Skip to content

Tijdreis: Op den Heuvel

11 juni 2017 | 10:30

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ bleef onze fotograaf Ton Frenken in de Kerkstraat. Alfons Bruekers ging in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert op zoek naar een oude foto en het bijbehorende verhaal.

Bokpalen
Sinds de laatste renovatie van de Kerkstraat in 2014 is er heel wat straatmeubilair bijgekomen, zoals we kunnen zien. Het was voor Ton Frenken nog lastig om een goede match met de oude foto te maken, zoveel zaken als het moderne beeld nu vullen. De oude foto is van een ansichtkaart uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. Zij toont de Kerkstraat waarvan de legendarische keibestrating weer volledig is hersteld van de oorlogsschade. De electriciteitsvoorziening met zijn stoere bokpalen was nog volledig bovengronds.

[image-comparator title=”Op den Heuvel Kerkstraat Nederweert” left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/06/op-den-heuvel-oud.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/06/op-den-heuvel-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Op den Heuvel
De Kerkstraat is hier opvallend breed. Vroeger heette het gebied hier ‘Op den Heuvel’ omdat het maaiveld iets hoger lag dan in de omgeving. Veel moeten we ons daar niet van voor stellen, want alles wat in Nederweert een paar decimeter hoger was, noemde men heuvel. En een zandverstuiving van een paar meter kreeg al gauw het predicaat ‘berg’ (zoals Anselberg in Ospel en Houtsberg in Eind). In elk geval, de Kerkstraat had dus ook haar eigen heuvel. Geheel links, waar schildersbedrijf Poell dit jaar haar 80-jarig jubileum viert, stond in de 17e eeuw het ‘Hofje op den Heuvel’. Dat was een echt ‘hofje’, waar ouden van dagen in kleine huisjes werden opgepast tot hun laatste dag (en laatste cent).

Beatrixboom
Midden op straat werd in 1938 bij de geboorte van prinses Beatrix een plataanboom geplant, de Beatrixboom. Bij de bevrijding liep die schade op door passerende tanks en bij een van de vele reconstructies die de Kerkstraat ondergaan heeft, moest de boom al in 1949 het loodje leggen.

Televisies
De woning van kapsalon Poell, aan de linkerzijde, is nog niet gebouwd. Daar lag nog een weiland dat vroeger de Beijsbeemd werd genoemd. Het was eigendom van het er tegenover liggende brouwershuis van de familie Beijs, één van de vijf Nederweerter bierbrouwerijen. In de naoorlogse jaren woonde daar Piet Merkus, die zeer bekend was met zijn electriciteitszaak en waar rond 1960 de eerste Nederweerter televisies werden verkocht.

Telefooncentrale
In het tweede huis rechts (naast de vormalige AMRO-bank, nu Wijnhandel Storms) was Nederweerts eerste postkantoor gevestigd. Daar was ook de plaatselijke telefooncentrale gevestigd. Nederweert kreeg in 1915 zijn eerste drie telefoonaansluitingen en telde in 1926 maar liefst 27 abonnees waarvan 7 in Ospel. De gesprekken werden allemaal handmatig doorgeschakeld door de telefonistes Kaat en Dien.

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Purifé – waar jouw huid centraal staat!
19 november 2024 | 21:00
Jubileumjaar 9×11 met motto ‘Bekans ieëwig jônk’
19 november 2024 | 20:01
Extra vertoningen aan de kalender toegevoegd
19 november 2024 | 19:24
Bestemmingsplannen Gutjesweg en Tiskeswej 2
19 november 2024 | 18:45

Advertentie