Skip to content

Buitengebied Nederweert (kan het) Anders?

Redactie
14 juni 2017 | 17:40

Advertentie

Nederweert Anders organiseert een discussiebijeenkomst over het buitengebied van Nederweert. Verdragen de belangen van de agrarische bedrijvigheid zich met die van milieu en ecologie? Hoe zit het met de gezondheidsaspecten voor de burger van Nederweert en hoe blijft Nederweert een aantrekkelijke gemeente om te recreëren? Zijn er ook andere kansen voor het buitengebied van Nederweert? Maar vooral: hoe voeren we met elkaar het goede gesprek over dit voor Nederweert zo belangrijke thema?

Rond de jaarwisseling heeft zich een aantal geëngageerde burgers samengepakt in de beweging Nederweert Anders. De groep wil andere politiek, méér betrokkenheid van burgers, een meer zuivere afweging van alle belangen bij de besluitvorming in het openbaar bestuur. Een rationele en volwassen dialoog over de thema’s die er in Nederweert toe doen. De wens is kortom: een andere benadering van het openbaar bestuur, andere politiek!

Op 4 juli a.s. organiseert Nederweert Anders in Haaze Hoof in Ospel een discussieavond over het thema “buitengebied”. Een voor Nederweert belangrijk thema. Immers: van oudsher een plattelandsgemeente met een uitgestrekt buitengebied waarin een sterke agrarische sector, waardevolle natuurelementen en nieuwe initiatieven zoeken naar een goed evenwicht. Intensieve veehouderij waarover voortdurend discussie plaatsvindt in de context van ammoniakuitstoot, fijnstof en geurhinder, terwijl de agrariër hard moet werken om zijn hoofd boven water te houden en zich geconfronteerd ziet met steeds meer regelgeving. Natuurparken van nationale allure met toeristische potentie die vragen om zorgvuldig beheer. Toeristisch/recreatieve kansen die meer en meer vertaald worden in nieuwe verrassende initiatieven.

Om tot een goede visie te kunnen komen, is het belangrijk alle voor een thema relevante aspecten de aandacht te geven. Als het totale plaatje voor iedereen zichtbaar is, kan het goede gesprek plaatsvinden over het te voeren beleid. Wat willen we met elkaar en hoe geven we daaraan handen en voeten? Om het gesprek daarover een nieuwe impuls te geven, vliegt Nederweert Anders het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken aan.

In het begin van de avond worden 4 sprekers kritisch bevraagd vanuit hun bijzondere expertise:

  • Het belang en de toekomst van de agrarische bedrijvigheid: wat is de betekenis van de sector voor Nederweert en hoe benadert de sector zelf de dilemma’s?
  • Milieu- en ecologische aspecten: hoe behoudt het buitengebied zijn landschappelijke waarde en blijft de belasting van natuur en omgeving door agrarische bedrijvigheid binnen de perken?
  • Gezondheid: welke risico’s loopt de burger van Nederweert? Zijn dat reële risico’s? •Alternatieve bedrijvigheid: welke andere kansen liggen er voor het buitengebied? Bieden toerisme en recreatie nog niet benutte kansen?

Vervolgens vindt een discussie plaats, waarbij het publiek kan deelnemen. Nederweert Anders wil met de discussieavond het gesprek in Nederweert over het buitengebied een nieuwe wending geven. Insteek daarbij is: we moeten er samen uitkomen!! En dat is Anders!

Noteer 4 juli vanaf 19.00 uur Haaze-Hoof: Buitengebied Nederweert (moet het) Anders!!?

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie