Skip to content

Nieuwe dottermethode voor slagaderverkalking in Weert

31 mei 2017 | 15:00

In SJG Weert behandelt vaatchirurg Arthur Sondakh sinds kort patiënten met aderverkalking met een nieuwe dottermethode. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde medische technologie. Het ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Limburg dat deze behandeling toepast en het tweede in Nederland.

Patiënten met vernauwde of afgesloten bloedvaten in de lies of knieholte, als gevolg van slagaderverkalking, komen hiervoor in aanmerking. De ingreep is voornamelijk geschikt voor patiënten waarbij het plaatsen van een stent niet gewenst is.

Kalk verwijderen
Met de zogenaamde ‘HawkOne’, een geavanceerd apparaat van het medisch- technologiebedrijf Medtronic, kunnen artsen complexe slagaderblokkades van verschillende lengtes en types op lastige plekken in het lichaam efficiënt verhelpen.1 De methode werkt als volgt: Via een sneetje van twee millimeter in de lies wordt een katheter met een minuscuul mesje aan het uiteinde, door de vaatchirurg uiterst voorzichtig door de slagaders geduwd. Op de plek waar de vernauwing aanwezig is schraapt het mesje de kalkafzetting weg. De ‘kalk’ wordt met een filter afgevoerd. Vervolgens wordt een speciale ballon met een geneesmiddelcoating ingebracht, die de genezing van de binnenwand van de aders bevordert. De ballon zorgt ervoor dat de celdeling afneemt en de gladheid van de binnenwand van de ader wordt hersteld. Dit draagt bij aan een snelle genezing na de ingreep en voorkomt dat de ader in de toekomst opnieuw dichtslibt.

Deze ingreep is een uitstekend alternatief voor een openvaatoperatie. Vaatchirurg Arthur Sondakh is enthousiast over zijn ervaringen met de HawkOne. “Deze nieuwe dotterbehandeling is een patiëntvriendelijk alternatief voor zwaardere ingrepen zoals een openvaatoperatie of het plaatsen van een stent. Zeker omdat sommige beweeglijke plekken in het lichaam, zoals een knie of lies, vaak lastige plekken zijn om een stent te plaatsen”, aldus Sondakh.

Perifeer arterieel vaatlijden
In Nederland leven volgens de laatste cijfers uit 2014 meer dan 130.000 mensen aan perifeer arterieel vaatlijden. Hiertoe behoort een brede groep aandoeningen die alle slagaderlijke vaatziekten omvatten, uitgezonderd die in de hals, hersenen en in het hart. Dit kan leiden tot etalagebenen, pijn bij het lopen en dreigende amputatie van benen, voeten of tenen. De oorzaak van de vernauwing is meestal vetafzettingen in en verkalking van de vaatwand (atherosclerose). Mensen met perifeer arterieel vaatlijden hebben een hoge kans op een al dan niet fatale hartziekte en/of beroerte.2

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

achtervolging-N280-kelpen-Oler
Bizarre beelden van een achtervolging
10 januari 2025 | 11:37
Gladheid-sneeuw-ijs-stock
Weerswaarschuwing
10 januari 2025 | 10:47
2025_01_10-Heerschap-Groep-breidt-uit-met-Albert-Heijn-winkels-in-Roermond
Negen Albert Heijn-vestigingen in de regio
10 januari 2025 | 10:00

Advertentie