Justitie gaat een groot DNA-verwantschapsonderzoek houden bij zeker 15.000 mannen in Limburg. Dat hebben politie en justitie vandaag verklaard tijdens een pesbijeenkomst in Maastricht.
Nicky Verstappen
In de nacht van zondag 9 op maandag 10 augustus 1998 verdween de 11-jarige Nicky Verstappen vanaf het zomerkamp op de Brunssummerheide waar hij met 36 andere kinderen uit zijn woonplaats Heibloem (en omgeving) verbleef. De volgende avond werd zijn lichaam aangetroffen in een bosperceel op ca. 1200 meter afstand van het kamp.
Onderzoek
Ook de politie is zich vanaf 1998 altijd met de dood van Nicky bezig blijven houden. Het onderzoek naar de doodsoorzaak en de omstandigheden waaronder Nicky is overleden, heeft nooit stil gelegen. In de afgelopen jaren bleef er regelmatig nieuwe informatie binnenkomen die onderzocht moest worden. Ook bleef de politie zelf zoeken naar nieuwe aanknopingspunten. Zo werd in opdracht van de officier van justitie in 2011 het graf van de inmiddels overleden leider van het zomerkamp geopend, omdat er aanwijzingen waren die in zijn richting wezen. Een vergelijking van zijn DNA-profiel met sporen op de kleding van Nicky leverde geen overeenkomst op. Eenzelfde onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 100 mannen o.a. uit de omgeving van Nicky, onder wie de begeleiders van het zomerkamp. Opnieuw zonder resultaat.
In 2013 werd in opdracht van de officier van justitie opdracht gegeven om alle voorgaande onderzoekshandelingen en -resultaten opnieuw te bekijken en analyseren. Zo werd onder andere het omvangrijke dossier volledig gedigitaliseerd, hetgeen nieuwe vormen van analyseren mogelijk maakte en alle informatie en verklaringen nogmaals grondig bekeken. Sindsdien is er door een nieuw onderzoeksteam onophoudelijk in stilte aan het onderzoek gewerkt.
DNA verwantschapsonderzoek
Het College van Procureurs-Generaal heeft recentelijk toestemming gegeven voor het uitvoeren van een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. Al eerder werd DNA onderzoek gedaan in de DNA-databank van veroordeelden. Dit onderzoek heeft geen resultaat opgeleverd.
Grootste DNA verwantschapsonderzoek ooit
Meer dan 15.000 mannen ontvangen een uitnodiging om vrijwillig DNA af te staan in het kader van dit grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. De wetgeving biedt die mogelijkheid sinds de inwerkingtreding van de Wet Verwantschapsonderzoek op 1 april 2012. Wanneer het verwantschapsonderzoek exact zal plaatsvinden is op dit moment nog niet bekend. De voorverkenningen en voorbereidingen daarvoor worden inmiddels getroffen.
Doelgroep nog niet bepaald
Voor dit grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek zal de vrijwillige medewerking worden gevraagd van personen die aan bepaalde criteria voldoen. Welke criteria dit zijn is op dit moment nog niet vastgesteld. Hier richt het voorbereidend onderzoek zich ook op.
De betreffende personen ontvangen een brief waarin wordt gevraagd vrijwillig mee te werken aan het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. De periode waarin dit zal plaatsvinden is op dit moment nog niet bekend.
Er zijn nog geen reacties geplaatst