Skip to content

Keuzestress voorbij

Glendi
22 maart 2017 | 16:00

Advertentie

Angelique CarisDe afgelopen weken waren we even allemaal lotgenoten. Onze democratie laat het toe dat we mogen stemmen op die ene partij die het waard is jouw stem te krijgen. Allerlei grote en kleine partijen passeren de Revu en omdat we onze stem zo goed mogelijk willen benutten zag ik bij verschillende mensen keuzestress ontstaan. Nu hangt er geen mensenleven van af, maar we moeten het wel vier jaar met de gekozen regering doen en dan willen we wel dat de belangen worden behartigd waar we achter staan en die wij belangrijk vinden. En… niet kiezen is ook een keuze.

Opluchting of spijt?

Iedereen beleeft zijn of haar keuzeproces anders. Bij mij in het gezin mochten drie leden stemmen, mijn man, mijn zoon en ikzelf. Het grappige is, dat wij dit alledrie anders hebben gedaan. Ik wist al heel snel waarop ik ging stemmen. Mijn zoon twijfelde in eerste instantie tussen twee partijen en nadat hij nogmaals hun programma had gelezen, had hij zijn keuze gemaakt. In de dagen die daarna kwamen is hij zich verder en breder gaan oriënteren en vond hij een partij die nog beter aansloot bij zijn visie en werd er ” bewust” veranderd. Mijn man twijfelde tot in het kieshokje. Hij was die zogenaamde zwevende kiezer. Uiteindelijk heeft hij ook een keuze gemaakt.

Tot de definitieve keuze was gemaakt, werd er bij ons thuis over de politiek en het maken van de juiste keuze gesproken. Wat is een juiste keuze? In een democratie is de keuze altijd juist, het is tenslotte jouw keuze.

Ik zag raakvlakken bij het maken van een studiekeuze. De opluchting als je het bolletje rood kleurt en definitief het keuzeproces los kunt laten. De komende maanden gaan duizenden studenten kiezen. Op de lagere school is hier in de regio weinig keuze. Het niveau bepaalt grotendeels naar welke middelbare school je gaat. Ondanks deze beperking kun je nog steeds kiezen, ga je naar dezelfde school als je vriend(in) of kies je wat je zelf wilt? En wat als je niveau niet helemaal duidelijk is?

Voor het MBO, HBO en WO is het anders. De keuze is reuze… Ook daar zal iedereen zijn proces op een andere manier doormaken. Kies je wat bij je past? Kies je strategisch? Kies je voor een school dichtbij? Kies je voor een school ver weg? Kies je voor de beste opleiding? Ga je naar het buitenland? Stel je je keuze nog een jaar uit? Zo veel mogelijkheden!

Ik wens alle leerlingen en studenten veel succes bij het maken van een studiekeuze! 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie