Skip to content

Soms weet ik me geen raad met die onrust in mijn hoofd!

Redactie
13 april 2017 | 11:42

Advertentie

Ruimte maken of afleiding zoeken was het thema deze ochtend tijdens een coachtraject.  Hij merkte dat hij zich steeds vaker mee liet slepen in allerlei zaken waarvan hij achteraf pas kon zeggen dat hij dat eigenlijk anders had willen doen. Inmiddels een paar sessies verder heeft hij ervaren dat hij weer meer grip op zijn leven krijgt door bewuster in het leven te staan.

In het kader van je bezighouden met dingen die er voor jou ècht toe doen had ik hem gevraagd gedurende een periode bij te houden wat hij zoal doet als hij dat gevoel van onrust ervaart. Op een flipover schreef hij allerlei activiteiten op zoals, een biertje drinken met vrienden, fietsen, wandelen, tv kijken, naar de sauna, social media, naar de film/concert, familiebezoek, korte en lange vakanties en nog veel meer.  In de activiteiten werd onderscheid gemaakt tussen dingen die hij alleen deed en dingen die hij samen met anderen deed. We gingen vervolgens onderzoeken of de activiteit als afleiding aangeduid kon worden, of als iets wat ruimte maakt. We stonden stil bij zijn gemoedstoestand op de momenten dat hij bezig was met de activiteit èn de tijd daarna. Tijdens het gesprek werd al snel duidelijk dat het lijstje met activiteiten bij ‘afleiding’ vele malen langer was dan bij ‘ruimte maken’.

Hij vertelde: ‘Als ik fiets dan ben ik echt alleen maar aan het fietsen en kijk ik naar mijn omgeving. Ik voel mijn spieren in mijn lichaam, voel soms de regen of de zon. Ik hoor het verkeer, de mensen, de vogels. Het is heerlijk. Het is inspanning maar geeft ook ontspanning. Het geeft rust. Ik heb dan helemaal geen last van allerlei rommel in mijn hoofd. Ook daarna niet. Als ik daarentegen wandel dan is de beweging op dat moment wel fijn maar mijn gedachten wandelen met mij mee en gaan dwalen, waardoor ik zou kunnen verdwalen als ik de omgeving niet zo goed zou kennen. O ja en tegenwoordig mediteer ik ook met de Mindfulness oefeningen die je mij geeft en dat maakt het ook wel rustiger merk ik naarmate ik hier meer mee bezig ben.’

Het één hoeft het ander niet uit te sluiten.
Er is niks mis met afleiding zoeken op lastige momenten, echter je weet ook dat het gevoel van vreugde of blijdschap door afleiding slechts tijdelijk is. Borrelen met vrienden is leuk maar heeft een ander impact dan een goed gesprek met een vriend waarin ruimte is voor jouw verhaal en niet wordt geoordeeld maar wordt geluisterd om te luisteren en niet om naar oplossingen te zoeken. Net zoals spelletjes op je telefoon spelen een ander impact heeft dan even te kiezen voor een stiltemoment. Zoek je balans.

Een cliënte vertelde eerder deze week dat ze de oefening ‘aanvaarden’ had gedaan tijdens een uitvaartdienst. Het verdriet is er dan nog wel maar heel anders, zo vertelde ze. Voorheen zou ik mezelf afgeleid hebben maar ik herinnerde me deze oefening en ben hem gewoon gaan doen. En het werkt!

Agenda
Op 26/27 april starten we met nieuwe trainingen in Weert/Ell. Prijzen variëren van € 250,- tot € 385,- afhankelijk van het aantal deelnemers. Het traject duurt 14 weken waarin er 8 bijeenkomsten worden gepland van ca. 2 uur. Een uitgebreide syllabus met werkbladen en oefencd’s is inbegrepen. Wil jij erbij zijn, stuur dan een mail. Naast deze groepstraining kunnen ook individuele trajecten worden gevolgd.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie