Skip to content

Zorgen voor een aantrekkelijk centrum, nu en later

Redactie
24 april 2017 | 15:02

Advertentie

Er wordt veel gesproken over het centrumplan in Nederweert. Eén ding staat vast, afwachten is geen optie. Een op de 5 Nederweertenaren doet momenteel zijn dagelijkse boodschappen al elders.” Dat zeggen wethouder Coumans en projectleider George Groot na de raadsvergadering van dinsdag 18 april. Daar werd besloten om vast te houden aan eerder genomen raadsbesluiten. Wat betekent dat nu?

Goede huisvesting supermarkten noodzakelijk
Daarvoor moeten we terug in de tijd”, aldus George Groot die als projectleider de contacten onderhoudt met alle stakeholders. Onder stakeholders verstaan we o.a. pandeigenaren, ondernemers, maar ook gebruikers en bewoners. George Groot: “Als het centrum van Nederweert in de toekomst goed wil blijven functioneren, dan is een adequate huisvesting van supermarkten noodzakelijk. Daar waren (en zijn) alle deskundigen het over eens”.

Hét boodschappencentrum
In het recente verleden was Nederweert hét boodschappen- en winkelcentrum voor Nederweert en omgeving. Doordat supermarkten zich in de gemeente onvoldoende konden ontwikkelen, doen veel mensen hun aankopen inmiddels elders. Daarnaast maakt een compacter centrum het de consument gemakkelijker om in Nederweert boodschappen te doen.

Aanpassen verkeersstructuur
Volgens wethouder Coumans zijn bovenstaande conclusies de twee belangrijkste die het college van B&W in 2016 trok na onderzoeken, gesprekken met ondernemers en eigenaren en een enquête onder de inwoners. Inmiddels is na overleg met betrokkenen een aantal verkeersbesluiten genomen. Voor een deel van de Kerkstraat geldt tweerichtingsverkeer en er zijn parkeerplaatsen bijgekomen.

Omdraaien rijrichting Brugstraat
Een belangrijke verandering die er nog aan zit te komen, is het omdraaien van de rijrichting van de Brugstraat. Uit onderzoek is gebleken dat het centrum hierdoor veel beter bereikbaar wordt. Het aanpassen van het kruispunt met de N266 is mogelijk gebleken. “We zijn nu met de provincie een planning aan het maken wanneer het werk het best uitgevoerd kan worden”, aldus Coumans.

Ontwikkeling Lambertushof en locatie Wijen
Burgemeester en wethouders kozen eerder samen met een meerderheid van de raad ook voor de ontwikkeling van de locatie Wijen (zonder dagwinkels) samen met het optimaliseren van de Lambertushof. Dit om ervoor te zorgen dat de het centrum van Nederweert weer aantrekkelijk wordt als boodschappen- en winkelcentrum. “Daarbij is het aan de marktpartijen om dit te realiseren”, zegt Groot. Volgens hem kun je de rekening niet exclusief bij de gemeente neerleggen. De gemeenteraad bekrachtigde deze richting in meerderheid.

Zelf actie ondernemen
De besluiten van de gemeente (raad en college) gaan ervanuit dat er een ontwikkeling plaatsvindt op de locatie Wijen. Het is daarnaast aan de eigenaar van de supermarktlocatie aan het Lambertushof om ervoor te zorgen dat het pand ook in de toekomst aantrekkelijk blijft voor een supermarkt om zich hier te vestigen en rendabel een winkel te kunnen exploiteren. Daartoe kunnen we hem niet dwingen. “Het is aan de eigenaar zelf om actie te ondernemen”, aldus Groot.

Markt in beweging
Wethouder Coumans ziet de laatste weken dat de markt in beweging komt. “Partijen realiseren zich dat afwachten geen optie is. De consument verandert in zijn gedrag en het winkelaanbod in de omliggende gemeenten verandert mee. Daar moeten we allemaal op inspelen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het centrum aantrekkelijk blijft, nu en op de lange termijn.”

Advertentie

3 Reacties

  1. Vanuit Nederweert-Eind rij ik liever naar Heythuysen voor verschillende inkopen.
    Centrum oogt gezelliger, compact, verscheidenheid aan winkels en volop parkeergelegenheid.
    Waarbij ik tevens niet hoef na te denken als ik naar een bepaalde winkel wil, hoe ik er het beste/snelste kan komen, wat nu in Nederweert (nog) wel moet….
    Natuurlijk gun ik het graag de (kleine) ondernemer(s) in Nederweert, maar dan moet het aanbod en bovenal de bereikbaarheid etc. wel aanwezig zijn.

  2. Het allerbelangrijkste wat eerst opgelost moet worden is het parkeer probleem bij de supermarkten in Nederweert o.a. bij het Lambertushof. Bijna altijd helemaal vol. Ik heb een keer mee gemaakt dat ik mijn auto daar heb geparkeerd en er vervolgens niet meer uit kon omdat er een vrachtwagen aan het lossen was voor de parkeerplaats. Dit was ook meteen de laatste keer dat ik daar met de auto boodschappen ben gaan doen. En daarnaast de panden die leeg komen te staan in het dorp. Een simpel voorbeeld is het gebouw op Staat waar Aveve heeft gezeten. Hier heb je parkeerplaatsen genoeg dus dit is toch de ideale locatie voor een supermarkt? Bij onze buurgemeente Someren zitten in het pand van Warenhuis Sonnemans een Lidl en een Jan Linders met een grote parkeerplaats aan de rand van het dorp. Zo simpel kan het zijn!

    • Inderdaad ga ik wel eens boodschappen doen in Someren.
      De postelstraat heeft ook veel leuke winkels

      Zeker op staat genoeg parkeerplaats , en als ze de verwaarloosde gebouwen
      opruimen en nieuwe panden neer zetten , krijg je een mooi lokatie voor
      Supermarkt, en b.v. de Action en de Aldi dit zou pas veel klanten trekken !!!!
      En in Weert ligt de Lidl en Aldi ook buiten het centrum even als de Action


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie