Op zaterdag 13 mei organiseren de Heemkunde Nederweert en de Wapenbroeders afdeling Ospel een gezamenlijke excursie naar het archeologische park Xanten en het Römermuseum.
De Romeinen verschenen omstreeks het begin van de jaartelling in Xanten. De Noordgrens van het Romeinse rijk werd gevormd door de Donau en de Rijn. Deze grens -bekend als de Limes- is gedurende een periode van ca 500 jaar bewaakt door een sterke legermacht. Het wereldrijk bracht een grote vooruitgang op alle terreinen van de maatschappij.
Het Romeinse rijk was een voortzetting van de cultuur van de Grieken en de Carthagers. Uit deze veroverde gebieden werden kennis en wetenschap overgenomen en verder ontwikkeld. Hun rijk omvatte Italië, alle gebieden om de Middellandse Zee, het nabije Oosten, Spanje, Oost- en Noord-Europa vanaf de Zwarte Zee tot aan de Atlantische Oceaan en de Noordzee en een groot deel van Groot-Brittannië. De Romeinse levenswijze, hun kennis en kunde, veranderde en ontwikkelde de samenleving in de veroverde gebieden in grote mate op gebied van taal, cultuur, landbouw, techniek, schrift, ambachten, krijgskunst, wijsbegeerte, bouw en wegenbouw, wetgeving etc.. Zij beheersten ca 500 jaar deze contreien juist doordat ze hun rijksgrenzen gedegen beschermden.
Limes werd gevormd door de rivier de Rijn. Langs de Rijn bevonden zich op een dagmars (ca 25 km) afstand van elkaar legerplaatsen met een permanente bezetting van Romeinse soldaten. Deze legereenheden waren vaak ter grootte van een Legioen (ca 5.500 soldaten). Zo’n legerplaats het dichtste bij ons in de buurt is Xanten (ca 50 km van Venlo). Daar waren twee Romeinse legioenen gevestigd, dus ca 11.000 soldaten. Bij deze legerplaatsen ontwikkelden zich steden zoals Keulen; Mainz; Nijmegen; Trier en dus ook in Xanten.
De Romeinse stad Xanten is nog niet zo lang geleden herontdekt. De resten bevonden zich onder een terrein van ca 25 ha waarop een betonfabriek gevestigd was. De oude legerplaats lag in de nabijheid, maar dichter bij de Rijn. De huidige stad Xanten ligt er vlakbij. Sinds vorige eeuw is heel veel van de oude stad opgegraven, geconserveerd en herbouwd. Over de Thermen – dit is het badhuis – is een glazen overkapping gebouwd en daarbij een schitterend museum met vele en unieke bezienswaardigheden afkomstig van de opgravingen. Zo’n badhuis was het wellness-centrum in de oude Griekse en Romeinse steden.
Om gedegen voorbereid te zijn, worden er vooraf een aantal lezingen gehouden. Zo is er op dinsdag 18 april is er een lezing door drs Johan Hendriks welke in grote lijnen zal gaan over:
- de veroveringen in Noordwest Europa door de Romeinen.
- de consolidatie van deze veroveringen.
- de ontwikkeling en de exploitatie van de veroverde gebieden.
Deze lezing vindt plaats in zaal Centraal in Nederweert en begint om 20.00 uur.
Op woensdag 3 mei is er een avond met diverse korte lezingen door de eigen leden over:
- Romeinse landbouw werktuigen (Vergilius)
- bouwkunde, wegenbouw, bruggenbouw, (Vitruvius)
- krijgskunde, soldaten en nieuwe burgers
- geneeskunde, huwelijk en sexualiteit
Deze lezingen vinden plaats om 20.00 uur in gemeenschapshuis Reigershorst in Nederweert-Eind.
Daarnaast worden de komende weken een aantal artikelen geplaatst in het Weekblad van Nederweert en hier op de site waardoor het bezoek aan Xanten een extra dimensie en levendigheid krijgt. De bezichtigingen in Xanten worden geleid door plaatselijke gidsen. De reis wordt afgesloten met een maaltijd bij Zaal Lenie Minten rond 18.00 uur.
Opgave voor deze reis kan bij Mia Gubbels, e-mail: miagubbels12@gmail.com De volgorde van aanmelden bepaalt de rangorde van deelname. De kosten bedragen € 55 per persoon (indien geen gebruik wordt gemaakt van de maaltijd € 35) en moeten worden voldaan bij vertrek in de bus.
Indien de bus niet is volgeboekt op 5 mei, kunnen ook niet-leden zich aanmelden voor deze educatieve excursie. De voorrang van de leden vervalt dan. Door opgave verplicht je je tot betaling.
Foto: AXP
Er zijn nog geen reacties geplaatst