GGD Limburg-Noord en GGD Zuid Limburg publiceren vandaag de resultaten van het onderzoek ‘Gezondheid en leefstijl jeugd in Limburg‘ en de ‘Gezondheidsatlaszl‘. Deze onderzoeken geven per gemeente een schat aan informatie over de gezondheid en leefstijl van ouderen en jongeren in Limburg.
Belangrijkste conclusies van het onderzoek voor Limburg
Gezondheid
- Het merendeel (90%) ervaart zijn/haar gezondheid als goed en voelt zich gelukkig. Jongeren in Limburg scoren iets positiever dan landelijk.
- Circa 2 op de 5 jongeren geeft aan een chronische aandoening te hebben (bijvoorbeeld migraine, astma of eczeem). Ongeveer een kwart van de jongeren geeft aan dat dit ook is vastgesteld door een arts. Een kleine groep (circa 4%) loopt een verhoogd risico op psychosociale problemen.
Voeding en beweging
- Slechts 1 op de 5 jongeren in Limburg beweegt voldoende (minimaal een uur per dag bewegen). Rond de 70% van de jongeren zit buiten schooltijd meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm, circa 40% meer dan 3 uur.
- Daarnaast hebben veel jongeren ongezonde voedingsgewoonten, zoals weinig groente en fruit eten.
Risicogedrag
- Het percentage jongeren dat alcohol drinkt is de afgelopen tien jaar gedaald, maar ligt in Limburg hoger dan het Nederlands gemiddelde.
- Het percentage rokers is de afgelopen jaren bijna gehalveerd, momenteel rookt circa 1 op de 10 Limburgse jongeren. Bijna de helft van de 15-16 jarigen heeft echter wel eens een shisha-pen gerookt.
- Het gebruik van softdrugs (hasj/wiet) is licht gedaald. Het gebruik van harddrugs was stabiel, maar opvallend is het relatief hoge gebruik van lachgas, dat in 2015 voor het eerst gemeten is.
Ziekteverzuim, spijbelen en pesten
- Jongeren in Limburg-Noord verzuimen minder vaak school vanwege ziekte of spijbelen dan het landelijk gemiddelde. Jongeren in Zuid-Limburg zitten hiermee rond het landelijk gemiddelde.
- Ruim 1 op de 10 geeft aan de afgelopen 3 maanden wel eens gepest te zijn, 1 op de 20 zegt de afgelopen 3 maanden wel eens via internet te zijn gepest (cyberpesten).
Mantelzorg
- Bijna 1 op de 5 jongeren (Limburg-Noord 15%, Zuid-Limburg 18%) woont met een familielid dat langer dan 3 maanden een lichamelijke en/of psychische ziekte heeft. Ongeveer de helft hiervan geeft aan mantelzorg te verlenen. Voor 1 op de 3 van deze jongeren is het verlenen van mantelzorg belastend.
Gezondheidsverschillen
- Hoe lager het opleidingsniveau, hoe slechter jongeren hun gezondheid en leefstijl ervaren. De gezondheidsverschillen tussen lagere en hogere opgeleiden zijn er dus al op jonge leeftijd.
Het onderzoek
De gegevens zijn afkomstig uit de Gezondheidsmonitor Jeugd, een grootschalig, landelijk onderzoek dat alle GGD’en in Nederland, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), eind 2015 uitvoerden. In Nederland hebben bijna 100.000 jongeren in klas 2 en 4 (13-16 jaar) van het regulier voortgezet onderwijs deelgenomen. Het onderzoek wordt periodiek herhaald, waardoor er trendgegevens beschikbaar zijn. In de toekomst zullen ook andere thema’s, gegevensbronnen en leeftijdsgroepen worden toegevoegd aan de websites.
Het onderzoek heeft als doel het ondersteunen van het lokaal gezondheidsbeleid van gemeenten. Niet ziekten en problemen moeten daarbij centraal staan, maar de kansen en mogelijkheden om de gezondheid van jongeren in positieve zin te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door het vergroten van hun weerbaarheid kunnen jongeren weerstand bieden aan groepsdruk en ongezonde verleidingen. Ook de omgeving speelt een belangrijke rol bij het gezond opgroeien van jongeren. Door samenwerking tussen ouders, scholen en gemeenten, kan de omgeving zo ingericht worden, dat de gezonde keuze de gemakkelijke keuze is.
[pdf issuu_pdf_id=”170213121738-c01df996b31947e4ae7f56807ece0171″ width=”740″ height=”600″ ]
[pdf issuu_pdf_id=”170213164046-3bbe48ab2a914952a9becee367866af6″ width=”740″ height=”600″ ]
Er zijn nog geen reacties geplaatst