Vorige week is de toren van de St. Lambertuskerk met een kraan geïnspecteerd op loszittende stenen. Aanleiding vormde de vondst van enkele gebroken stukjes baksteen aan de voet van de kerktoren en een schouw. Uit de eerste resultaten blijkt dat de kwaliteit van de oudere stenen harder achteruit gaat dat verwacht. Er moet een restauratieproces opgestart worden.
“Veiligheid staat voorop. Dat is nu het belangrijkste.” Dat zei burgemeester Evers direct nadat een oplettende bewoner brokjes baksteen had gevonden aan de voet van de toren. De omgeving werd afgezet en na een eerste schouw werd de toren op vrijdag 25 november met een kraan geïnspecteerd. Op dinsdag 29 november zijn de resultaten van de inspectie met het college van burgemeester en wethouders gedeeld en is de raad geïnformeerd.
Oudere delen verslechteren sneller
Volgens de inspecteurs die ook betrokken zijn bij het onderhoudsprogramma is het muurwerk van de toren dat in de jaren ’80 is aangebracht technisch gezien goed. Herstel is met name nodig aan de delen die ouder zijn. De inspecteur had dit herstel voor circa 2020 verwacht, maar het verval gaat sneller. Volgens de specialisten zijn de toegepaste materialen uit de jaren ’30 t/m ’70 er onder meer de oorzaak van dat de kwaliteit van het muurwerk verslechtert en dat stenen plaatselijk kapot gaan.
Hekwerk blijft staan
Tijdens de inspectie zijn losse delen losgeklopt. Daardoor is acuut gevaar van vallende brokjes geweken. Grote stukken metselwerk klinken wel hol, maar zitten niet los. Dit betekent niet dat er op korte termijn geen maatregelen worden genomen. De kans blijft bestaan dat kleine stukjes baksteen en natuursteen naar beneden kunnen vallen. Dat is ook de reden dat het hekwerk na de inspectie is blijven staan.
Maatregelen op korte termijn
De voorbereidingen voor een restauratie duren ¾ jaar tot een jaar. Afhankelijk van de toekenning van subsidies kan zo’n procedure zelfs enkele jaren duren. Voor de bescherming van voetgangers en overig verkeer wordt als eerste rond de toren een constructie gemaakt voor het opvangen van eventueel nog vallende brokstukjes. Het exacte vervolg bepaalt de gemeente in nauw overleg met een groot aantal betrokkenen waaronder de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Monumentencommissie, de Monumentenwacht en het Kerkbestuur.
Symbool van ons allemaal
Vervolgens wordt een restauratieplan opgesteld, inclusief bestek, begroting en tekeningen. Met deze stukken wordt een omgevingsvergunning en mogelijke subsidies aangevraagd. “Daar waar het de bevoegdheid van de gemeenteraad betreft, wordt er vanzelfsprekend een voorstel aan de raad voorgelegd, aldus burgemeester Evers. De kerktoren is een monument van ons allemaal.”
Drie fases
Het restauratietraject is grofweg op te splitsen in drie onderdelen een bouwhistorisch onderzoek, een archiefonderzoek en een bouwtechnisch onderzoek. Dat laatste onderzoek heeft de inspecteur al voor een aanzienlijk deel gedaan. Overigens richt een restauratie zich niet op de torenspits. Die is enkele jaren geleden gerestaureerd en in goede staat.
Als de financiering rond is, kan de uitvoering starten. Dit begint met een aanbesteding onder erkende partijen, vervolgens het eigenlijke restaureren met toezicht op het bouwproces etc. De komende weken worden de kosten in beeld gebracht.
Er zijn nog geen reacties geplaatst