De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ bezocht onze fotograaf Ton Frenken een bekend plekje Aan Vijftien. Waar het lastig fotograferen is vanwege het drukke doorgaande verkeer. Alfons Bruekers ging in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert op zoek naar een oude foto en het bijbehorende verhaal.
Flamboyant
Huize Schmidt, of ‘Vita Nova’ werd in 1901 gebouwd door de legendarische huisarts dr. George Schmidt. Men noemt hem wel eens de Nederweerter versie van de Deurnese dokter Wiegersma: beroemd, berucht en geliefd. Vanwege zijn onorthodoxe huisartspraktijken, zijn flamboyante en romantische levensinsteek, en zijn stuwende rol in het culturele leven van Nederweert in het eerste kwart van de vorige eeuw.
Ongehoord
Op de oude foto (eigenlijk een ingekleurde ansichtkaart, vandaar de postzegel van één cent) zien we dokter Schmidt met zijn fiets aan de hand op het bruggetje over de kanaalsloot. Naast hem staat zijn eega, mevrouw Schmidt-Brandenburg, in die tijd een bekende romanschrijfster. Zij maken hier aanstalten voor een romantische fietstocht, maar de liefde duurde niet levenslang. Enkele jaren later was het echtpaar het eerste in Nederweert dat zich liet scheiden. Dat gaf heel wat rumoer in dit dorp waar men zoiets ‘ongehoords’ nog nooit eerder had meegemaakt.
[image-comparator title=”Aan Vijftien” left=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/04/schmidt-oud.jpg” right=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/04/schmidt-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]
Beroemdheid
De beide dienstmeisjes staan hoog en droog als ‘Saartjes’ op het balkon en het kindermeisje bij de voordeur houdt het jonge kroost in de gaten. Het kind op de arm is zoon Biep, die later een nationale beroemdheid zou worden vanwege zijn ondergrondse activiteiten tegen Soekarno in voormalige Nederlands-Indië en daarvoor vijf jaar een Indonesische gevangenis in moest. Na terugkomst in Nederweert werd hij tot ereburger uitgeroepen. Zijn memoires (getiteld ‘In de greep van Soekarno’) sieren menige Nederweerter boekenkast.
Mata Hari
Een van de twee jonge meisjes bij de voordeur is de jonge Georgette. In de overlevering herinnert men haar als het knapste meisje van Nederweert en in sommige opzichten de evenknie van haar tijdgenote Mata Hari. In de Eerste Wereldoorlog raakte zij verliefd op een in Nederweert neergestorte Britse piloot. Zij trouwde met hem, het stel emigreerde naar Zimbabwe en daar kwam zij op pas 23-jarige leeftijd door een auto-ongeluk om het leven.
Nalatenschap
Trouw en vooral rouw tekenden het leven van dokter Schmidt. Toen hij in 1929 stierf, liet hij een grote schriftelijke nalatenschap aan gedichten en verhalen achter. Diverse van de hedendaagse Nederweerter muziekverenigingen gedenken hem als hun oprichter en dirigent. Het follie-kasteeltje dat hij in zijn tuin liet bouwen, diende als decor voor talloze openlucht-uitvoeringen van toneel en muziek. Het staat er nog steeds en is net als het woonhuis een gemeentelijk monument. Dat geldt ook voor de markante grafmonumenten van Schmidt en zijn jong-overleden kinderen, in de schaduw van de St. Lambertuskerk.
Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert
Er zijn nog geen reacties geplaatst