Skip to content

Tijdreis: Doktershuis

14 mei 2017 | 11:00

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. De Kerkstraat blijft een mooie bron van inspiratie voor dat soort mijmeringen. Ton Frenken schoot er weer een mooi plaatje. Alfons Bruekers ging in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert op zoek naar een oude foto en het bijbehorende verhaal.

Een eeuw oud
Ze zou wel eens precies een eeuw oud kunnen zijn, de foto van deze keer. Buiten onze landgrenzen woedde de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en Nederland was in staat van mobilisatie. Een militair kijkt zelfbewust in de camera van de fotograaf. De postbode leunt op zijn fiets. Poseren voor een foto was toen nog een langdurig klusje. Links staat een groepje dames in de schaduw van de mooie lindenboom die stond op de plaats waar later het woonhuis van Wim en Philoméne Bongers werd gebouwd. Let ook op de petroleumlamp van de openbare straatverlichting. In de verte zien we nog het oude raadhuis met de classicistische gevel, dat in 1921 werd vervangen door nieuwbouw met een ranke toren

Gezag en autoriteit
Het meest in het oog springende huis is natuurlijk huize Van de Wouw. Op de plaats van een oude koopmanswoning werd dit majestueze huis in 1869 in eclectische stijl gebouwd door notaris Jozef Le Brun. Lange tijd was dit het hoogste en meest imposante huis in de Kerkstraat. Het moest gezag en autoriteit uitstralen en dat deed het dus ook, ten opzichte van de meeste huizen die vaak maar half zo hoog waren.

Toen de notaris in 1894 failliet ging kwam huisarts Hogendijk er wonen. Met hem liep het niet goed af, want bij een ziekenbezoek reed hij per ongeluk in het kanaal en kwam hij om het leven. Het bekende boek ‘Help de dokter verzuipt’ van Toon Kortooms is indirect op deze gebeurtenis geïnspireerd. Op het einde van de 19e eeuw woonde de bekende arts George Schmidt er enkele jaren, tot hij in 1901 zijn nieuwe huis bij de brug Aan Vijftien bouwde.

[image-comparator title=”Van de Wouw Kerkstraat Nederweert” left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/05/van-de-wouw-oud-Alfons-Bruekers-Tijdreis24.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/05/van-de-wouw-nieuw-Alfons-Bruekers-Tijdreis24.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Van de Wouw
In 1920 vestigde huisarts P.J. van de Wouw zich in het doktershuis. Deze pionier van de gezondheidszorg en het Groene Kruis oefende zijn beroep uit tot 1929. Later werd hij als arts opgevolgd door zijn zoon Hans van de Wouw. Inmiddels is de familienaam Van de Wouw al bijna een volle eeuw verbonden aan dit prachtige huis, dat op de gemeentelijke monumentenlijst staat.

Eén huis verder aan de rechterkant en daarvan gescheiden door een fraaie poort, bouwde Le Brun zijn koetshuis. Dat werd in 1894 verbouwd tot woning en de legendarische Juffrouw Pubben zou er jarenlang haar naam aan verbinden. In de huidige tijd is de familie Curvers de trotse eigenaar van dit mooi gerestaureerde pand.

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00
livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
22 december 2024 | 20:00
Praktijk Jij bent Oké Lisette Poell
Iets waar velen reikhalzend naar uitkijken
22 december 2024 | 19:00

Advertentie