Op dinsdag 24 januari organiseert Heemkundevereniging Nederweert een bijeenkomst met als thema de turbulente afscheiding van België en Nederland tussen 1830 en 1839. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Centraal, Kerkstraat 59 in Nederweert. Thieu Wieërs uit Geistingen verzorgt de inleiding.
Bij het congres van Wenen (1814-1815) besloot men de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden samen te voegen onder koning Willem I van Oranje Nassau om zodoende een buffer te vormen tegen Frankrijk. In de Zuidelijke Nederlanden kwam daarna steeds meer weerstand tegen de “protestante” koning Willem I. Dit resulteerde in de oproer in september 1830 in Brussel. België, Luxemburg en Nederlands Limburg verklaarde zich onafhankelijk. Onder druk van de Engelse en Franse politiek beperkte zich de militaire ingreep van Koning Willem I. Pas in 1839 accepteerde de koning de situatie en werd de grens vastgesteld. Het duurde nog tot 1843 tot een en ander bij het verdrag van Londen definitief werd geregeld.
In de periode 1830-1839 werd Nederlands Limburg vanuit Den Haag als Nederlands beschouwd en vanuit Brussel als Belgisch. In de praktijk gaf dit nogal eens problemen en verwarring. Ook leidde dit in de praktijk in deze regio tot veel steunbetuigingen aan Brussel dit tot ergernis van Den Haag.
Thieu Wieërs
Thieu Wieërs is wiskundeleraar geweest bij de Kruisheren in Maaseik. Zijn hobby is genealogie en daarna was de stap naar historisch onderzoek en publicaties klein. Hij was bestuurslid van de “Geschied- en heemkundige kring het land van Thorn” en redacteur van het tijdschrift “de Kroetwes”. Ook publiceerde hij over de Bokkenrijders in het Maasland, boerderij Haegerhof te Geistingen, soldaten van Napoleon en andere.
Foto: Wikipedia
Er zijn nog geen reacties geplaatst.