Skip to content

Het is altijd hetzelfde liedje

Redactie
11 mei 2017 | 15:00

Advertentie

Als je om tafel zit als er een conflict is waar kijk je dan naar? Je kijkt vooral naar wat de ander fout heeft gedaan. Je voelt jouw pijn, je niet gezien, je niet gehoord. Besef je dat de ander er waarschijnlijk ook zo bij zit.

Er ontstaat vaak een welles nietes sfeer waarbij beide partijen hun gelijk willen halen, verstarren en geen oog hebben voor het samen tot een oplossing te komen. Het kan ook anders en dan kijken beide partijen wat te doen om tot een constructieve oplossing te komen. Uiteindelijk komen partijen tot elkaar. Ze gaan samen verder of ze nemen afscheid. Het conflict lijkt opgelost. Waarom lijkt? Omdat we uit ervaring sprekend weten dat er rafelrandjes zijn. Zo wordt het gevoeld. Geef je aandacht aan dit ongemakkelijk gevoel dan blijkt dat het veel dieper zit en er een herhalend patroon zichtbaar wordt.

Wie kent hem niet: “Overkomt me dat nu weer! Waaraan heb ik dit verdient! Waarom IK weer? Het is altijd het zelfde liedje!!

De oorzaak ligt niet bij de ander, maar bij je zelf. Het gaat over in stand houden van patronen. Opvoedings- omgevings- familiepatronen en ook overtuigingen die je in de loop van je leven hebt eigen gemaakt. Je bewust worden van wat er gebeurd dat is lastig, confronterend.

Uit de groef
Wat KernWijZe doet, voor beide partijen de focus van het conflict verleggen, omdraaien en verhelderen wat er bij beiden op de achtergrond of in de kern speelt. Daardoor krijgt ieder ook zicht op de onderliggende laag van zichzelf en van de ander. Een ruzie werkt door op je denken, je voelen en je voelt het ook in je lijf. “Het gaat je niet in de koude kleren zitten”.

De een valt af, de ander gaat eten en een volgende zoekt verzachting in drank, roken of nog andere genotsmiddelen. Sommigen vallen stil en anderen vluchten of blijven eeuwig in gevecht. Het is de beste manier om het onderliggende patroon aan te pakken door het conflict breder te belichten, te gaan kijken waar het werkelijk om gaat. Door inzicht te krijgen in je handelen komt er ruimte om het tot in de kern op te lossen en goed af te sluiten.

Het wordt een nieuw liedje.

Het is verrassend hoe dit kan veranderen.

Kernwijze is een samenwerking van twee Rebalancers, Nell Ketelaars (www.rebalancingnederweert.nl) en Annemiek Heijnen (www.praktijkleefruimte.nl). Daarnaast hebben we beiden veel ervaring in het werkveld. Als Rebalancers bundelen we onze krachten en inzichten om vernieuwend de sfeer binnen het bedrijf of de organisatie om te vormen, zodat het werkklimaat verbetert. Ben je nieuwsgierig hoe je werkplezier en vitaliteit op de werkvloer kunt verhogen? Wil je meer inzicht in hoe te handelen en te veranderen? KernWijZe biedt verrassend snelle analyses, draagt concrete oplossingen aan, waardoor veranderingen meteen zichtbaar worden. In dit traject krijgt het persoonlijke aspect van de werkgever als ook van de werknemer alle aandacht.

Meer informatie vind je op www.kernwijze.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie