Skip to content

Tijdreis: Lambertustoren in gevaar

30 april 2017 | 10:00

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ posteerde onze fotograaf Ton Frenken zich op het bordes van het voormalige ‘raadhuis’ van Nederweert. Alfons Bruekers ging in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert op zoek naar een oude foto en het bijbehorende verhaal.

Vijf jonge dames
Toen medio september 1944 de eerste Engelse bevrijders met tanks en carriers in de kern van Nederweert kwamen, trok dat natuurlijk veel bekijks. Er werd feest gevierd en de Britse soldaten kregen een warm onthaal. Eén van de tanks posteerde zich pal voor de Lambertustoren. Een inzittende van de tank lijkt de fotograaf rechtstreeks aan te kijken. Zijn compagnon staat naast de tank en weet zich omringd door vijf jonge dames die het allemaal wel spannend vinden, zo’n Engelsman in uniform. Rechtsachter op de foto staat mijn vader, Jean Bruekers, in werkoverall en in karakteristiek houding “met de hâng inne tès” toe te kijken hoe de achterkant van de tank op een paar centimeter ná de kerktorenmuur beschadigd heeft.

[image-comparator title=”Lambertustoren in gevaar” left=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/04/plein-oud.jpg” right=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/04/plein-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Stilte voor de storm
De foto markeert de spreekwoordelijke stilte voor de storm. Want terwijl dit gedeelte van Nederweert bevrijd was, was dat nog niet het geval voor het oosten van Nederweert. Vrijwel twee maanden lang zou de kerktoren aan zware beschietingen bloot worden gesteld. Het Duitse geschut probeerde aanhoudend vanuit Ospel en Eind om de Lambertustoren met granuutvuur te vernietigen. Dat is op een haar na gelukt, en medio november 1944 werd uiteindelijk ook het oosten van de gemeente bevrijd.

Snap de fiets’
Niet alleen de historische momentopname met de tank en toeschouwers maakt de oude foto zo bijzonder. We zien ook nog het oude ‘sjeeshuis’. Dat was de stalling voor het rijtuig of ‘chaise’ die door de priesters gebruikt werd om zieken en stervenden thuis te bezoeken voor de toediening van de sacramenten. Het mooie gebouwtje met trapgevel uit 1889 overleefde de oorlog, maar werd kort daarna afgebroken. En links daarvan zien we nog een stukje van de oude fietsenwinkel van Thieu Peters (‘Thieu van Siem’), voorheen Snijers (met de fameuze reclameleus ‘Snap de fiets en eerst naar Snijers’).

Niet in de steek
De eigentijdse foto zal door toekomstige generaties ook weer worden beschouwd als een historische momentopname. Want opnieuw staat de Lambertustoren bloot aan bedreigingen. Ditmaal niet aan oorlogshandelingen maar aan ernstig achterstallig onderhoud. De houten veiligheidsvoorzieningen moeten kerkgangers en voorbijgangers beschermen tegen vallend puin. De voorbereidingen voor een grote restauratie zijn begonnen en een comité is bezig met fondsenwerving. Dat alles onder het motto dat een toren, die 550 jaar oud is en talloze oorlogen, branden en verwoestingen heeft doorstaan, anno 2017 niet in de steek wordt gelaten door de inwoners van Nederweert.

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Purifé – waar jouw huid centraal staat!
19 november 2024 | 21:00
Jubileumjaar 9×11 met motto ‘Bekans ieëwig jônk’
19 november 2024 | 20:01
Extra vertoningen aan de kalender toegevoegd
19 november 2024 | 19:24
Bestemmingsplannen Gutjesweg en Tiskeswej 2
19 november 2024 | 18:45

Advertentie