Skip to content

Liever niet de rijdende rechter op de stoep?

30 mei 2017 | 16:00

Onlangs was er een uitzending van de Rijdende Rechter op tv. Geuroverlast was het thema. De buren roken zelfs met een dichte afzuigkap precies wat de andere buur kookte. En daar hadden zij hinder van. De oplossing was eenvoudig: een terugslagklep werd geïnstalleerd in de ventilatiepijp, waardoor ongewenste geurtjes niet het huis binnenkwamen als de afzuigkap niet aan stond.

Woningvereniging en BOA slaan handen ineen

Aan een jarenlange irritatie kwam op die manier snel en effectief een einde. Daarvoor moest er wel de Rijdende Rechter aan te pas komen. Hadden deze buren zelf even een ‘handige Harrie’ opgetrommeld, dan was het euvel snel verholpen. Waarschijnlijk was de geur de druppel die de wederzijdse irritatie-emmer deed overlopen.

In Nederweert is de Rijdende Rechter in principe niet nodig. Daar is Buurtbemiddeling die in onmin levende buren tot elkaar probeert te brengen.

Top tien van burenoverlast

Bij de BOA (Bijzonder Opsporingsambtenaar) en de Woningvereniging Nederweert komen overlastmeldingen binnen over:

  • Geluidsoverlast (stampen op de trap, schuivende stoelen, slaan met deuren, muziek- of spreekvolume, tuingeluiden)
  • Treiteren (digitaal, verbaal of door persoonlijk handelen)
  • Tuinproblemen (overhangende boomtakken, verwilderde tuinen, tuinwerkzaamheden)
  • Kinderen (sport en spel, gegil)
  • Dieren (dierengeluiden, stankoverlast0
  • Parkeren (bezet houden van parkeerplaatsen)
  • Vernielingen (van wederzijdse bezittingen)
  • Grond / overpad ((on-)rechtmatig benutten van gronden)
  • Verbouwingen (laat in de avond, vroeg in de ochtend)
  • Rommel/stank (onhygiënische situaties, ongedierte)

Woningvereniging en BOA

Diewke Nijssen van Woningvereniging Nederweert en Eric van der Wallen (BOA bij de gemeente) kennen al deze situaties uit de praktijk. Daarmee is niet gezegd dat overlastsituaties van welke aard dan ook zich alleen voordoen in huursituaties. Eric: “We krijgen van allerlei mensen in allerlei woonsituaties meldingen. Dat speelt zich niet specifiek in bepaalde wijken af.” Diewke: “Iedereen ondervindt wel eens overlast. Woongeluiden bijvoorbeeld, die horen er bij, zeker als je in een woonwijk woont.

Groei aantal meldingen

De woningvereniging constateert een groei in het aantal meldingen. “Het valt ons op dat men steeds sneller bij ons aanklopt en verwacht dat wij het oplossen. Wij stellen dan op de eerste plaats voor dat de melders zelf contact opnemen met de overlastveroorzakers. Wij weten echter ook dat buren het soms niet meer kunnen opbrengen om een goed gesprek te hebben zonder in de verwijtende sfeer te schieten. Inschakelen van externe hulp die het gesprek begeleidt, kan dan een oplossing zijn.

Stap voor stap-aanpak

Diewke: “Wanneer blijkt dat de overlast wordt veroorzaakt door gedrag- of leefwijze, wordt buurtbemiddeling ingeschakeld. De buurtbemiddelaar probeert partijen bij elkaar te brengen. Is er een andere oorzaak zoals slecht (tuin)onderhoud dan gaan wij, Eric en ik, naar de mensen toe om de situatie ter plaatse te bekijken en hierover goede afspraken te maken om de situatie te verbeteren en de overlast op te heffen. Als er regels worden overtreden wijzen wij hen op de regels zoals deze gelden volgens hun huurcontract en het huurreglement. Niet naleven van deze regels kan in het uiterste geval leiden tot juridische stappen. Dat willen we zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

Is er sprake van multiproblematiek, dan vraagt dat om een bredere aanpak. Er kan zich veel afspelen achter de voordeur, zoals psychische problemen, criminaliteit, gezinsproblemen, drank- en drugsgebruik of fobieën. Om te voorkomen dat deze gezinnen aan hun lot worden overgelaten, wordt hun situatie in het vangnetoverleg besproken. Daar wordt bezien welke organisaties op welke manier een bijdrage kunnen leveren aan een oplossing.

Aan dit overleg nemen deel gemeente Nederweert (o.a. medewerkers vanuit de taken sociaal domein en leerplicht), politie, woningvereniging Nederweert, Centrum voor Jeugd en Gezin, Algemeen Maatschappelijk Werk (waar Buurtbemiddeling onder valt), Bureau Halt, Bemoeizorg, Veiligheidshuis en de jeugdwerker van Vorkmeer.

Verhaal vertellen lucht op

Diewke en Eric zijn beiden zijn voorstander van Buurtbemiddeling. “Het is een informele methode om partijen op een vertrouwelijke manier bij elkaar te brengen. Soms helpt het alleen al als mensen hun verhaal hebben kunnen vertellen.”

 

Als zelf oplossen niet meer lukt: schakel Buurtbemiddeling in. 

Telefoon 088-6560600 of email buurtbemiddelingnederweert@amwml.nl.”

Door: F. Bruekers / Sparkle Tekst en Communicatie in opdracht van Gemeente Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

‘Vertellen we het papa?’
7 november 2024 | 21:43
Verschillende smaken
7 november 2024 | 20:30
Uitvaartbegeleiding van den Boom
7 november 2024 | 18:00
gemeenteraad stelt begroting 2025-2028 vast
7 november 2024 | 17:00

Advertentie