Vandaag wil ik je wat vertellen over verzuring van je lichaam. Wat is dat? Hoe kun je dit tegen gaan? Op etiketten en in tv-reclames hoor je vaker de term pH-neutraal. Wat betekent dit nu precies?
pH betekent eigenlijk werkzaamheid van waterstof. Een vloeistof kan zuur, neutraal of basisch (alkalisch) zijn. Een pH tussen 0 en 7 is zuur en tussen 7 en 14 is basisch, neutraal is dus rond de 7. Alle leven (dus ook ons bloed) is alkalisch. De ideale pH-waarde is 7,4 en wordt door een gezond lichaam tussen de 7,35 en 7,45 gehouden. Dit wordt dus bedoelt als we spreken over pH-neutraal. Wanneer het evenwicht voor langere tijd verstoord is en zuren zich stapelen ontstaan er klachten en ziektes.
Waardoor verzuren we?
We krijgen door onze huidige leefstijl (met name de westerse leefcultuur) te veel verzurende stoffen binnen die voor een verstoorde zuurgraad zorgen. Maar niet alleen door de verkeerde voeding gebeurd dit. Ook door bacteriën en schimmels ontstaan er afvalstoffen in ons lichaam die op hun beurt weer zorgen voor verzuring. Tijdens de stofwisseling verzuren we ook. Tevens draagt topsport (overmatige spierbelasting) ook bij aan verzuring, net zoals te weinig beweging, stress, emoties, je zelf teveel opleggen (moeten en prestatiedrang), angsten, lawaai-overlast, straling, luchtverontreiniging, perfectionisme, teleurstellingen, roken, een overvolle maag, niet goed kauwen, veel winderigheid, schimmelinfecties en bepaalde medicatie.
Voeding die bijdraagt aan verzuring is o.a. zoete zuivel (de niet-zure zuivelprodructen), koffie, alcohol, voeding met dierlijke eiwitten, suikerrijke voeding, (koolzuurhoudende) dranken en geraffineerde producten. Onze spijsvertering kan echter alleen optimaal functioneren als de zuurgraad goed (pH-neutraal) is. Daarnaast is het belangrijk om voldoende calcium, magnesium, kalium en natrium binnen te krijgen. Deze mineralen hebben ook een ontzurende werking.
Schommelingen in de pH-waarde brengen vervelende, ongewenste storingen en veranderingen in ons metabolisme met zich mee. De gedachte dat alle voedingsmiddelen die zuur smaken ook zuurvormend zijn is niet waar. Citroen, bessen, appelazijn enz. worden tot de basische stoffen gerekend omdat ze een basen overschot hebben.
Een lichaam gaat bij verzuring eerst zelf aan de slag om die verzuring tegen te gaan door als het ware te compenseren. Bepaalde zouten haalt het dan uit de botten, nagels en haar. Het haar wordt daardoor slechter, de botten broos en de nagels breekbaar.
Symptomen van verzuring
Dit zijn de eerste tekenen van verzuring:
- Haaruitval
- Oprispingen
- Slaapstoornissen
- Vermoeidheid
- Spierkrampen
- Obstipatie
- Niergruis
- Huidproblemen
- Beslagen tong
- Hoofdpijn/migraine
- Gevoeliger voor infecties en ontstekingen
- Allergieën
- Cariës
- Depressies
Ernstige verzuring kan zelfs leiden tot:
- Hartaanval
- Beroerte
- Libido verlies
- Diabetes type 2
- Jicht
- Gehoorproblemen
- Leverbeschadiging
- Nierstenen
- Reuma
- Botbreuken
- Osteoporose
Van optimaal belang is dan ook een gezonde darmflora. Deze is een van de belangrijkste factoren om de pH-waarde op peil te houden. Verzuring (pH-verlagend effect) van de darmflora ontstaat doordat koolhydraat-bacteriën in de dikke darm worden omgezet in vetzuren. De eiwit-actieve darmflora zet eiwitten om in actieve darmkiemen die stofwisselingsproducten (o.a. ammonia) produceren. Deze hebben een pH-verhogend effect. Ook is er een verband tussen een normale pH-waarde en het optimaal functioneren van enzymen.
Hoe verzuring is tegen te gaan
Je komt al een heel eind door de juiste voeding en levensgewoonte, zoals bv. vermindering van stress, meer beweging en vooral voldoende slaap. Slaap gebrek draagt ook nog eens bij aan een verhoogde ontstekingsgraad en veroudering. De meeste voeding werkt verzurend. Alleen fruit, groente en yoghurt is alkalisch werkend. Dit is dus een heel belangrijk argument om veel groente en fruit te eten! [1] Enkele voorbeelden van sterk alkalische voeding zijn avocado, citroen, watermeloen, broccoli, asperges, pompoen, knoflook en amandelen. Eet voldoende groente (kort gekookt, gestoomd, rauwkost) en fruit en minder dierlijke eiwitten en suikers. Vermijd overmatige spierbelasting. Zorg dat je voldoende slaapt en matig het gebruik van alcohol.
Omdat wij met ons westerse voedingspatroon helaas maar maximaal 40% i.p.v. de aanbevolen 80% basischvormende voeding binnen krijgen is het raadzaam om het lichaam naast de juiste, gevarieerde voeding te neutraliseren en te ontzuren. Neem voor informatie hierover eens een kijkje op Alka.nl.
Je zuurgraad kun je zelf meten met behulp van pH meet-strips. Vraag mij gerust om advies.
Mijn eigen ervaring
Omdat ik zelf ook een aantal van de bovenstaande symptomen had zoals haarverlies, vermoeidheid, spierkrampen en ontstekingen drink ik iedere ochtend een glas water met 2 theelepels appelazijn en drink ik regelmatig ontzurende thee. Verder heb ik een aantal voedingsmiddelen toegevoegd aan mijn eetpatroon zoals avocado en amandelen. Een lekkere avocado spread voor op de cracker of een handje amandelen in mijn yoghurt-ontbijt. En mijn klachten zijn verminderd en verdwenen.
[1] Bron “Gezond en vitaal oud worden” door Henk de Valk, arts
Er zijn nog geen reacties geplaatst