Festeynder 2017 neemt je dit jaar mee in een reis in de tijd. Oude tijden herleven, van grootmoederstijd tot de late zeventiger jaren. Al meer dan 40 jaar is Festeynder een begrip in de regio. Het behoort tot een van de populairste uitjes in de regio. Mis het niet en noteer alvast zondag 16 juli in de agenda.
De reis van melk tot boter.
Festeynder laat je o.a. zien hoe boter gemaakt wordt. En dat begint in de koeienstal. Vandaag de dag wordt de koe machinaal gemolken. Megastallen zorgen voor de productie van tonnen liters melk. Hoe anders was het vroeger, toen de koe nog met de hand gemolken werd. Niet meer voor te stellen. Op Festeynder in Nederweert-Eind kun je dit ambacht nog steeds zien, in de oude koeienstal in Eynderhoof.
Enkele maanden vóór Festeynder wordt al met de koeien geoefend, want ze zijn niet meer gewend om met de hand gemolken te worden. Als een koe gekalfd heeft, krijgt het kalf de eerste melk (biest). Daarna wordt de melk gebruikt om bijv. boter te maken. Boter wordt gemaakt door melk te karnen. Karnen is het in beweging brengen van de verzuurde volle melk of room. Het vet scheidt zich dan af van de melk. Tegenwoordig worden ook hier machines voor gebruikt, maar vroeger gebeurde dit zware werk handmatig in een karnenton. Tijdens Festeynder word je meegenomen in dit proces. De koeien en kalveren mogen natuurlijk ook geaaid worden, zodat iedereen het echte gevoel van vroeger ervaart in de oude koeienstal met de geur van melk, hooi en stro. Beleef het… zondag 16 juli op Festeynder 2017 Nederweert-Eind!
Er zijn nog geen reacties geplaatst