Skip to content

Oplossen wateroverlast in Ospel en Leveroy. Doe je mee?

Redactie
28 maart 2017 | 13:00

Advertentie

Samen moeten we werken aan oplossingen voor de waterproblemen die ontstaan. Het is nu tijd voor de volgende stap. Door het organiseren van workshops met belanghebbenden wil de gemeente inventariseren waar er problemen zijn en hoe ze deze problemen het beste samen kunnen oplossen. De eerste sessies staan op dinsdag 28 (Ospel) en donderdag 30 maart (Leveroij) gepland. In juni volgen er nog twee.

Een paar weken geleden hebben ze in het Gemeente Contact en op de website al aandacht besteed aan de gevolgen van de klimaatverandering op onze directe omgeving. Zoals zware onweersbuien die steeds heftiger worden. En langdurige regenbuien die grote delen van het platteland onder water zetten. Maar we kennen ook periodes van droogte met extreme hitte en tekorten aan kwalitatief goed water.

Ospel en Leveroy eerst
Omdat in Ospel en Leveroy de problemen het grootst zijn, beginnen we hier dit jaar met het maken van plannen. Nederweert komt later aan de beurt. De knelpunten in Budschop en Nederweert-Eind zijn minder groot. De gemeente hoopt dat de problemen opgelost kunnen worden. Bijvoorbeeld door het regenwater af te koppelen van de riolering of door het water meer in tuinen en openbaar groen te laten infiltreren.

Workshops
Er zijn meerdere workshops. De eerste vindt plaats voor de bewoners van Ospel, op dinsdag 28 maart om 19.30 uur in gemeenschapshuis Haaze-hoof. De tweede workshop voor de bewoners van Leveroy is op donderdag 30 maart om 19.30 uur in gemeenschapshuis de Pestoeërskoel.

Aanmelden
Er zijn nog weinig aanmeldingen binnengekomen. Toch vinden ze het belangrijk dat de bewoners de mogelijkheid hebben aan te geven waar ze problemen ervaren en hoe zij vinden dat dit opgelost kan worden. Als je hierbij aanwezig wil zijn, dan kan dit nog. Aanmelden is niet meer nodig. Naast de vakambtenaren van de gemeente zal de workshop begeleid worden door adviesbureau Kragten die gespecialiseerd is in dit vraagstuk.

Welke straten?
Het oplossen van de knelpunten is een uitdaging voor ons allemaal! Samen willen ze de mogelijkheden uitwerken. Een workshop is hiervoor een goede manier. De bijeenkomst begint met het schetsen van de problemen en de overlastsituaties. Hierbij wordt ingezoomd op buurt- en straatniveau. Zo is in Ospel de afgelopen jaren wateroverlast geweest in o.a. de Klaarstraat, de O.L Vrouwestraat, de Korenbloemstraat en het Aerthijsplein. In Leveroy was er vooral in de Dorpstraat overlast. Wellicht dat jd nog meer probleemgebieden kent? En ben jd benieuwd wat de gevolgen van klimaatverandering in jouw straat zijn? Je kunt de resultaten alvast bekijken op de Klimaateffectatlas van Nederweert en Weert.

In gesprek
Nadat de probleemsituaties besproken zijn, gaan ze in gesprek over een aantal mogelijke oplossingsrichtingen. Deze oplossingen hoeven zich niet te beperken tot de wegen waar de overlast is. Vaak is het juist nodig om in andere (hoger gelegen) gebieden maatregelen te treffen. Vervolgens word je zelf aan het werk gezet. In kleine groepjes ga je aan de slag om te ontdekken welke oplossingsrichtingen het beste in jouw buurt of kern toegepast kunnen worden.

Jouw bijdrage telt!
De input die de gemeente uit de workshops krijgt, wordt verwerkt in een afkoppelplan voor Ospel en Leveroy. Voordat ze dit plan definitief maken, zullen ze dit met je bespreken. Dit doen ze opnieuw in de vorm van twee workshops, op maandag 26 en donderdag 29 juni.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Gemeentehuis-Nederweert-1
Te hoge geurbelasting en gezondheidsrisico’s
17 september 2024 | 16:50
koorts24
Jack JF Naus, Alphega apotheek Nederweert
17 september 2024 | 15:00
Crematorium Weerterland Weert1
Open en transparant over het afscheid
17 september 2024 | 14:33

Advertentie