“Veranderingen blijven volgen”
Tweetalige naamborden, de nieuwe steunpunten, het speelruimtebeleid onder de loep, de strategische agenda, Gastvrij Nederweert. Over deze en andere onderwerpen gingen de dorpsraden en het gemeentebestuur met elkaar in gesprek op maandagavond 30 januari. Het gemeentebestuur wil graag weten wat er leeft onder de inwoners. Tegelijkertijd is er alle aandacht voor het betrekken van de burger bij het bestuur van de gemeente Nederweert.
Dorpsraden en het gemeentebestuur zien elkaar als belangrijke partners. Dorpsraden komen op voor de leefbaarheid in hun kern. Ze vormen een platform voor de bewoners en zijn het eerste aanspreekpunt voor de dorpsgemeenschap. Ze kunnen aangeven wat bewoners belangrijk vinden in hun directe omgeving. Ook staan ze steeds weer klaar om lokale belangen op te pakken en initiatieven kracht bij te zetten.
Wisselwerking
Daarbij betrekken zij met regelmaat ook de gemeente die op haar beurt ook de dorpsraden betrekt, zoals bij de vorming van plannen of daar waar gaat om burgerbetrokkenheid. Het is een wisselwerking, voor elkaar en met elkaar. “Een goede relatie tussen partijen leidt tot resultaten die anders niet of niet met het benodigde draagvlak mogelijk waren“, aldus locoburgemeester Henk Geraats die de avond leidde.
Tweetalige naamborden
Voor het jaarlijks overleg tussen de zes dorpsraden en het gemeentebestuur was de agenda goed gevuld. Zo hielden Jack van Bilsen en René Knapen een presentatie over de tweetalige naamborden. Ze willen dolgraag dat het Ni-jwieërter dialect in ere wordt gehouden. Het cultuurgoed is belangrijk en mag niet zomaar verloren gaan. Ze stellen voor om de plaatsnaamborden te vervangen door tweetalige naamborden, zodat ook de plaatsnaam in het dialect te lezen is. Jack vindt dat het mooi past bij het 4×11-jarig jubileum van VV De Pinmaekers, een vereniging die het dialect natuurlijk helemaal hoog in het vaandel heeft staan. Als de dorpsraden ook positief staan tegenover het initiatief zou er een crowdfundingsactie kunnen worden opgezet voor de financiering van het plan.
[total-poll id=158396]
Steunpunten
Maar er werd uiteraard meer besproken. Zo nam Ger Odekerken van de gemeente de aanwezigen mee in de ontwikkeling van de steunpunten die in alle kernen van start zijn gegaan. Ospel heeft trouwens al langer een steunpunt waar inwoners terecht kunnen voor hulp en ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn en inkomen. Ook Miranda Geurts van Vorkmeer gaf een toelichting op de relatie tussen dorpsraad en steunpunt en Mart Nijnens van het Steunpunt Ospel vertelde over een aantal praktijkervaringen.
Speelruimtebeleid
John Metselaars gaf aan dat de gemeente inwoners graag meer wil betrekken bij het ontwerp, de aanleg, beheer en onderhoud van speeltuinen. Enkele goede voorbeelden passeerden de revue. Hans van den Waardenberg ging in op de strategische agenda en Annemarie van Bussel van Hoeve SamSam in Nederweert vertelde over Gastvrij Nederweert, een platform waarin toerisme, recreatie en natuur bij elkaar komen. Ze wil nieuwe verbindingen en initiatieven tussen ondernemers, overheid en inwoners stimuleren en laten zien en beleven wat Nederweert allemaal te bieden heeft.
Vrijwilligers zijn onbetaalbaar
Er zijn de afgelopen jaren veel veranderingen geweest en er staan nog veel veranderingen te gebeuren. Henk Kluskens van het Dörpsoverlek Ni-jwieërt: “Dorpsraden moeten scherp en alert zijn én blijven om al deze veranderingen en beslissingen op de voet te blijven volgen, en hier ook de nodige vrije tijd in steken. Zoals eigenlijk met al het vrijwilligerswerk het geval is. Vrijwilligers worden niet betaald, omdat ze onbetaalbaar zijn!”
Versterken?
Voel je je betrokken bij je kern en wil je je dorpsraad versterken? Wil je meedoen aan en meedenken over leefbaarheidsthema’s? Kijk dan op de gemeentelijke website voor de contactgegevens. Voor meer informatie of vragen kun je ook bellen of mailen met Harold van der Haar, regisseur leefbaarheid en dorpscontactfunctionaris, e-mail: h.vanderhaar@nederweert.nl
Er zijn nog geen reacties geplaatst.