Skip to content

Europese dag van het alarmnummer 112 – wanneer bel je 112

Redactie
11 februari 2017 | 15:43

Advertentie

Wanneer bel je 112 en wanneer bel je 0900-8844? Dat is lang niet voor iedereen altijd even duidelijk, daarom legt de politie je er vandaag, op de Europese dag van het alarmnummer 112, graag wat meer over uit. Het alarmnummer 112 bel je wanneer elke seconde telt. Denk bijvoorbeeld aan een medische noodsituatie, zoals wanneer iemand een hartstilstand heeft of wanneer iemand zwaar gewond raakt bij een verkeersongeval. Maar bijvoorbeeld ook wanneer je ziet dat er een woning in brand staat of wanneer je op straat een gaslucht ruikt.

De politie kun je via 112 bereiken op het moment dat er daadwerkelijk spoed bij is. Dit is op het moment dat er acuut mensen in gevaar zijn en/of er mogelijk op heterdaad mensen kunnen worden aangehouden. Het laat zich raden dat je 112 kunt bellen wanneer je ziet dat er ergens wordt ingebroken of wanneer je zojuist op straat beroofd bent van je portemonnee. Ook als je hoort of ziet dat iemand wordt mishandeld of wanneer jongeren een bushokje vernielen kun je 112 bellen. Dit zijn namelijk situaties waar mogelijk erger kan worden voorkomen en misschien ook op heterdaad aanhoudingen verricht kunnen worden.

Toch wordt er vaak getwijfeld om 112 te bellen. Misschien heb je zelf ook wel eens op het punt gestaan om te bellen, maar heb je je toch bedacht. Helaas komt het nogal eens voor dat mensen na bijvoorbeeld een inbraak in een woning bij een buurtonderzoek de volgende dag aangeven dat zij wel wat vreemde geluiden hadden gehoord, maar dat ze dachten dat ze zich vergisten of er van uitgingen dat iemand anders wel zou bellen.

Met name bij verdachte situaties kan door 112 te bellen misschien een inbraak of overval worden voorkomen. Maar wat is een verdachte situatie?

Een aantal scenario’s:

Je ziet bijvoorbeeld een onbekende over de schutting klimmen bij je buren die op vakantie zijn of je ziet een persoon door de straat lopen die in geparkeerde auto’s kijkt en aan de portieren voelt. Maar ook vragen we je 112 te bellen wanneer het lijkt alsof inzittenden van een geparkeerde auto rond sluitingstijd een winkel in de gaten houden en telkens wegduiken als er iemand langs loopt .

Kortom: heb je het idee dat er iets niet in de haak is, twijfel niet en bel 112! We komen liever een keer voor niets, dan dat er achteraf mogelijk een misdrijf was voorkomen als er wel was gebeld.

Voor alle andere situaties, waar wel politie gewenst is, maar er geen spoed bij komt kijken, kun je bellen met 0900-8844. Denk bijvoorbeeld aan het melden van geluidsoverlast, overlast door baldadige jongeren of het in contact komen met de wijkagent. Kortom, zaken die er wel toe doen, maar waarbij niet elke seconde telt.

#112Day2017

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie