Skip to content

Festeynder 2017 – Een reis in de tijd

8 mei 2017 | 19:55

De reis van appel tot stroop
Stroop is gezond, bevat veel ijzer. Heerlijk op de boterham of op een pannenkoek. Maar hoe wordt stroop gemaakt? Het ambachtelijk bereiden van stroop kun je op zondag 16 juli 2017 zien op Festeynder in Nederweert-Eind.

De Germanen maakten reeds appelstroop. Zij kookten niet-houdbare appels in brede, ondiepe potten tot alle vocht verdampt was. De overgebleven donkere stroop had een hoog suikergehalte. Daardoor was het lang houdbaar. Tijdens Festeynder wordt op ambachtelijke wijze stroop gemaakt van appels, peren en suikerbieten. Dit gebeurt niet alleen handmatig, ook de herbouwde kroëdpörs (stroopkokerij) met zijn 15 meter hoge toren draait op volle toeren tijdens Festeynder.
Natuurlijk is appelstroop heerlijk op een pannenkoek, maar een typisch Limburgs gebruik, is een boterham belegd met kaas en stroop. Deze ambachtelijk gemaakte stroop kun je komen proeven en ook kopen op Festeynder.

Kom zondag 16 juli naar Festeynder 2017 in Nederweert-Eind en laat je verrassen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Femke-de-Wit-Sport-bij-Nederweert24
Een nieuwe aflevering staat klaar
20 december 2024 | 19:00
Foto | Weertdegekste
Stadscafé De SooS
20 december 2024 | 16:16
2024_11_25-Opening-tentoonstelling-OPEN-10
Jongeren in gesprek
20 december 2024 | 15:02
Foto | Wendy van Bree
“Wat een grote verrassing!”
20 december 2024 | 13:32

Advertentie