar herkenbare, realistische kunst. Dat is niet alleen een vorm van nostalgie. Je mag stellen, dat mijn schilderijen een natuurlijke rust uitstralen”, verklaart Pieter Verstappen deze trend. Naast zijn natuurschilderijen heeft Pieter Verstappen zich ook toegelegd  op bronzen beelden en figuratieve schilderijen. Over dit laatste wil hij het volgende kwijt: “Bij mijn figuratieve schilderijen staan de dieren centraal. Ze zijn herkenbaar en de rest is fantasie. Belangrijk is dat de kleuren kloppen en de compositie een geheel vormt. Deze figuratieve abstracte schilderijen spreken ook een jonger publiek aan. Samen met mijn bronzen  werken zorgen zij voor afwisseling in mijn werk. Het houdt mijn creatieve geest scherp.”  Pieter Verstapen verklapt ons, dat hij, al de dertig jaar geleden zijn eerste figuratieve schilderij maakte. Pieter Verstappen is met zijn werk een ambassadeur van onze mooie natuur, die wijn moeten koesteren. Onze flora en fauna heeft ons heel wat te bieden.

www.pieterverstappen.com

Voor informatie bel 0475-497230 of mail info@pieterverstappen.com

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie