De recente ontdekking van een 16e-eeuws boek met bloedvlekken in de universiteitsbibliotheek van Heidelberg (D) vormt misschien een ‘smoking gun’ (de doorbraak) in het historisch onderzoek naar de mysterieuze verblijfplaats van de stoffelijke resten van de laatste graaf van Horne.
‘Smoking gun’
De historische vereniging ‘Aldenborgh’ uit Weert, haar zustervereniging uit Zottegem (B) en de Stichting Geschiedschrijving Nederweert werken samen in een Europees onderzoeksproject. Dat past in de voorbereidingen rondom de herdenking in 2018 van het 450e sterfjaar van Philips de Montmorency, graaf van Horne. Philips was de Heer van Weert en kwam in 1568 door onthoofding op last van Alva in Brussel aan het einde, samen met de graaf van Egmont. De politieke moord op Egmont en Horne wordt in de geschiedschrijving gemarkeerd als het begin van de 80-jarige oorlog. Philips woonde, als hij tenminste in Weert was, op het voorouderlijk kasteel op de Biest in Weert (nu houthandel Scheymans). Zijn echtgenote, de protestantse Walburgis van Nieuwenaar, lag jarenlang met de Nederweerternaren overhoop over de turfstekerij en de St. Lambertuskerk.
Waar is het lijk?
Hoewel het vast staat dat het hart van de Heer van Weert en Nederweert in de St. Martinuskerk ligt begraven, bestaat er al sinds lang onzekerheid waar de rest van zijn lichaam ter aarde is besteld. Volgens sommigen in de grafelijke grafkelder in Weert, volgens anderen elders. Het lijk is dus zoek. Om voor eens en altijd duidelijkheid in deze kwestie te krijgen, wordt nu DNA-onderzoek voorbereid. Daarbij kan dan erfelijk materiaal van de stoffelijke resten van het hart van de graaf, zijn (vermeende) skelet en eventuele nog levende nakomelingen gematched worden.
Bloedvlekken op een boek
In dat kader was de vondst van een oud boek dat berust in de universiteitsbibliotheek een ‘smoking gun’. Want dat gebedenboek uit 1535 was eigendom van de graaf van Horne en draagt het wapenschild met de drie hoorns op de omslag. Hij had het bij zich tijdens zijn excecutie en de nog steeds zichtbare vlekkenregen op de leren omslag zou volgens de overlevering te wijten zijn aan het weggutsende bloed bij zijn onthoofding.
Op vrijdag 17 februari bezocht een grote delegatie van experts onder bezielende leiding van Peter Korten, voorzitter van De Aldenborgh uit Weert, andere experts en de Stichting Geschiedschrijving Nederweert, de universiteit van Heidelberg. Daar werd het boek bestudeerd en presenteerden een boekhistorica en een forensisch specialist hun voorlopige onderzoeksresultaten.
Wordt vervolgd…
De eerste analyses van forensisch expert doctor Martin Schulz (“CSI”-specialist in crimineel sporen- en bloedonderzoek) hebben helaas nog niet onomstotelijk hebben aangetoond dat de vlekken door bloed zijn ontstaan en/of bruikbaar DNA bevatten. Het onderzoek wordt echter vervolgd en hopelijk komt er binnen niet al te lange tijd duidelijkheid in deze spannende ‘cold case’-moordzaak van 450-jaar geleden.
Alfons Bruekers, Stichting Geschiedschrijving Nederweert
Op de groepsfoto: Rengenier Rittersma (Aldenborgh Weert), Kaj Grichnik (Aldenborgh Weert), Peter Korten (Aldenborgh Weert), Dr. Martin Schulz, (forensisch specialist Universiteit München), Dr. Karin Zimmermann (handschriftenspecialist Universiteitsbibliotheek Heidelberg) Diana Finkele (stedelijk museum Meurs), Alfons Bruekers (Stichting Geschiedschrijving Nederweert) en Olivier van Rode (historische vereniging Zottegem).
Alle foto’s: Erik Werps, Weert.
2 Reacties
Dit is wel even een onderzoek van een ander kaliber. Ik ben benieuwd of en wat de resultaten zijn.
De politie verwacht binnenkort de eerste aanhoudingen te kunnen doen.