Op vrijdag 7 april hebben de gasten van De Zonnebloem, afdeling Ospel het dorp verkend. Elf dorpsgenoten, waarvan 9 met rolstoel geduwd door vrijwilligers, hebben de meest aansprekende hotspots bezocht waarbij Ben Houben de ontstaansgeschiedenis heeft verteld.
Via het monument met in top een kiekendief aan het Aerthijsplein ging de tocht via de Laonepâat richting “de doel” van HBS Wilhelmina naar de Lemmenhoek. De tuinen lagen er mooi aangeharkt bij en werden dan ook bewonderd. In een van de tuinen stond een stalen ros weg te roesten. Ook werd onder andere stilgestaan bij het oorlogsgedenkteken op het kerkhof waar Ben vertelde dat het kruis met spijlen op het gedenkteken correspondeerde met het aantal slachtoffers van de oorlog bijna allen gevallen in 1944. Hier waren ook kinderen bij van 10 tot 15 jaar. Vervolgens werd het “Mariahuis” aan de Waatskamp aangedaan.
Het betonnen beeld in de voorgevel vervaardigd door kapelaan Adams werd druk becommentarieerd. Via Reijndersweg werd stilgestaan bij café De Prins en Ben vertelde en passant hoe het café aan zijn naam is gekomen. Via de Siebenstraat ging de tocht naar het Maria beeld bij de basisschool De Schrank. Dit beeld is destijds geschonken door pastoor Arts. Hierbij werd de anekdote aangehaald die menigeen in Ospel zich nog kan herinneren, namelijk dat de pastoor Arts met zijn Dafodil de H. Communie ging brengen naar de zieken. Eerst op de weg ging kijken of er verkeer aankwam. Vervolgens naar de garage liep en zonder verder een blik te werpen op de weg met zijn Dafje achteruit de weg op reed. Uiteindelijk belande we vijf kwartier na vertrek bij de Korenbloemmolen.
Onder het genot van een kopje koffie/thee en molenkoek vertelde Henk Hermans over de vele molens in het land van Weert. Nederweert bezat vroeger 12 molens waarvan er nu nog 1 op Ospel staat. Molenaar Geert van de Winkel vertelde over vele technische aangelegenheden waarvan er een met kop en schouders uitstak en dat was “de Luie”.
Degenen die niet weten wat “de Luie” is kunnen tijdens de molen dag bij Geert terecht die kan vertellen en laten zien wat het is. Nadat de 2e molenaar Hans van Kooy nog wat details had verteld en had aangegeven dat een molenaar een studie moet volgen van drie jaar werd de middag afgesloten en gingen de gasten met duwers richting Haaze-Hoof waar de auto`s klaar stonden om voldaan huiswaarts te keren.
Er zijn nog geen reacties geplaatst