Al enkele maanden wordt er flink gegraven in het speeltuintje aan de Waatskampzijweg in Ospel. Dit keer niet door de gemeente, maar door de jeugd. In de valbodems rondom de toestellen wordt fanatiek gespit. De gemeente is blij dat er massaal gebruikgemaakt wordt van dit speelveldje, want in het zand spelen is natuurlijk prima. Maar de diepe kuilen zorgen voor gevaarlijke situaties! Daarom worden ouders gevraagd om dit met de kinderen te bespreken.
Gevaarlijk
De zandondergrond is met name bedoeld als valbodem. Het zand vangt de klap op als kinderen van de toestellen vallen. Doordat het zand nu weggegraven wordt, is veilig opvangen niet meer mogelijk. Bovendien zijn door de diepe kuilen de funderingen van enkele speeltoestellen bloot komen te liggen. Het gevaar is dat deze toestellen omvallen waardoor het niet veilig is om op te spelen. Ook kunnen kinderen struikelen door deze gaten en ongelukkig tegen de toestellen vallen.
Beschadiging krattenveld
Onder dit speelveld liggen zogenaamde infiltratiekratten. Deze zijn bedoeld voor de berging van het regenwater in de woonwijk. De kuilen van de jeugd zijn zo diep dat het doek rondom deze kratten beschadigd raakt. Hierdoor kan het speelzand in de krat spoelen, waardoor deze minder water kan opvangen.
Hoge kosten
De gemeente gooit de gaten steeds dicht, maar kort daarna liggen ze alweer open. De kosten lopen snel op, ook doordat het zand gemengd wordt met zwarte grond. Hierdoor kan er eerder gras groeien, waardoor ook de onderhoudskosten hoger worden.
6 Reacties
Diepe kuilen graven is wat we “vroeger” graag deden, wat een plezier hadden we. Ik denk er nog vaak aan terug. veel buiten spelen en dagen druk met bouwen en graven. Ondergrondse hutten noemde we ze. Nu tja de xbox, smartphone neemt nu die plaats in. speeltuintjes moeten er strak uitzien en als de kinderen te veel herrie maken dan krijgen ze een verbod om daar nog langer “rond te hangen” (sint Antoniusplein) jammer zal vast bij deze tijd horen. Leuk nee echt niet!
En vallen mag alleen nog maar op rubberen matten…
Zijn ook toestellen voor kleinere kinderen, die mogen toch geen gevaar oplopen. Aanpakken die gravers.
Mijn zoontje speelt daar ook erg graag, maar snapt eigenlijk niet waarom je er niet mag graven, er ligt toch zand. Uitgelegd dat dat niet mag ivm gevaar voor de losse speeltoestellen en toch blijft hij het raar vinden dat je in een zandbak niet mag graven. Dus hij vraagt of de gemeente dan een echte zandbak voor hen wil maken. Niets is mooier als het speeltuintje vol zit met enthousiaste spelende kinderen.
Wie een kuil graaft in deze zandbak moet op de blaren zitten.
Hier is ergens wat fout gegaan, een zandbak is om in de graven etc.
Dit moet toch op te lossen zijn, er wordt al (te) weinig buiten gespeeld.
Wat maakt het nu helemaal uit. Kinderen horen te ravotten, graven en inderdaad de knietjes eens flink blauw te vallen. Daar worden ze groot van. Weg met de toestellen zou ik zeggen en weg met de rubber matten. Beschermen wordt ontzettend overdreven in deze tijd. Het gevolg is dat de oog-appeltjes tot een soort van kasplantjes worden gekweekt door paps en mams.