Skip to content

Crowdfundingactie voor komborden in het dialect

Redactie
14 juni 2017 | 12:00

Advertentie

Op 15 juni start de actie Aandeel in Ni-jwieërt voor het realiseren van de komborden in het dialect. De actie beoogt geld bij elkaar te krijgen om zoveel mogelijk borden van alle kerkdorpen van Nederweert te voorzien van de plaatsnaam in het dialect. De actie richt zich op particulieren en bedrijven, die op een speciale website geld kunnen doneren. Personen die € 5,00 of een veelvoud daarvan doneren kunnen hun naam verbinden aan een of meerdere ’aandeeltjes’. De donateurs worden in een register genoemd op de website www.aandeelinnederweert.nl.

Belangstelling
In het begin van het jaar peilde Nederweert24 de belangstelling voor dit initiatief. Meer dan 3.500 mensen reageerden op de poll, waarvan 74% positief. Dit is een hart onder de riem van de initiatiefnemers Jack van Bilsen en René Knapen. Beiden gingen vorig jaar met het plan naar de gemeente, die haar medewerking toezegde en het advies gaf om het plan samen met de Nederweerter dorpsraden uit te voeren. Er zijn meerdere bijeenkomsten geweest met de dorpsraden die hun medewerking of ondersteuning hebben toegezegd.

[total-poll id=158396]

Aparte stichting
Om risico’s te vermijden werd het idee opgevat om deze actie via een stichting te laten lopen. Op advies van juristen is er een aparte stichting opgericht onder de naam SOMCAN (Stichting Ondersteuning Maatschappelijke Culturele Activiteiten Nederweert.) Deze stichting laat projecten zoals deze bordenactie door afzonderlijke toezichthouders controleren.

4 x 11 jaar Pinmaekers
Het plan om komborden in het dialect te realiseren is al enkele jaren oud. Oud-voorzitter René Knapen van vastelaovundjverenigigng De Pinmaekers, heeft dit plan al jaren geleden voorgelegd aan de gemeente. Toen was de tijd niet rijp voor een dergelijk plan. De Pinmaekers vinden het belangrijk dat het eigen dialect bewaard blijft en zoveel mogelijk wordt gesproken. Om die reden is er jaren geleden door VV De Pinmakers al een teswoordenbook op de markt gebracht. In november bestaat de vereniging 4 x 11 jaar.Volgens jubileumvoorzitter Jack van Bilsen is dat een mooi moment om het eerste bord te onthullen.

Waar komen de borden te staan
De stichting probeert zoveel mogelijk borden te plaatsen, maar dat is natuurlijk afhankelijk van het geld dat wordt opgehaald. Er is geen vaste prijs te noemen voor een bord omdat iedere situatie anders is. Er wordt een richtprijs gehanteerd van ca. € 600,- per bord. In het totaal gaat het om ca. 50 borden voor alle kerkdorpen samen. Het geld wordt naar rato van het huidige aantal borden verdeeld over de kerkdorpen. De belangrijkste wegen worden als eerste voorzien van een nieuw bord. Als er geld over is dan komen de minder drukke wegen aan de beurt.

Schrijfwijze
Hoe schrijf je Leîvere of Ni-jwieërt? Daar zijn de meningen over verdeeld. Taal is een levendig iets, dat verandert met de tijd. Daarom is het lastig om het voor iedereen en voor altijd goed te doen. Er kan op verschillende manieren naar de schrijfwijze gekeken worden, vanuit cultureel oogpunt maar ook vanuit grammaticaal oogpunt. Dan zijn er nog de straatnaamcommissie, dialectvereniging Veldeke en de Heemkundevereniging die er iets over te zeggen kunnen hebben. Volgens Knapen en Van Bilsen staat nog niets vast. We gaan het gesprek aan over de juiste schrijfwijze . Maar dat is voor later. De belangrijkste actie is nu geld bij elkaar halen. Daarom wordt iedereen opgeroepen om een steentje bij te dragen aan de komborden in het dialect. Het zou mooi zijn als tijdens de dag van Nederweert, op 30 juni al een aantal borden toegezegd zijn. De actie loopt to 15 juli, want dan gaan veel mensen lekker met vakantie.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie