Jack van Bilsen en René Knapen willen dolgraag dat het Ni-jwieërter dialect in ere wordt gehouden. Het cultuurgoed is belangrijk en mag niet zomaar verloren gaan. Dit maakten ze gisteravond bekend tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de dorpsraden en de gemeente. Ze stellen voor om de plaatsnaamborden te vervangen door borden met de kernen in het dialect.
In Limburg heeft zo’n 95% van de gemeenten al komborden staan met de plaatsnaam in het dialect. Als poort van Limburg kan Nederweert natuurlijk niet achterblijven. Jack en René hadden dit plan al een aantal jaren geleden, maar toen was er geen geld en draagvlak voor. Inmiddels merkt het duo dat er meer bereidheid is onder de bevolking, maar ook bij de gemeente zelf. “We hebben eigenlijk niet meer nodig dan geld en uren,” zegt René.
Jack vindt dat het mooi past bij het 4×11-jarig jubileum van VV De Pinmaekers, een vereniging die het dialect natuurlijk helemaal hoog heeft staan. Daarom heeft de vereniging contact gezocht met zusterverenigingen en met de burgemeester. Zij omarmen het idee, maar vinden dat het uit de gemeenschap moet komen. Contact met de dorpsraden is dan een goede eerste stap. Als de dorpsraden positief staan tegenover het initiatief zou er een crowdfundingsactie kunnen worden opgezet voor de financiering van het plan.
Als het aan Jack en René ligt, moet alles voor 1 maart geregeld zijn. Dan kan 1 juni worden gestart met de plaatsing en kan alles voor 1 november afgerond zijn. Een ambitieus plan, maar dan hou je wel de vaart er in!
[total-poll id=158396]
18 Reacties
Een bijzonder leuk plan. Misschien voor de inwoners van Nederweert een gedetailleerder plan schrijven dan een summier: “We hebben eigenlijk niet meer nodig dan geld en uren” zoals er nu gesteld wordt. Hoeveel uren, geld en borden?En heel leuk en aardig: “ze omarmen het idee maar het moet uit de gemeenschap komen”. Alles wordt maar heel gemakkelijk op “het moet uit de gemeenschap komen” geschoven….Wederom een crowdfundingsactie opzetten voor de financiering van dit plan en graag voor 1 maart geregeld zijn………voor de sinterklaasintocht was “het geldpotje” ook al leeg….uitgegeven aan dure bureaus…….etc……
En hoe wil je nu stemmen over een plan wat niet in zijn geheel duidelijk is?
Kiektj onger aan ut verhaal op Nederweert 24 Stumme Jao of Nein
Gemeente, spendeer alsjeblief tijd en geld aan serieuze zaken, kom op zeg…!
Ik mag toch hopen dat hier geen kostbaar gemeenschapsgeld aan besteed gaat worden!
Waarom hoop je niet dat heel veel Nederweertenaren dit een goed idee vinden, waarom geef je geen mening of jij het een goed of slecht vindt en waarom heb je het direct over gemeenschapsgeld? Dit is (weer) zo’n negatieve bijdrage. Ja, je mag je mening geven Willy. Alleen de insteek van je bijdrage ademt zurigheid uit.
Anton, begrijpend lezen zat waarschijnlijk niet in je vakkenpakket….
Het is een mooi plan dat al verder uitgewerkt lijkt te zijn. Crowdfunding vergaart geld vanuit de gemeenschap niet vanuit de gemeentekas.
Kosten 600.00 euro per bord x .aantal borden =………….Het bedrag wat men via een crowdfundingsactie willen binnen halen en wel voor 1 maart 2017. Ook wel publieksfinanciering genoemd. Als elke inwoner een deel ( …..euro? ) hieraan bijdraagt kan het idee/plan doorgaan. De vraag is hoeveel draagvlak heeft dit onder de inwoners…….het is de 2e crowdfundingsacktie ( Intocht Sintklaas was de 1e ) Hoeveel gaan er nog volgen……..?Gemeente Nederweert schuift alles onder de noemer “het moet uit de gemeenschap komen”‘. Ondertussen betalen alle inwoners ook nog eens mee aan de uitgaven van de gemeente aan al die dure bureaus die ingehuurd worden om plannen op papier te zetten die niet passen in een boodschappendorp Nederweert. En erger nog….niets opleveren, op welk gebied dan ook. Weggegooid geld dus…..
dooit eers plat kalle en dan schive
Wat een geweldig plan, ik zou alle straatnaamborden ook mee pakken
Un schoeën plan! Van mich moog de gemeindje ’t betale vanoet ’t pôtje hongsbelasing. Wurdtj dao tenminste nog wat vör trök gedaon.
Nee die hele hondenbelasting moet gewoon stoppen.
Ik woon in het buitengebied en kan betalen voor de veldjes in de kom.
En al helemaal hoort het niet uitgegeven te worden aan geldverkwisting als borden veranderen.
Ik denk dat er voor dat geld wel betere en zinnigere alternatieven zijn.
Met alles in het dialect te spellen, zoals plaatsnaamborden moet je zeer voorzichtig mee zijn!
Met name omdat steeds meer mensen van buiten Nederweert zich in Nederweert komen wonen.
Zoals uit aangrenzend Brabant en andere delen van het land en statushouders, en die mensen zijn het dialect niet machtig!
En die kunnen daardoor de indruk krijgen, wij horen er niet geheel er echt bij!
En waarom de plaatsnamen in het dialect is mij niet geheel duidelijk, en vooral omdat Nederweert meer raakvlakken heeft met Brabant dan met Zuid-Limburg bv.
En het geld wat die borden moeten kosten, kun je veel beter gebruiken om bv speelveldjes mooier aan te kleden!
Wonen moet vestigen zijn!
Zoeë es det!
Wél graag bovenaan het Nederlandse bord behouden en desgewenst daaronder een dialectbord. De rest van Nederland weet toch al nauwelijks dat we er bij horen. Chauvinisme heeft wel wat, maar blijf vooral ook Nederlander !!
Ik mag toch hopen dat mijn belastinggeld aan nuttiger zaken wordt uitgegeven dan aan een bord in het dialect.
Andermans geld uitgeven is altijd makkelijk….