Een paar kilootjes te zwaar? Een veel gehoord advies: koolhydraat-arm eten! Maar is dat wel zo verstandig? NEE!! Waarom niet? Koolhydraten hebben we nodig om voldoende voedingsvezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen en is het dus niet goed om ze bijna helemaal te schrappen uit onze voeding. Het verschil zit in ‘snelle (geraffineerde) koolhydraten’ en ‘langzame koolhydraten’ .
Door snelle koolhydraten wordt de alvleesklier overbelast en krijgen we een hoge glycemische index. D.w.z. een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Het lichaam gaat meer vet opslaan omdat calorieën sneller in vet worden omgezet wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is. Er ontstaan dan teveel pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel met als gevolg een groter risico op het krijgen van diabetes type 2 en hart- en vaatziektes.
Omdat de glycemische index ons alleen maar iets vertelt over de snelheid van de omzetting van koolhydraten van een voedingsmiddel bestaat er ook nog de glycemische lading. Deze geeft een vollediger beeld over de snelle stijging en daling van de bloedsuikerspiegel door rekening te houden met de hoeveelheid die we eten van dat voedingsmiddel. Des te groter de hoeveelheden ‘snelle koolhydraten’ in één maaltijd des te sneller en korter de stijging en daling van de bloedsuikerspiegel. De snel wisselende bloedsuikerspiegels zorgen er ook voor dat er weer gauw een hongergevoel komt en voor een hogere vetopslag. Een andere term hiervoor is suikerdip.
Het beste is om ervoor te zorgen dat de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt na het eten van koolhydraten en daarna ook weer langzaam daalt. Dat bereiken we niet door koolhydraat-arm te eten maar met het eten van ‘langzame koolhydraten’ . Deze voorzien ons lichaam langer van energie waardoor we veel minder snel behoefte hebben aan extra suikers en koolhydraten.
In deze column bespreek ik brood, pasta en aardappelen. Wat te vermijden, wat niet en waardoor te vervangen?
Brood en pasta
Tarwe is het graansoort dat in ons westers voedingspatroon het meeste voorkomt. Ons brood wordt ervan gemaakt alsook pasta maar het komt ook voor in o.a. koek, chips en snoep. Tarwe bevat ‘snelle koolhydraten’ en gluten (80%). Gluten zijn eiwitten.
Aardappelen
Ook de aardappel bevat ‘snelle koolhydraten’. Een gekookte aardappel wel minder dan een gebakken of gefrituurde aardappel. Dit hangt samen met het product waarin de aardappel is gebakken en de hoogte van de temperatuur. Wie graag een paar kilo kwijt wilt kan de aardappel beter niet te vaak op het menu zetten.
Geen tarwe! Wat dan wel?
Helemaal geen brood eten is wellicht de beste keuze. Wil je toch het brood niet helemaal weg laten dan kun je kiezen voor speltbrood. Spelt is dan wel een tarwesoort maar een niet gekruist oergraan. De gluten in spelt zijn van een andere samenstelling en daardoor makkelijker verteerbaar.. Een iets gezonder alternatief dus. Kies liefst voor zuurdesembrood daar dit een ander soort gist bevat.
Rogge is heel vezelrijk en heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Het stimuleert namelijk de aanmaak van insuline en verkleint daardoor het risico op het krijgen van diabetes type 2.
Het beste kun je je broodmaaltijden deels vervangen door volle yoghurt of biogarde met eventueel wat haver of lijnzaad en zeker met vers fruit. Kook of bak eens wat vaker een eitje (bij voorkeur een spiegelei) met verse groenten of een boekweit pannenkoek met vers fruit.
Wanneer je een fervent pastaliefhebber en/of rijstliefhebber bent is het wel zo verstandig om de goede keuze te maken. Geen tarwepasta’s maar pasta op basis van glutenvrije granen, zoals amaranth. Neem geen maïspasta daar deze veel vet bevat.
Eet je graag rijst, een ietwat gezondere variant is zilvervliesrijst of wilde rijst. Het beste is om te kiezen voor amaranth, quinoa, gierst of boekweit. Dit zijn eigenlijk geen granen maar zaden.
In aardappels zitten wel degelijk gezonde stoffen, zoals voedingsvezels, eiwitten, vitamines en de mineralen ijzer en kalium. Bovendien zijn ze rijk aan antioxidanten. Ze bevatten geen vet en zijn licht verteerbaar.
Wanneer je ze wel graag af en toe eet koop dan liefst biologische aardappels.
Goede vervangers voor de ‘gewone’ aardappel zijn:
- Bataat (zoete aardappel)
- Yam
- Schorseneren
- Koolraap
- Knolselderij
- Cassave
- Pastinaak
- Aardpeer
Deze zijn ook allemaal goed te pureren.
Conclusie
Koolhydraat-arm eten om zo gewicht te verliezen is geen verstandige keuze omdat koolhydraten ons lichaam voorzien van energie. Met name voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten belangrijk. Koolhydraat-rijke producten bevatten ook vaak voedingsvezels welke nodig zijn voor een goede darmwerking.
Daarnaast mis je essentiële voedingsstoffen wanneer je koolhydraat-arm eet. Eet de juiste voeding met ‘langzame koolhydraten’ zodat de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt en daalt waardoor ons lichaam langer voorzien is van energie.
In de volgende column over 2 weken zal ik nog meer toelichting geven. Dus wordt vervolgd….
Cure4Life
Cure4Life pakt de oorzaak aan en niet de symptomen van overgewicht. “Daarom ben ik mijn eigen Cure4Life vestiging begonnen en kijk er naar uit om samen met u de oorzaak van overgewicht aan te pakken!” Je kunt vrijblijvend informatief een consult aanvragen. Voor meer informatie www.cure4life.eu, of neem contact op met Dimphy via dhermans@cure4life.nl of Facebookpagina Cure4Life Nederweert.
Er zijn nog geen reacties geplaatst